Omul care si-a imaginat Internetul in 1895 - ideile se potrivesc cu tehnologia de azi (Galerie foto)

Sambata, 31 Mai 2014, ora 08:44
6939 citiri
Omul care si-a imaginat Internetul in 1895 - ideile se potrivesc cu tehnologia de azi (Galerie foto)

Internetul a fost imaginat de Paul Otlet, un om de afaceri belgian, in urma cu 119 de ani.

Informatia este inclusa in cartea "Catalogand lumea", scrisa de Alex Wright de la New York Times, potrivit Huffington Post.

In 1895, Otlet si-a imaginat un fel de biblioteca uriasa, care sa cuprinda informatii din toata lumea. Mai mult, acestea puteau fi accesate intr-un timp scurt.

Omul de afaceri belgian se gandea la un loc in care sa fie depozitate toate cunostintele adunate de omenire si sa fie centralizate intr-un sistem interconectat, intocmai ca Internetul din prezent.

Otlet si-a petrecut urmatorii 40 de ani de viata pentru a-si perfectiona ideea impreuna cu partenerul sau, Henri la Fontaine. Impreuna, cei doi si-au imaginat o multitudine de straturi de date, proiectate in exterior dintr-o baza centrala, in care erau centralizate informatiile.

Otlet si Fontaine si-au imaginat ca vor crea o retea interconectata de date, pe care au numit-o "Mundaneum", folosind "telescoape electronice".

Ei sperau ca proiectul sa fie capabil sa rezolve marile probleme care macinau lumea. De asemenea, Mundaneul trebuia sa permita renasterea eruditiei si conectarea oamenilor si ideilor, indiferent de limitarile geografice.

Iata o schita a "telescoapelor electronice", care aveau ca scop redarea informatiilor catre oameni:

Mai mult, Otlet a sperat ca Mundaneum ar putea deschide o era a pacii si a cunoasterii.

"In cele din urma, omul de afaceri belgian s-a gandit ca un astfel de mediu va permite dizolvarea granitelor, va elimina cauzele razboiului si va ajuta umanitatea sa faca un pas inainte spre o stare de fapt mai armonioasa si mai luminata" explica Wright pe site-ul dedicat cartii sale.

De asemenea, Mundaneum ar fi permis utilizatorilor sa aiba acces la anumite informatii si ar fi "conectat guverne, universitati, biblioteci si alte institutii intr-o retea utopica".

Desi Internetul de azi nu este chiar ce si-a imaginat Otlet, predictiile sale au fost in mare parte corecte.

El credea ca toate bibliotecile de text si imagini vor fi disponibile utilizatorilor prin intermediul unui ecran si ca sistemul va incuraja oamenii sa caute mai multe informatii legate de subiectele pe care ii intereseaza.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...