Cumperi de pe Internet? Vezi noile reguli care te protejeaza mai bine

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 14:53
4561 citiri
Cumperi de pe Internet? Vezi noile reguli care te protejeaza mai bine

Romanii care cumpara produse din magazinele online pot returna produsul in 14 zile de la achizitie, iar comerciantul este obligat sa returneze banii integral, precum si cheltuielile legate de transport, potrivit unui pachet legislativ adoptat recent in tara noastra.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a intrat in vigoare noua directiva privind drepturile consumatorilor de pe batranul continent.

Comertul electronic - crestere globala semnificativa pana in 2015

"Noile norme vor asigura, de exemplu, ca, la nivelul Uniunii Europene, consumatorii sa aiba dispozitie 14 de zile pentru a-si schimba decizia si a se retrage din orice actiune de achizitionare a unui produs online, sau in afara spatiilor comerciale.

Noile reguli interzic, de asemenea, suprataxele pentru utilizarea cardurilor de credit si a liniilor de asistenta telefonica, precum si ferestrele pre-bifate pe site-uri pentru incasarea unor plati suplimentare (de exemplu, atunci cand se achizitioneaza bilete de avion online) ", arata sursa citata.

Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC a precizat ca armonizarea legislatiei romanesti cu normele europene este o permanenta preocupare a institutiei pe care o conduce.

"Noua directiva privind drepturile consumatorilor armonizeaza normele nationale pentru consumatori in mai multe domenii importante, cum ar fi informatiile necesare pentru consumatorii inainte de a achizitiona bunuri si servicii, precum si dreptul lor de a anula achizitiile online", a mai punctat acesta.

Consumatorii din UE se pot baza acum pe:

  • Cresterea transparentei preturilor;

  • Sfarsitul suprataxei nejustificate pentru utilizarea de carduri de credit si linii de asistenta telefonica;

  • O interdictie pentru ferestre pre-bifate pe Internet, ca de exemplu atunci cand cumpara bilete de avion;

  • O prelungire a perioadei de a se razgandi de la 7 zile la 14 zile pe teritoriul UE;

  • Drepturi de rambursare mai puternice, in termen de 14 zile de la anularea achizitiei;

  • Reguli care interzic capcanele on-line, cum ar fi ofertele de pe Internet promovate ca fiind gratuite cand, in realitate, nu sunt (de exemplu, horoscopul) ;

  • O mai buna protectie in raport cu continutul digital.

Comertul online, in plina expansiune

Specialistii citati de Digi 24 sustin ca patru milioane de romani vor face cumparaturi online pana la sfarsitul anului, adica de doua ori mai multi decat in 2013.

Mai mult, un roman plateste, in medie, 100 de dolari pe an pentru cumparaturile sale online. Cele mai frecvente produse achizitionate de Internet sunt hainele, electronicele, vacantele si mobila.

C.P.

Citeste si:
Cum "ne-a aliniat" pandemia la standardele de comerț din Europa. Numărul uriaș de români care au ajuns să folosească smartphone-ul la cumpărături online
Cum "ne-a aliniat" pandemia la standardele de comerț din Europa. Numărul uriaș de români care au ajuns să folosească smartphone-ul la cumpărături online
Pandemia a accelerat comerţul electronic din România, care a intrat pe o tendinţă de aliniere la cifrele din piaţa europeană. Românii preferă cumpărăturile online pentru că în acest fel...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Comentarii