Expert in Facebook la BBC, despre asaltul stirilor false si cum ne putem apara - Interviu

Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 17:30
7005 citiri
Expert in Facebook la BBC, despre asaltul stirilor false si cum ne putem apara - Interviu
Foto: Parlamentul European

Rowan Kerek Robertson a fost coordonatoarea platformelor sociale (Facebook, Twitter, etc.) pentru BBC Television din 2011 pana in 2014. Acum si-a infiintat propria companie de consultanta si lucreaza in continuare pentru BBC, dezvoltand proiecte specifice din zona de Social Media.

Prezenta la conferinta Directoratului de Media a Parlamentului European dedicata provocarilor din mass-media actuala, Rowan Kerek Robertson a acordat un interviu pentru Ziare.com.

Cum se impaca standardele jurnalistice cu ceea ce se intampla in universul social-media?

BBC are un continut foarte diferit. Continut care e realizat cu intentia de a ajunge la cat mai multi oameni. Pe retelele sociale, de exemplu pe Twitter, BBC incearca sa livreze fragmente de continut pe care nu-l poate transmite prin mijloace traditionale sau nu are formule eficiente sa-l publice pe diversele site-uri pe care le detine. E mult mai usor si mult mai rapid sa postezi un tweet ca sa anunti un eveniment, iar, apoi sa-l dezvolti pe site sau sa-l prezinti in programele de stiri.

Care sunt criteriile care stau la baza deciziei de a realiza o anumita postare?

Fiind foarte multe conturi, exista si o mare diversitate a postarilor. Exista diferiti parametri de performanta si diferite idei si strategii de a-i atinge. Unele postari au rolul de a crea o comunitate, de a stabili un anume tip de relatie cu publicul, dar exista si strategii prin care se distribuie catre public continut editorial. De fiecare data, utilizarea platformelor sociale are drept obiectiv realizarea unei reactii din partea publicului. Pe fiecare din paginile BBC de pe platformele sociale se urmareste, prin ceea ce se publica, determinarea unui anumit tip de implicare din partea publicului pentru ca numai in acest mod se poate obtine o reactie vizavi de calitatea continutului realizat.

In Social Media, realizarea unei reactii a publicului este mai importanta decat continutul?

In fiecare echipa care administreaza pagini si conturi pe retelele sociale exista o anume ierarhie a ceea ce se posteaza, iar aceasta depinde de agenda planificata pentru acea zi. In general, la BBC, echipele de Social Media sunt in legatura cu cei care realizeaza continutul. Sunt probleme pentru ca multe echipe sunt mici, au un singur om dedicat, iar unele nu au niciun expert in ce priveste platformele sociale, iar atunci relatia dintre echipele de continut si public e facuta chiar de catre cei care realizeaza continutul. La BBC se intampla ca realizatorii unui program de televiziune, producatorii, editorii sa administreze si sa realizeze continut si pentru platforma sociala a programului. Pentru programele de stiri, acest tip de organizare e un pic diferit.

Ce trebuie schimbat din moment ce 85% dintre oameni isi iau stirile de pe platformele sociale, iar pe aceste platforme stirile false apar cu o frecventa ingrijoratoare?

Sunt cateva lucruri care ar trebui imbunatatite. In opinia mea, platformele sociale trebuie sa introduca o modalitate de verificare a continutului. Nu cred ca se poate verifica fiecare particica de continut care e publicata, dar o modalitate de mobilizare a utilizatorilor, de verificare si validare a acestora ar trebui introdusa. Ma gandesc ca acest tip de validare e mai important sa apara la acele postari care relateaza, prezinta un eveniment, fapte ce trebuie percepute ca fiind reale.

Aici vad necesitatea unui sistem de aprobare realizat in parte de catre platforme, dar care poate permite si participarea utilizatorilor. Dar mai este un aspect care mi se pare important. E vorba de educatie si educarea publicului. Cu cat discutam mai mult despre problema stirilor false, distribuite pe platformele sociale, cu cat astfel de dezbateri apar in mass-media, cu atat publicul devine mai avizat, creste capacitatea de selectie si va privi informatiile cu mai mult spirit critic, cautand validari si verificand ceea ce afla.

Profesionalizarea si specializarea celor care se ocupa de retelele sociale poate reduce impactul stirilor false?

E foarte posibil. A aparut si se dezvolta pozitia de editor exclusiv pentru retelele sociale. Acelasi continut trebuie distribuit intr-un fel pe Twitter si intr-un mod cu totul diferit pe Facebook. Dupa cum se stie, Facebook e mult mai personal, iar postarile trebuie sa indeplineasca criterii precise pentru a fi distribuite mai departe sau pentru a produce reactii. Pe Facebook ai trei secunde pentru a atrage cuiva atentia. Atat priveste un utilizator o postare care ii apare pe ecran, iar daca nu ai reusit sa-i transmiti ceva in cele trei secunde, trece mai departe.

In opinia mea, cu cat ai mai multi experti in comunicare digitala, cu atat continutul pe care il realizezi are sanse mai mari de succes. Reuseste sa interactioneze cu publicul. La Twitter, e foarte important cum scrii cele 140 de semne pentru ca de ele depinde succesul sau esecul linkului pe care il atasezi.

Problema continutului de calitate in aceste zile e ca trebuie sa lupte cu continutul fals, site-urile cu stiri false realizate de elevii din Macedonia sunt o realitate pe care nu mai putem sa o negam. De aceea trebuie sa gasim mijloace prin care sa invingem astfel de proiecte toxice, sa fim mai buni, promovand faptele si adevarul.

Un expert in social media doreste sa concureze cu ei si sa-i invinga, dar o persoana care e asaltata de stiri false, care-si formeaza o opinie si ia decizii in urma unui astfel de bombardament, cum poate fi protejata?

Imi amintesc ziua de dupa referendum, dupa ce cetatenii Marii Britanii au decis sa paraseasca Uniunea Europeana. S-au spus atat de multe minciuni in campania pro Brexit si e adevarat ca minciunile aratau la fel ca adevarul, iar pentru multi alegatori a fost extrem de dificil sa discearna intre adevar si minciuna, iar aceasta confuzie a avut un pret. Cred ca impreuna avem de facut o calatorie prin care sa invatam din nou care este valoarea unei informatii de calitate. Trebuie sa ne instruim copiii sa distinga adevarul de minciuna intr-o lume complicata de noile tehnologii de comunicare.

Da, dar in lumea noastra e o problema. Tanara generatie ne invata cum sa folosim o noua tehnologie. Astazi, o eleva de scoala primara isi ajuta bunica sa-si faca o pagina de Facebook sau sa comunice prin Skipe. E destul de greu sa inveti un tanar sa distinga adevarul de minciuna, intr-o lume in care noi, adultii, ajungem atat de greu la adevar.

Corect. Dar trebuie sa adaug ca tinerii, desi sunt extrem de indemanatici cand vine vorba de comunicare si de utilizarea retelelor sociale, ei nu au experienta de viata a unui adult si aici cred ca se poate face un schimb de valori intre generatii. Adultii au o mult mai mare capacitate de a intelege contextul, au un spirit critic mult mai dezvoltat pe care-l pot transfera catre copiii lor.

Cred ca e timpul ca toti sa invatam din nou cum sa ne descurcam in aceasta lume complicata. Cred ca educatia este foarte importanta si cred ca e la fel de important sa ne intrebam de fiecare data care este sursa unei informatii cu care ne intalnim, sa ne punem mereu intrebari si sa nu aderam la un mesaj doar pentru ca ne convine, pentru ca ne confirma un rationament sau o credinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Facebook stiri false, #stiri false social media , #retele sociale