Generatia Facebook taxeaza politicienii. Diferenta intre "vorbim" si "ne facem ca vorbim" - Interviu

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 09:26
5438 citiri
Generatia Facebook taxeaza politicienii. Diferenta intre "vorbim" si "ne facem ca vorbim" - Interviu

Mediul online a fost ignorat de politicienii din Romania, asa ca unii au ramas cu gura cascata cand si-au dat seama ca oamenii pot fi informati chiar daca nu se uita la televizor, sustine specialistul in comunicare Crenguta Rosu, Co-Managing Partner la firma DC Communication.

Ea analizeaza intr-un interviu acordat Ziare.com importanta retelelor sociale in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din Romania si vorbeste despre generatia Facebook si Twitter, care organizeaza mitinguri in mediul online, iar apoi isi exprima nemultumirile in strada.

Analist Financial Times: Victoria lui Iohannis aduce vesti bune pentru economie, dar si riscuri

Retelele sociale si mediul online nu mai reprezinta doar o cale de comunicare, ci si un canal de organizare pentru diverse mitinguri si furnizarea de stiri legate de anumite evenimente (asa cum s-a intamplat cu cozile si protestele din diaspora). Cum vedeti aceasta schimbare? Care sunt factorii ce au produs schimbarea?

Nu e un lucru nou, dar a fost mai putin vizibil pentru jucatorii politici. Eu ma bucur tare ca in sfarsit online-ul isi demonstreaza atat de puternic importanta si demonstreaza cat de nepotrivita este ignorarea sau tratarea lui ca fiind numai o anexa cool unde unii mai zbanghii se dau pe Net si schimba poze.

Online-ul are acest potential de multa vreme - doar ca a fost tratat prost de lumea politica. Fix aceasta este calitatea importanta a unui canal - aceea de a ajunge la comunitati, a le coagula, de a vehicula informatii si stiri.

A crescut intr-adevar numarul de utilizatori, dar nu doar in campania electorala. Oamenii aia reali care s-au activat in strada sunt acolo demult si sunt si multi, doar ca au fost ignorati, iar fenomenul tratat ca fiind marginal.

Ma refer in mod special aici la actorii de pe scena politica, nu la companii care, in majoritate, au vazut, inteles importanta mediului si isi construiesc constant prezenta online.

Din acest punct de vedere, mirarile privind rezultatele pe care le poate produce comunicarea in mediul online sunt, in opinia mea, cam intarziate. Cum mi se pare nepotrivita si orientarea exclusiva numai pe acest mediu. Dupa cum a fost evident in campanie, oamenii comunicau online, dar actiunea s-a petrecut offline.

Rolul mediului online in alegerile prezidentiale - De ce a castigat Iohannis

Cat de mult a contat continutul distribuit in mediul online in aceasta campanie?

Intr-adevar, s-a mai evidentiat si importanta continutului relevant.

Oamenii au ales sa actioneze atunci cand au primit informatia relevanta pentru ei. Ca atare, poate este un bun semnal ca, pe langa recunoastrea eficientei online-ului privind distributia larga, este necesara si atentia la constructia continutului, atat pentru brandurile comerciale, cat si pentru cele politice.

Klaus Iohannis, validat presedinte: A fost un vot puternic, va asigur ca l-am inteles (Video)

In ultimii ani, oamenii s-au mobilizat pe retelele sociale si au dat jos oameni politici. Un exemplu ar fi "Primavara araba". Acelasi lucru s-a intamplat si in R.Moldova, in 2009, cand "revolutia Twitter" l-a inlaturat de la putere pe Voronin. Ce demonstreaza aceste lucruri?

Ma bucura foarte tare. Demonstreaza cel putin trei lucruri.

  1. Atingerea masei critice in ceea ce priveste mediul. Suficient de multi parteneri de dialog cuprinsi in retele. Poate indica o schimbare de generatie daca pornim de la premiza ca online se afla doar cei sub 35 de ani. Eu cred sincer ca asta a fost una dintre principalele greseli ale celor care au ramas cu gura cascata cand au vazut ca oamenii pot sa fie bine informati fara TV.
  2. Implicarea - oamenii nu sunt indiferenti, ci doar putin ascultati. Cand conteaza - reactioneaza.
  3. Continutul face diferenta: adica dialogul trebuie sa fie unul cu relevanta pentru public. Coagularea masiva nu s-a facut pe o tema oarecare, ci pe una care a atins interesul si consensul pentru un grup mare de oameni.

Trei ani de la "Revolutia Twitter" din Republica Moldova

Ce rol a avut mediul online in campania pentru alegerile prezidentiale din Romania?

Cred ca putem spune decisiv, intrucat a permis atingerea unui public larg, educat, atent la mesaje si, foarte important, din categoria fostilor nehotariti sau non-votanti, din cauza ofertei politice necorespunzatoare.

Dar nu mediul singur a contat. Acesta nu trebuie separat de context sau de celelalte canale. Justa masura si constructia pas cu pas on si offline, autentica, este cea care da rezultate. In functie de obiectivele strategice, abordarea canalelor poate fi diferita. In cazul de fata - publicul tintit - a fost cel potrivit. Subiectele vehiculate au avut relevanta pentru context, iar rezultatele s-au vazut.

Tot la fel de vizibila a fost si relatia directa online - offline. Online-ul si-a facut datoria de mediu cu expunere. Ar fi putut functiona in favoarea ambelor produse politice.

Numai ca prezenta online a unuia dintre acestea a fost una de convenienta, non-autentica, insuficient de flexibila si de adaptata contextului si a fost taxata corespunzator. Daca vreti, a fost diferenta intre "vorbim" si "ne facem ca vorbim".

In acelasi timp, insa, desconsiderarea celor care stateau la coada la vot s-a produs offline. Online-ul si-a aratat astfel partea cea mai buna: viteza informatiei, expunerea rapida, relatia personalizata in prezentarea acestui fapt.

Cat de important este in prezent mediul online (in special retelele sociale) pentru mobilizarea maselor? Dar pentru scena politica?

Comunicarea trebuie sa fie acolo unde este publicul caruia doresti sa ii vorbesti. E regula de baza si asta nu se schimba, indiferent de cate alte canale se vor mai inventa. Greseala este in a fi deconectat de tendinte, de urmarirea modului in care se poate purta dialogul public.

Ce rezerva viitorul in domeniul comunicatiilor?

Comunicatiile propun tehnologii noi care eficientizeaza modul in care oamenii sunt conectati la ceea ce gasesc relevant. Comunicarea propune continutul purtat pe aceste tehnologii. Am vazut ca exista tendinta de "a da vina" pe online pentru situatia creata la alegeri. Online-ul ramane tehnologia. Continutul este cel care a facut diferenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#rol online campanie electorala, #proteste retele sociale, #mobilizare retele sociale, #rol comunicare retele sociale, #miting retele sociale , #retele sociale