Fenomenul de amploare care iti poate aduce succesul in afaceri - Interviu

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 07:00
3706 citiri
Fenomenul de amploare care iti poate aduce succesul in afaceri - Interviu
Foto: Facebook/Sabina Cornovac

Retelele sociale nu reprezinta doar un "viciu" al tinerilor, ci au devenit si un instrument excelent de promovare pentru companii, prin care acestea pot interactiona in mod direct cu clientii lor.

Pentru a evalua amploarea acestui fenomen, Ziare.com a stat de vorba cu Sabina Cornovac, bloggerita si social media specialist.

Ea a explicat impactul retelelor sociale asupra promovarii companiilor, a descris profilul utilizatoului roman si a dat cateva sfaturi pentru cei care sunt la inceput de drum.

Retelele sociale au transformat modul in care comunicam si relationam cu oamenii, dar si prezenta in mediul online a companiilor. Care au fost cele mai importante schimbari provocate de social media pe aceste planuri?

Cea mai importanta schimbare este faptul ca acum comunicarea brand-client este bidirectionala. Acum, nici brandul si nici clientul nu mai vorbesc singuri, iar cel din urma are toate mijloacele la dispozitie ca sa ofere un feedback rapid, sincer, onest, direct, sub protectia anonimatului sau nu. Acum companiile sunt fortate sa fie transparente, rapide si pregatite sa faca fata unui asalt de cereri, opinii si reclamatii.

Pentru o companie, social media reprezinta o oportunitate de dezvoltare si o posibilitate de a ajunge mai repede la clienti. Cat de importanta este activitatea lor pe retelele sociale?

Suna ca un cliseu deja, dar e foarte adevarat ca toate brandurile sunt deja in social media, chiar daca nu stiu. Asa ca e vital sa aiba o echipa dedicata cu o prezenta constanta in online si sa raspunda in timp util tuturor mesajelor dedicate lor. Social media transforma activitatea fiecarei activitati in sens pozitiv dar isi poate arata si latura negativa, daca o desconsideri.

De ce este important ca o companie sa fie prezenta si pe retele sociale? Cresterea vizibilitatii brand-ului poate fi determinata si de social media? Ce sfaturi aveti pentru cineva care are o afacere la inceput?

Este foarte important sa ai conturi pe retelele sociale pentru ca oamenii vorbesc deja despre tine si e timpul sa le raspunzi, sa le multumesti, sa ii asculti, sa le aplici sfaturile si sa iti schimbi principiile companiei in functie de ei. Ei care nu sunt deloc putini, Romania avand acum aproape 9 milioane de utilizatori de Internet.

Astfel, incepe printr-o cercetare amanuntita a brandului tau (inclusiv sa te cauti pe Google), al concurentei, al influencerilor, al publicului tau tinta si al pietei. Abia dupa aceea poti sa incepi sa studiezi posibilitatile si sa intri exact pe acele retele sociale pe care ai ce comunica.

Care sunt aspectele care trebuie luate in vedere in construirea unei campanii pe social media si promovarea ei?

Nu face o campanie pe social media daca nu esti capabil si pregatit sa o monitorizezi 24/24, sa raspunzi in maximum 2-3 ore la mesaje, sa te adaptezi cerintelor publicului, sa inovezi si sa faci fata unei posibile crize.

Apoi, pleaca la drum abia dupa ce ai facut o cercetare amanuntita, un plan editorial, un plan de monitorizare si raportare si te-ai decis sa pui transperanta si onestitatea pe primul loc.

Un alt pas important ar fi sa alegi doar acele retele sociale care se potrivesc campaniei tale (atat pentru desfasurare cat si pentru promovare) si sa nu crezi niciodata ca promovarea in social media este gratis.

Cum poti folosi atuurile fiecarui site in parte pentru a-ti promova afacerea in online (Facebook, Twitter, Google+, Instagram etc.)?

Sunt o fana a cercetarii. Deci, intai faci asta si descoperi ce fel de campanii se potrivesc unde, ce a mers si ce nu la altii si ce pot sa faci ca sa inovezi.

Apoi, in functie de obiectivele clar definite inainte, incepi sa alegi canalele de retele sociale. Asta inseamna ca ar trebui sa stii ca Twitter si Instagram nu sunt facute ca sa iti aduca trafic (dupa parerea mea), iar pozele au cel mai mare succes oriunde.

In plus, de exemplu, Google+ nu are asa mare succes in Romania, asa ca ori nu te bagi, ori vii cu o campanie menita sa creasca atat numarul de utilizatori cat si imaginea ta. Totul devine mai usor o data ce ai facut research si ti-ai stabilit clar obiectivele de campanie.

Care este profilul utilizatorului roman de social media?

Dupa cum spuneam mai sus, potrivit Gemius, avem aproape 9 milioane de utilizatori de Internet in Romania, cu o penetrare de 49,8% din total populatiei. Cei mai activi sunt barbatii, iar grupul de varsta 25-34 de ani este cel mai reprezentativ pe Internetul romanesc. Google este cel mai vizitat canal, urmat de Facebook, apoi Yahoo si YouTube.

In ceea ce priveste social media, avem mai multe tipuri de utilizatori, cei mai multi fiind cameleoni (foarte activi, cu aproape 300 de prieteni virtuali, comenteaza, dau share, se joaca cu aplicatiile si se autopromoveaza).

Va mai pot spune ca pe Facebook, conform Facebrands, avem peste 6.6 milioane de conturi, jumatate femei si jumatate barbati, dintre care peste 60% au intre 18 si 34 de ani si sunt intr-o relatie.

Faci parte din blogosfera. Cum a schimbat social media activitatea de blogging? Cateva sfaturi pentru cei care vor sa isi promoveze blogul pe Facebook, Twitter etc.

Nu mai suntem doar bloggeri de cativa ani. Ne-am transformat in oameni de Social Media, poate de aceea multi bloggeri cunoscuti lucreaza, full-time, in domeniu in agentii sau la clienti.

Pentru multi dintre noi, peste 60% din trafic vine din retetele sociale unde ne-am facut comunitati cu care socializam peste 10-12 ore pe zi.

Promoveaza-te, dar nu face spam, studiaza piata si vezi orele de varf la care ar fi mai bine sa postezi, nu apela la updatarea automata a statusurilor cu link-urile de pe blog si nu uita sa raspunzi cat mai des la comentarii.

Companiile au inceput deja sa angajeze Social Media Specialist, cu toate ca acest domeniu nu se studiaza la facultati. Ce calitati si ce experienta trebuie sa aiba o persoana care vrea un astfel de job?

Este adevarat, din pacate acum nu exista cursuri universitare specializate in acest domeniu cu toate ca pe la master se mai aduce aminte la cateva cursuri (in special la cele cu profil de comunicare, jurnalism, relatii publice etc).

De aceea, in ciuda tuturor denumirilor, nu exista specialisti in acest domeniu in Romania. Iti trebuie ani de experienta, sa fii sociabil, deschis la minte, tupeist, calm atunci cand e nevoie, organizat, dispus sa muncesti si la ora 1 noaptea si pregatit sa faci fata situatiilor de criza.

Cel mai mult, dupa parerea mea, conteaza, si cam lipseste, obiectivitatea si capacitatea de a face social media pentru mai multe branduri diferite, in acelasi timp.

In plus, Social Media se invata in fiecare zi. De aceea e vital sa citesti mult, sa fii la curent cu ultimele noutati, sa urmaresti presa internationala de specialitate si sa cauti cursuri in domeniu.

Unii considera ca afacerile bazate doar pe online sunt sortite mai rapid esecului ca cele fizice. Cat de importanta este si prezenta "outdoor" prin campanii, reclame, evenimente etc.?

Pe la toate conferintele de anul acesta am auzit acelasi lucru. Online-ul merge foarte bine, dar in special daca este sustinut de TV. Astfel, combinatia online - offline (tv, radio, print, evenimente, reclame etc) este reteta succesului. Asta pentru ca, in ciuda aparentelor, multe persoane active in online sunt extrem de active si in offline.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#social media specialist Romania, #eretele sociale companii, #promovare Facebook companii, #promovare retele sociale companii , #retele sociale