Facebook si Twitter, obligate prin lege sa isi raporteze utilizatorii la politie?

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 08:06
2627 citiri
Facebook si Twitter, obligate prin lege sa isi raporteze utilizatorii la politie?
Foto: Arhiva Ziare.com

Doi senatori americani au depus marti un proiect de lege prin care companiile din domeniul tehnologiilor, in special retelele de socializare precum Facebook sau Twitter, ar fi obligate sa avertizeze fortele de ordine, atunci cand au cunostinta de eventuale activitati teroriste pe platformele lor.

Legea, propusa de democrata Dianne Feinstein si de republicanul Richard Burr, ar stipula ca, "in cazul in care companiile au cunostinta de activitati teroriste precum planificarea de atacuri, recrutarea sau distribuirea de materiale teroriste, ele trebuie sa raporteze aceste informatii fortelor de ordine", se arata intr-un comunicat, citat de AFP.

Proiectul de lege este inspirat din cel deja existent in cazul pornografiei infantile online si "nu ar obliga companiile sa-si supravegheze clientii sau sa ia masuri suplimentare pentru a dezvalui activitati teroriste", se mai precizeaza in comunicat.

In razboiul online cu Statul Islamic si alti teroristi, Facebook, Google si Twitter lupta pe doua fronturi

"Legea nu incrimineaza libertatea de exprimare. Ea obliga sa fie semnalate potentiale comportamente teroriste", a dat asigurari pe Twitter Dianne Feinstein.

"Ne aflam intr-o noua epoca, in care grupari teroriste precum Statul Islamic folosesc retelele de socializare pentru a reinventa modul de a face recrutari si de a planifica atacuri", se precizeaza de asemenea in comunicat. "Aceste informatii ar putea fi esentiale pentru a identifica si stopa recrutarile sau un atac terorist, insa avem nevoie de ajutorul grupurilor tehnologice", mai mentioneaza initiatorii.

Senatorii subliniaza ca Tashfeen Malik, unul din responsabilii atacului de saptamana trecuta de la San Bernardino in California, ar fi jurat pe contul sau de Facebook supunere liderului autoproclamat al Statului Islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, potrivit presei. Contul a fost intre timp inchis de Facebook, deoarece incalca regulile de utilizare.

Atac armat in SUA: Femeia a jurat credinta pe Facebook liderului Statului Islamic

Asociatia SIIA, care reprezinta companiile americane din domeniul software si al continuturilor digitale, a criticat in schimb acest proiect de lege, despre care spune ca "va face mai mult rau decat bine".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Facebook Twitter raportat politie, #Facebook Twitter monitorizare utilizatori , #retele sociale