Cum sa-ti publici un e-book

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 20:48
6791 citiri
Cum sa-ti publici un e-book

Crezi ca esti urmatorul Dan Brown si vrei ca romanul pe care il tii sub pat sa fie citit si de altcineva in afara de prieteni? E cazul sa te interesezi cum se publica o carte.

Din pacate, sa publici o carte tiparita e destul de dificil si costisitor, avand in vedere ca aparitia Internetului a facut ca industria sa fie in declin.

Cartile virtuale, desi in Romania nu au patruns pe piata la fel de mult ca in strainatate, ofera insa un viitor promitator, avand in vedere ca exista din ce in ce mai multi posesori de iPad sau alte tipuri de tablete.

Cand vine vorba de calitatea scriiturii, se aplica insa aceleasi reguli ca si la cartile tiparite. O carte digitala trebuie sa fie buna, daca speri sa o vinzi si sa ajunga la cat mai multi oameni. Coperta si titlul trebuie sa fie atractive, deoarece sunt de cele mai multe ori primele lucruri pe care le vad clientii.

Exista companii care au servicii speciale pentru editare online. Unul dintre aceste servicii si poate cel mai cunoscut este Amazon Kindle Direct Publishing (KDP).

Prin acest serviciu, nu se folosesc intermediari in procesul de publicare a cartii - autorul pur si simplu trimite cartea, fisierul este convertit in formatul special al Amazon pentru publicare. Autorul castiga 70% din pretul de vanzare al cartii, la fiecare achizitie.

Autorul de carte virtuala ajunge insa pe iPad sau Kindle cu ajutorul unor agregatoare precum Smashwords sau Lulu.com.

La Smashwords, spre exemplu, cartea se creaza in doar cateva minute, iar autorul castiga 85% din pretul de vanzare, daca este publicata doar prin serviciul companiei si 60% din pretul de achizitie daca aceasta este distribuita la magazine de carti virtuale precum Barnes & Noble's eBookstore, Apple's iBooks sau Sony.

In cazul in care cartea este publicata la Lulu.com, principalul agregator al magazinului Apple iBookstore, autorul castiga 56% din pretul de achizitie.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...