Cum sa-ti publici un e-book

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 20:48
7405 citiri
Cum sa-ti publici un e-book
Foto: Amazon.com

Crezi ca esti urmatorul Dan Brown si vrei ca romanul pe care il tii sub pat sa fie citit si de altcineva in afara de prieteni? E cazul sa te interesezi cum se publica o carte.

Din pacate, sa publici o carte tiparita e destul de dificil si costisitor, avand in vedere ca aparitia Internetului a facut ca industria sa fie in declin.

Cartile virtuale, desi in Romania nu au patruns pe piata la fel de mult ca in strainatate, ofera insa un viitor promitator, avand in vedere ca exista din ce in ce mai multi posesori de iPad sau alte tipuri de tablete.

Cand vine vorba de calitatea scriiturii, se aplica insa aceleasi reguli ca si la cartile tiparite. O carte digitala trebuie sa fie buna, daca speri sa o vinzi si sa ajunga la cat mai multi oameni. Coperta si titlul trebuie sa fie atractive, deoarece sunt de cele mai multe ori primele lucruri pe care le vad clientii.

Exista companii care au servicii speciale pentru editare online. Unul dintre aceste servicii si poate cel mai cunoscut este Amazon Kindle Direct Publishing (KDP).

Prin acest serviciu, nu se folosesc intermediari in procesul de publicare a cartii - autorul pur si simplu trimite cartea, fisierul este convertit in formatul special al Amazon pentru publicare. Autorul castiga 70% din pretul de vanzare al cartii, la fiecare achizitie.

Autorul de carte virtuala ajunge insa pe iPad sau Kindle cu ajutorul unor agregatoare precum Smashwords sau Lulu.com.

La Smashwords, spre exemplu, cartea se creaza in doar cateva minute, iar autorul castiga 85% din pretul de vanzare, daca este publicata doar prin serviciul companiei si 60% din pretul de achizitie daca aceasta este distribuita la magazine de carti virtuale precum Barnes & Noble's eBookstore, Apple's iBooks sau Sony.

In cazul in care cartea este publicata la Lulu.com, principalul agregator al magazinului Apple iBookstore, autorul castiga 56% din pretul de achizitie.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#ebook, #publicare ebook, #carti virtuale , #oferte internet