Nicio parola nu te protejeaza de curiozitatea sefului

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:00
5151 citiri
Nicio parola nu te protejeaza de curiozitatea sefului

In Europa, patronii intercepteaza corespondenta privata a angajatilor, utilizand ilegal softuri secrete de monitorizare a computerelor; in Romania, unii angajati pretind ca sefii lor au folosit informatii private din e-mailuri ca sa-i hartuiasca.

Majoritatea angajatilor romani isi pornesc in fiecare dimineata computerele, fara sa aiba habar ca sefii lor pot sa monitorizeze nu numai ce site-uri viziteaza, dar sa masoare exact cat timp petrec ei muncind sau navigand pe Internet. Mai mult, prea putini realizeaza ca angajatorii lor pot, cu softurile potrivite, sa le intercepteze e-mailurile private trimise de pe conturile personale, cum ar fi Gmail sau Yahoo.

"Angajatii ar trebui sa stie ca li se poate citi continutul e-mailurilor", spune L.F., director la Netsec Interactive Solutions, o companie bucuresteana specializata in securitate IT, care a cerut sa nu-i fie divulgat numele. "Din pacate, desi au fost gandite constructiv, softurile de monitorizare sunt folosite de multi angajatori in scopuri mai degraba personale decat profesionale. Vorbim de posibilitate de santaj si poate chiar de hartuire", continua L.F.

Netsec estimeaza ca mai mult de 40% dintre multinationalele si companiile mari din Romania folosesc softuri speciale pentru a intercepta si controla fluxul informational din companiile lor, inclusiv ceea ce angajatii ar putea sa scrie pe e-mailuri personale sau sa descarce pe memory stick.

Monitorizarea secreta a angajatilor, interzisa de legislatia europeana, face obiectul unor uriase controverse in alte tari, in special in Germania, unde mari companii au fost fortate sa plateasca amenzi de milioane de euro din cauza asta. Politicienii germani dezbat acum o noua lege privind dreptul la viata privata la locul de munca.

In Romania, multi sustin ca sefii nu se multumesc doar sa colecteze informatii despre subalterni, prin mijloace secrete si ilegale, dar folosesc acele informatii impotriva acestora.

Santajat de sefa

Niciun angajat nu a fost de acord sa apara in presa, temandu-se ca, daca vorbeste deschis, isi va periclita actualul loc de munca sau va trece drept scandalagiu.

O femeie pretinde ca a fost fortata sa demisioneze dupa ce sefa ei i-a accesat e-mailul privat pe care i-l trimisese unui prieten. In e-mail ea isi critica sefa. A fost chemata in biroul conducerii, i-au fost aratate print-uri din corespondenta ei privata si i s-a spus ca ar fi bine sa-si dea demisia. A acceptat niste salarii compensatorii dupa ce sefa a asigurat-o ca va avea grija sa nu-si mai gaseasca altceva de lucru daca va face scandal.

Un altul, barbat casatorit, spune ca a fost santajat de fosta lui sefa dupa ce aceasta descoperise ca avea o aventura la serviciu cu o colega. Sefa ii accesase conversatiile de pe Yahoo messenger, printr-un program de supraveghere.

Ambii angajati patiti spun ca sefii nu i-au anuntat ca le sunt supravegheate comunicatiile, nici cele private, nici cele de serviciu.

Angjatorii au dreptul legal sa isi monitorizeze personalul, dar sunt obligati, conform legislatiei europene si celei nationale, sa-si informeze angajatii. In schimb, acestia trebuie sa consimta sa fie supravegheati. In realitate, foarte rar se intampla asta.

Conform statisticilor oficiale, nicio companie din Romania nu-si monitorizeaza angajatii. Pentru ca o alta obligatie legala a patronilor este aceea de a notificaAutoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Dar autoritatea sustine ca nu are nicio notificare in acest sens.

Au inflorit vanzarile de softuri spion

Evidentele oficiale sunt contrazise de piata softurilor de monitorizare, care a valorat aproximativ 1 milion de euro in 2010, conform datelor furnizate de Amplusnet, o firma care produce un soft de supraveghere vandut in mai multe tari europene si in SUA. Companiile de profil din Romania spun ca afacerea e infloritoare.

Constitutia Romaniei spune ca toata corespondenta este confidentiala, dar nu face diferenta intre cea privata si cea legata de locul de munca. Dupa cum si softurile de monitorizare urmaresc toata activitatea angajatului pe computer, nu numai corespondenta privata sau de serviciu.

Sefii pot vedea exact ce site-uri a vizitat un angajat in timpul programului, ce continut a vizualizat, si pot compara cat timp a petrecut angajatul navigand pe Internet, jucandu-se de-a fermierul virtual sau folosind Excel, Word sau alte "unelte" de birou.

Intrebata cum vede aceasta practica autoritatea care ne protejeaza datele, Alina Savoiu, sefa Departamentului de Comunicare la ANSPDCP, spune ca: "E foarte grav daca se intampla asa ceva. Se numeste incalcarea secretului corespondentei, fapta penala. Toate firmele care fac asta sunt in afara legii".

Avocatii care ii reprezinta pe angajatori argumenteaza insa ca acestia sunt nevoiti sa se asigure ca oamenii muncesc tot programul si nu se complac in activitati neproductive sau in eventuale ilegalitati - cum ar fi accesarea de site-uri porno, descarcarea de continut ilegal de pe Internet sau chiar vanzarea de informatii catre concurenta.

Un angajat gay, "rugat sa plece"

Totusi, limita dintre monitorizare si intruziune e fragila. Sefii pot folosi softurile dezvoltate pentru monitorizarea legala si ca sa obtina informatii de care apoi pot abuza. Chiar si paginile de Internet vizitate de angajati pot dezvalui ca acestia au potentiale probleme de sanatate sau dependente sau ca duc o viata privata... complexa.

Mihai Rusu este un avocat din Bucuresti care reprezinta doua companii implicate in dispute cu angajatii pe tema dreptului la viata privata la serviciu. El a reprezentat recent o firma din domeniul medical care isi monitorizase in secret angajatii si a descoperit astfel ca unul dintre directori, care era casatorit, frecventa si unele site-uri de dating pentru gay. Compania i-a cerut directorului sa-si dea demisia. El a refuzat initial, acuzand ca este discriminat din cauza orientarii sexuale, dar in final a cedat, temandu-se sa nu descopere familia ca este homosexual.

Desi admite ca acea companie incalcase legea, monitorizandu-si in secret angajatii, Rusu insista ca orientarea sexuala a angajatului era irelevanta si ca fusese rugat sa plece doar pentru ca "nu-si indeplinea cele opt ore de munca". Rusu considera ca viata privata nu are ce cauta la locul de munca, altfel job-ul se transforma in celebra zicala: noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc.

Savoiu sustine ca ANSPDCP nu a primit nicio plangere de la angajati privind monitorizarea ascunsa, dar da asigurari ca autoritatea va investiga orice caz semnalat si chiar va putea analiza urmele lasate de astfel de practici in computerele firmei. Totusi, ea adauga ca, din cauza salariilor mici, institutia nu a mai ramas decat cu un singur specialist IT capabil sa depisteze astfel de ilegalitati.

Citeste mai mult despre Nicio parola nu te protejeaza de curiozitatea sefului pe Think Outside The Box.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#parole email serviciu, #monitorizare angajat job, #monitorizare online angajat serviciu, #parole email angajati sefi , #messenger