Comertul online pune pe butuci multe pravalii

Marti, 05 Iulie 2011, ora 18:24
2180 citiri
Comertul online pune pe butuci multe pravalii
Foto: AFP

Faimoasele buticuri frantuzesti, neintrecute in toata Europa datorita rochitelor, bluzitelor si multor produse estivale de fin rafinament, resimt in ultima vreme un declin, prin concurenta marilor marketuri, dar si prin abilitatile comertului electronic, in ton cu acel ceva diafan, caruia, daca nu-i spui fashion, inseamna ca n-ai vorbit romaneste.

Analizand dinamica vanzarilor, portalul 20minutes observa cum nu se mai inghesuie clientii tocmai in toiul sezonului, cand altadata vanzarile de imbracaminte si accesorii estivale demarau exploziv.

Scaderea cifrei de afaceri este confirmata clar de Federatia nationala a confectiilor (FNH), care reprezinta interesele a 37.000 magazine din Franta si constata ca marea lor majoritate se afla pe un trend negativ.

Totusi, micile buticuri, cu clientela fidela brandului si fascinata de atractia unicatului, sunt privilegiate. Scaderea vanzarilor la aceasta categorie s-a limitat la 3% in 2009, inca 1% in 2010, iar in primele patru luni din 2011, inca 0,2%.

Este greu ca, prin extrapolare, sa apreciem cum se va incheia bilantul anual pentru acesti privilegiati, dar nici nu-si inchipuie cineva ca vom mai intalni vreodata gloria de odinioara a buticurilor.

Singura consolare este constatarea Institutului Francez de Moda (IFM), al carui reprezentant, Gildas Minvielle, este convins ca, oricat ar continua declinul, atata timp cat rata acestuia este in scadere, segmentul respectiv de comert tot mai are un viitor.

Incepe marele razboi dintre magazine si Internet

In marile magazine, furnizorii de confectii si-au atras anul acesta clientii anuntand perioada de solduri cu o saptamana mai devreme decat in alti ani. Soldurile sunt si ele un truc, pentru ca omul, odata intrat in magazin ca sa apuce soldul, mai goleste portofelul si pe la raioanele fara reduceri.

Cu actiuni promotionale, cu solduri de sezon si cu o reclama costisitoare, dar percutanta, marile magazine inca isi mai mentin puterea comerciala, desi un inamic implacabil le pandeste de dupa colt: comertul virtual.

Numai in acest an, reducerile plasate prin Internet au crescut cu 37%, depasind cele mai optimiste prevederi ale Federatiei Comertului de la Distanta (Fevad).

Portalul prezinta si cazul virtualului Brandalley, cu o impresionanta cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, ale carui vanzari la incaltamintea de sezon au crescut cu 130%, in conditiiile unui curierat bine pus la punct.

Cazul din Franta nu este singular. In Germania, Olanda, Austria, tarile nordice si alte zone ale Occidentului, comertul online atrage ca un magnet, inscrindu-se pe un trend crescator.

Avantajele imbatabile ale comertului din fotoliu:

1. Te scuteste de deplasarea cu masina pe bulevardele aglomerate si de lupta pentru locul de parcare, tot mai greu de gasit.

2. Chiar daca n-ar fi aglomeratia de pe strazi, oricum te simti mai bine, asteptand marfa acasa, cu ochii la programul TV, decat tropaind prin magazine.

3. Comerciantii online si-au facut un obicei din a trimite, prin curier, doua-trei variante, ca sa alegi. De fapt, este o nada: comanzi o poseta si cumperi trei, daca ti-au placut.

4. Marfa online este totdeauna mai ieftina decat cea din magazine, unde pretul include locatia, amortizarea mobilierului de lux si utilitatile - toate incomparabile cu costurile din depozitul plasat intr-o suburbie fara vad.

5. Trucurile comerciantului online pentru atragerea clientului nu cunosc limite: reduceri in functie de valoarea comenzii, transport gratuit si restituirea banilor, daca nu ti-a placut marfa.

6. Pentru comparator, este mult mai confortabil sa parcurga marfurile pe ecran, decat sa-si tarasca picioarele in imensele spatii ale marilor magazine.

Dezavantajele neglijabile ale comertului de la distanta:

1. Trebuie sa te feresti: in sistemul online misuna escrocii. Dar exista un loc unde sa nu misune ei?

2. Adesea cumparatorii - ideosebi cei mai in varsta - nu cumpara pana nu pipaie, nu adulmeca sau nu privesc marfa "pe viu".

3. Nu dai comanda prin Internet pentru o pereche de ciorapi, o duzina de batiste, o cravata, un praf de copt, un mustar. Pentru aceste maruntisuri, micile magazine nu vor disparea niciodata, ceea ce pentru Internet nu-i nici o paguba.

Astazi, nimeni nu se indoieste: comertul online si-a propus sa ingenuncheze comertul din magazine. Niciodata nu-l va desfiinta, dar, pe termen lung, n-ar fi exclus ca, intr-o zi, magazinele sa vanda mai mult mustar, praf de copt, cravate sau batiste la bucata.

Fireste, vor mai ramane buticurile de lux, pentru rochiile de nunta unicat, platite pe alocuri de printi, pe alocuri de cantareti, iar, in rest, mai mult de baronii nostri locali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#comert online, #marketing electronic, #magazine online, #vanzari online, #butic online , #magazin online calculatoare