Tastatura Google pentru iPhone si iPad a invatat limba romana si scrierea dupa dictare

Joi, 23 Februarie 2017, ora 17:11
5660 citiri
Tastatura Google pentru iPhone si iPad a invatat limba romana si scrierea dupa dictare

Google a lansat a noua versiune a tastaturii Gboard pentru dispozitivele cu iOS, printre noutati numarandu-se suportul pentru limba romana.

Gboard, tastatura dezvoltata de Google atat pentru Android, cat si pentru iOS, primeste un update important pentru platforma rivalului Apple. Versiunile de iPhone si iPad au invatat limbi noi, dar si functii noi.

Pentru prima oara, versiunea de iOS ofera suport pentru limba romana, putand corecta automat si sugera corecturi pentru textele scrise in limba romana. Adaugarea limbii romane poate fi realizata folosind optiunea Add Language din meniul Languages.

Limba romana a fost disponibila din momentul lansarii aplicatiei pe Android, dar a fost portata pe iOS abia acum. Alaturi de limba romana, actualizarea actuala mai include alte 14 limbi noi, printre care croata, ceha si poloneza.

Din pacate, din cauza limitarilor din iOS, functionarea acestei facilitati nu este la fel de fluenta precum in cazul tastaturii implicite a sistemului de operare. Pentru recunoasterea cuvintelor rostite, se inchide aplicatia activa, se deschide Gboard, se face recunoasterea cuvintelor si se revine la aplicatia initiala. Este un mod de functionare ce duce la pierderea catorva secunde de fiecare data cand se apeleaza la aceasta optiune.

Interesant, dar oarecum justificat, este faptul ca scrierea dupa dictare este disponibila pe iOS inainte ca aceasta fie lansata pe Android. Atentia pe care Google o acorda aplicatiilor sale de iOS a crescut vizibil pe parcursul ultimului an.

In cazul aplicatiei Gboard, prioritatea acordata de Google are de-a face cu faptul ca aceasta tastatura permite cautarea rapida pe Internet folosind motorul propriu. Practic, este o poarta de intrare in ecosistemul celor de la Apple pentru Google ca motor de cautare. Iar Google nu-si poate permite, inca, sa ignore utilizatorii de iOS.

Printre imbunatatirile secundare pe care noua versiune a tastaturii Google pentru iOS le ofera se numara noi emoji-uri si acces rapid la doodle-uri - animatiile folosite de Google in cadrul motorului sau de cautare pentru diverse aniversari sau evenimente importante, precum descoperirea celor 7 exoplanete anuntata de NASA miercuri seara.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: NEWS.RO