Cine mai are nevoie de computer?

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 18:10
3846 citiri
Cine mai are nevoie de computer?
Foto: buzzle.com

Disparitia desktop PC-urilor a fost anuntata de mai multe ori in ultimii ani, dupa ce fiecare gadget nou lansat s-a prezentat cu noi caracteristici si noi functii preluate de la un computer adevarat.

Cel mai des se spune despre telefoanele mobile ca vor inlocui PC-urile pentru ca au devenit atat de inteligente incat si numele lor a fost schimbat. Acum, convorbirile telefonice par sa fie ultimul lucru pentru care exista un smartphone. In schimb, ele stiu sa faca tot ce se face pe un computer pentru ca avem cate o aplicatie pentru orice.

Vanzarile de smartphone-uri si tablete sunt in crestere cu ajutorul campaniilor de promovare facute de companii precum Apple sau Google, dar nu ar fi primele despre care se spune ca vor lua locul PC-urilor, potrivit CNN Money.

Si totusi, computerele continua sa se vanda din ce in ce mai bine. Intel a raportat recent ca al doilea trimestru al anului a fost cel mai bun din istoria companiei, iar analistii sustin ca vanzarile de computere vor creste chiar cu 22%. La fel se intampla si cu playerele mp3, camerele digitale si laptopurile, care sunt omniprezente desi functiile lor sunt indeplinite cu succes de un smartphone.

Serviciile pe care le suporta, mai importante decat gadget-ul in sine

Dar producatorii de gadget-uri si-au dat, de data asta, mana cu furnizorii servicii, lucru care a facut ca noile gadget-uri sa fie mult mai atractive, asa ca, de data asta, sfarsitul desktop PC-ului chiar se vede la orizont. Desi se discuta despre asta de 10 ani, noutatea este ca pretul componentelor a scazut, ecosistemul serviciilor a devenit mai matur, iar aceste dispozitive suporta o arie mai larga de produse ca oricand.

Cu alte cuvinte, noile gadget-uri sunt mult mai ieftine, mai functionale si pot fi folosite pentru mult mai multe lucruri decat cele pentru care au fost create. De exemplu, o tableta sau un e-reader se conecteaza la Internet prin 3G, suporta aplicatii care se descarca de pe Internet si chiar si GPS, ceea ce nu poate fi facut de orice mp3 player sau laptop.

"Consumatorii vor continutul oriunde, pe drum si o experienta continua pe mai multe dispozitive. Nu mai e vorba doar de dispozitivul in sine, ci de serviciile care vin cu el", spune Dmitri Molchanov, analist al consumatorilor de electronice la Yankee Group.

Drept urmare, vanzarile de smartphone-uri au crescut cu 57% in primul trimestru, iar Apple a vandut deja trei milioane de tablete iPad. Analistii estimeaza ca vanzarile de tablete le vor depasi pe cele de PC-uri pana in 2013 pe piata din SUA, iar telefoanele inteligente vor fi mai multe decat PC-urile la nivel global pana in acelasi an.

Putem sa facem orice pe smartphone, dar putem sa vorbim la telefon?

Recent au fost publicate rezultatele unui studiu care a analizat succesul pe care gadget-urile il au datorita retelelor sociale, ele facand posibil oricunde accesul la site-uri de socializare care creeaza dependenta. Studiul a aratat ca telefoanele inteligente, computerele tableta, reader-ele e-book sau masinile si televizoarele cu conexiune la Internet au cele mai mari sanse de a revolutiona tehnologia si sa devina omniprezente.

Pe de alta parte, dispozitivele portabile de navigare, player-ele mp3, camerele digitale si computerele personale si-ar fi atins maximul succesului si de acum vor lasa locul unor inventii noi, preconizeaza firma de cercetare Yankee Group.

Acelasi studiu arata ca unele dispozitive au fost deja inlocuite. Jumatate dintre consumatori spun ca au urmarit filme de pe mp3 player chiar si acasa. De asemenea, Google precizeaza ca a inregistrat un numar foarte mare de accesari de telefoane in timpul meciului de Super Bowl din acest an, semn ca utilizatorii acestora prefera acum sa intre pe Internet de pe un smartphone decat de pe un laptop sau un PC.

Unele produse "depasite" vor avea totusi succes in continuare pentru ca oricat de mult va evolua camera unui smartphone, fotografiile facute de aceasta nu se compara cu cele ale camerelor foto digitale. De asemenea, redactarea unor texte in Word se face mult mai usor pe un PC decat pe un iPad. O alta problema este ca majoritatea oamenilor nu indraznesc sa isi puna toata fotografiile pe un dispozitiv mobil si aleg tot hard-ul unui PC.

Mai exista totusi un motiv. Si este atat de simplu incat nu este observat de niciun expert care analizeaza toate caracteristicile tehnice ale unui smartphone: sunt oameni care vor vrea intotdeauna un telefon doar ca sa vorbeasca la el.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#smartphone vanzari, #tablete vanzari, #PC vanzarismartphone PC , #pc