Ziare.com

Ca stat, suntem in Epoca Bronzului: GovITHub ar trebui sa aduca institutiile publice in secolul 21 - Interviu

de Constantin Pescaru
Vineri, 12 August 2016, ora 07:05

   

Ca stat, suntem in Epoca Bronzului: GovITHub ar trebui sa aduca institutiile publice in secolul 21 - Interviu
Cum ar fi sa platim toate darile la stat din fata calculatorului? Dar sa trimitem online toate documentele si sa primim acasa actele solicitate institutiilor? V-ati gandit daca vom ajunge vreodata sa gasim toate informatiile necesare in lucrul cu statul pe Internet si sa nu mai existe cozi imense?

Guvernul a demarat un program prin care spera sa aduca serviciile publice in secolul 21.

Acesta se numeste GovITHub si are ca scop atragerea unor specialistii IT care sa vina cu idei si proiecte de actualitate si sa transforme modul in care statul interactioneaza cu cetatenii si cu oamenii de afaceri.

Executivul va oferi si 10 burse lunare de 2.000 euro, pe o perioada de 6 luni, specialistilor care doresc sa se implice in eficientizarea administratiei. De asemenea, sunt primite cu bratele deschise si persoanele care vor sa lucreze voluntar sau ocazional.

GovITHub are deja un consiliu interimar, cu rol in coordonarea generala a programului, din care face parte si Dan Nechita, cu care Ziare.com a stat de vorba pentru a afla mai multe informatii.

El este consilier al premierului Dacian Ciolos, cu atributii in sisteme informatice si securitate cibernetica, si a absolvit Columbia University si George Washington University din SUA.

Citeste declaratiile premierului Dacian Ciolos la lansarea programului GovITHub

Care este scopul principal al proiectului?

Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta proiecte inovatoare care ajuta cetatenii sa interactioneze mai bine cu statul in mediul online.

Ne dorim sa deschidem administratia la inovatia provenita din zona antreprenoriala, sa avem o platforma prin care ideile si propunerile inovatoare din "piata" sa poata sa fie aduse in interiorul administratiei. Dincolo de proiectele care vor fi dezvoltate, GovITHub reprezinta si un mod nou de a face lucrurile - o schimbare de paradigma.

Care vor fi principalele criterii, in linii mari, dupa care vor fi alesi participantii la proiect si cei 10 fellows/bursieri?

Selectia participantilor se va face pe criterii pur meritocratice. Intr-o prima etapa, candidaturile depuse vor fi evaluate de o echipa de specialisti. Tocmai pentru ca ne dorim ca acest program sa fie dezvoltat impreuna cu comunitatea de profil, departajarea finala se va face de catre consiliul GovITHub.

In plus, pentru cei care s-au inscris in competitie, dar nu au fost selectati sau nu au optat pentru pozitiile deschise (de exemplu, persoane foarte bine calificate care doresc sa se implice sporadic sau punctual), vom dezvolta un alt mecanism de participare in program (informari periodice, invitatii la hackathon sau apeluri pe idei de proiecte care nu au o echipa de implementare).

Cum va fi facuta selectia proiectelor? Cum se va determina ce idei vor fi implementate?

Pentru selectia proiectelor, ne dorim un proces care sa implice si comunitatea - cele mai bune propuneri vor iesi natural in fata in urma acestei consultari. Apoi, vom alege impreuna cu consiliul proiectele cu care pornim la drum (fara a renunta la celelalte propuneri viabile, care pot fi implementate intr-o etapa ulterioara).

Ele vor fi alese in functie de impactul pentru cetateni, fezabilitatea lor (unele proiecte si platforme, cum sunt cele coordonate de Agenda Digitala a Romaniei ies din scopul si capacitatea de implementare a GovITHub) si impactul transformativ pe care il pot avea asupra serviciilor publice digitale.

Momentan, nu exista niciun proiect concret. Ne puteti da niste detalii legate de beneficiari?

Am oferit cu nota de exemplu patru potentiale proiecte, pe website-ul GovITHub - de exemplu, un tutorial modern pentru a naviga birocratia sau o platforma pentru evenimentele din diaspora. Ele sunt doar exemple pentru ca ne dorim acel proces participativ descris mai sus pentru a alege proiectele care vor fi implementate.

Beneficiarii proiectelor sunt cetatenii - este de altfel si unul din criteriile de selectie. Institutiile statului vor beneficia indirect, prin integrarea unor platforme care le ajuta sa interactioneze mai bine cu cetatenii.

E vorba strict de institutiile statului, se vrea digitalizarea lor si crearea unui sistem interconectat? Care e, de fapt, viziunea de ansamblu?

GovITHub face parte dintr-o gandire mai ampla despre valorificarea potentialului pe care Romania il are in zona hi-tech si de inovatie. Viitorul este digital, iar Romania are toate atuurile pentru a-si accelera parcursul in aceasta directie.

Avem in Romania foarte mult talent hi-tech si multa efervescenta pozitiva in ecosistemul de inovatie, start-up-uri si antreprenoriat. Avem deja unele companii din acest mediu care au ajuns sa concureze la nivel global - intocmai ca si exemplele de succes din Silicon Valley. Insa nu destule.

Pe de alta parte, ca stat, am investit sume colosale in sisteme informatice care nu aduc plus valoare cetatenilor. Ca stat, suntem in epoca bronzului (pentru ca unii pasi au fost facuti, cu siguranta) in ceea ce priveste guvernarea electronica moderna. O mai buna legatura intre stat si acest ecosistem dinamic de inovatie ar putea stimula dezvoltarea atat in sectorul privat cat si in cel public.

GovITHub este insa doar o parte dintr-un caleidoscop mai complex de decizii si pasi concreti la care trebuie sa ne angajam pentru a atinge obiectivele mentionate - digitalizarea institutiilor statului si crearea unui sistem interconectat de guvernare electronica.

Exista proiecte de acest gen si in strainatate?

GovITHub asigura conectivitatea la zona de inovatie - care se va traduce intern in "intraprenoriat".

Este un model de succes si in alte state precum SUA sau Israel. Proiectele pe care ni le propunem prin GovITHub nu au cum sa fie de dimensiunea si complexitatea necesara marilor proiecte de guvernare electronica. Insa ele pot servi ca un potential etalon, ca o dovada ca se poate si in alt fel decat pana acum si ca inspiratie pentru proiecte mai mari.

Dincolo de asta, interactiunea intre acest mediu dinamic - traditional distant fata de stat - si institutiile publice va duce fara indoiala la o schimbare de paradigma si de cultura institutionala in cadrul administratiei.

S-a creat o noua pozitie, de Chief Information Officer - coordonator pentru Tehnologia Informatiei de la nivelul Guvernului. Ce rol va avea acesta?

Noul infiintat rol de Coordonator pentru Tehnologia Informatiei la nivelul Cancelariei Prim-ministrului (un rol cunoscut drept CIO Guvernamental), impreuna cu structura de suport din jurul sau, va asigura, institutional si in regim permanent, implementarea acestor deziderate mai ample -armonizand investitiile statului in sisteme informatice si urmarind, in primul rand, interesul cetatenilor.

Acestia sunt doar primii doi pasi. E nevoie de mult mai multi pentru ca Romania sa devina o tara cu guvernare electronica performanta. Vor urma si altii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2959 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu-i nevoie de GovITHub, e nevoie ca tehnocracul Cioiolos sa-si scoa

palma din curte si sa le dea castane la suordonati... nu-i nevoie de strucuri paralele de bursieri platiti cu 2000€ lunar si "voluntari" sorosisti care timp de 6 luni sa faca aatul praf dupa care sa dispara in ceata...
Toate bancile au softuri prin care transferul de bani se face electronic, n-are rost sa reinventati roata... exact asa cum intru pe site-ul bancii si-mi transfer banii unde vreau, pot functiona orice organe ale administratiei: intri pe site si-ti platesti amena la poitie, impozitul la financiar ci ce-o mai fi fiind acolo, ca multe nu-s.
Inca o data va spun: nu reinventati roata, ca va suferi de toate bolile copilariei... cumparati-o.
Pentru a-mi plati darile, ca de la asta a pornittoata dandanaua, n-am nevoie de "tutorial modern pentru a naviga birocratia sau o platforma pentru evenimentele din diaspora"... am nevoie sa pot transfera banii din contul meu in contul corespunzator a statului, nimic mai mult, Ciocioloase tehnocrac...

 

In primul rand guvernul Ciolos

trebuie sa ia masuri imediate pentru trimiterea permiselor de conducere prin posta si marirea numarului de functionari la ghisee. Coada de 1000 de persoane pe care am vazut-o cu totii la televizor este o rusine care aminteste de iepoca da aor a lui ceausescu. Asa a vazut dl Julien in Franta, ca sotia dansului putrezeste 6 ore la coada pentru a-si ridica un amarat de permis de conducere?

 

guvernul Ciolos? uite ce scriu altii, mai informati, despre

acest guvern:
http://www.evz.ro/prin-diversiunea-tinerii-frumosi-si-liberi-s-a-creat-guvernul-ciolos-asa-zis-de-tehnocrati-in-realitate-un-guvern-in-care-sie-si-sri-si-au-propulsat-ofiteriicolaboratorii-si-informatorii.html
SIE si SRI au pus de inca o diversiune: GovITHub... pentru credibilitate au apelat la Dan Nechita, consilier al premierului Dacian Ciolos, cu atributii in sisteme informatice si securitate cibernetica, si a absolvit Columbia University si George Washington University din SUA.
Fara patalama din strainezia nu se putea... strainii sunt "cei mai" in toate celea... de aia au firmele IT babane sucursale in Romania... la curechile lui Ciolos vestea asta n-a ajuns inca...
pentru admin si pentru altii care nu stie: curechi = varza

Sutele de taxe genereaza birocratie, nu sistemul de incasare a lor

Eliminarea taxelor ar reduce automat si birocratia si cheltuielile bugetare de personal.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor