Neurobat - inteligenta artificiala care incalzeste casa

Duminica, 11 Martie 2012, ora 12:38
6826 citiri
Neurobat - inteligenta artificiala care incalzeste casa
Foto: Casa e Clima

Specialistii elvetieni au realizat un regulator termic pentru locuinte, in masura sa gestioneze concomitent mai multi parametri, gratie unei retele neuronale artificiale, asemanatoare creierului uman.

Sistemul se numeste Neurobat si este rezultatul colaborarii cercetatorilor din cadrul Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) si Centrului Elvetian de Electronica si Microtehnica (CSEM), relateaza Casa e Clima.

Spre deosebire de instalatiile traditionale, care reactioneaza la un singur parametru, raportandu-se doar la temperatura externa pentru a declansa sau opri sistemul de incalzire a locuintei, Neurobat "intelege" ceea ce e mai bine pentru o anumita casa, recunoscand schimbarile de anotimp si imitand cel mai complex computer din lume: creierul uman.

Dispozitivul evalueaza luminozitatea incintei gratie unui senzor solar si inregistreaza modul in care locuinta reactioneaza la ambientul extern, precum si numarul de persoane aflate in casa, cumuland toate informatiile si ajustand temperatura in functie de variatia acestor parametri.

Monitorizand particularitatile edificiului in functie de pozitia acestuia fata de soare si de nivelul confortului termic ideal pentru persoanele din interior, Neurobat asigura o importanta reducere a consumurilor energetice corelate.

Potrivit sursei citate, sistemul va fi lansat pe piata avand in dotare un modul de control care utilizeaza mai multe surse de informatii pentru reglarea parametrilor instalatiilor de incalzire centralizate, analizandu-le si creand chiar si modele de previziune meteo specifice unei anumite locuinte, mult mai precise decat cele furnizate de sursele de meteorologie oficiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Neurobat incalzeste casa inteligent, #sistem inteligent incalzire locuintei , #retea