Fara tabla, creta si manuale: Cum vrea un liceu din Norvegia sa revolutioneze invatamantul

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 08:41
13715 citiri
Fara tabla, creta si manuale: Cum vrea un liceu din Norvegia sa revolutioneze invatamantul
Foto: Liceul Sandvika

Uitati de tabla, creta, manuale si caiete. Un liceu din Norvegia vrea sa schimbe sistemul educational clasic si a implementat o noua tehnica de predare.

BBC relateaza cum va arata clasa viitorului: tablete pentru fiecare elev si un profoseor entuziasmat de social media reprezinta tot ceea este nevoie pentru a angrena mintile in plina dezvoltare.

Aceasta modalitate de a tine cursurile este deja implementata in liceul Sandvika, care se afla in apropierea orasului Oslo.

Profesoara Ann Michaelsen, ce promoveaza noul stil de predare, a fost invitata la o conferinta de presa din Londra pentru a prezenta modul in care poate fi folosita tehnologia pentru a face lectiile mai interactive si interesante.

"Retelele de socializare reprezinta locul in care te poti conecta cu lumea - facem acest lucru in fiecare zi, in afara scolii, la munca, iar pentru unii, social media reprezinta slujba lor", a spus Ann Michaelsen.

Imbogatirea digitala

Fiecare elev din clasa profesoarei de limba engleza Ann Michaelsen este invatat cum sa isi creeze un blog, care devine locul in care isi va posta temele si proiectele. Utilizatorii pot comenta, in timp ce dascalii pot face corecturi si observatii online.

"Nu folosesc deloc manuale, pentru ca limiteaza modul in care predau. De obicei, postez ceva pe blogul meu si le spun elevilor ce vor face in ziua respectiva", a spus ea.

Scopul metodei este crearea unui spatiu digital bogat, unde elevii pot invata si pot fi permanent conectati la mediul online, astfel ca devin foarte creativi, avand in vedere ca pot descoperi singuri lucruri noi, in loc sa fie ghidati doar intr-un anume fel de catre profesori, arata BBC.

Mai mult, ei folosesc si software-ul Quadblogging, care permite elevilor din patru scoli sa se conecteze si sa interactioneze.

"Este foarte interesant pentru ca putem citi, comenta si putem face schimb de informatii cu adolescentii din alte tari", a sustinut Haaken Bakker, in varsta de 17 ani, care frecventeaza cursurile liceului Sandvika.

Ganduri inovatoare

Noutatile si indrumarile sunt transmise printr-un grup de pe Facebook, iar Twitter-ul este folsit pentru inspiratie.

"Daca esti profesor de limba engleza si nu folosesti retelele sociale, atunci ai pierdut esenta. Dascalii distribuie si scriu lucruri, ganduri, idei foarte interesante pe Internet. Sunt conectata cu persoane din Statele Unite, Africa de Sud si Noua Zeelanda, asa ca ii pot intreba oricand am nevoie de ajutor", a spus Ann Michaelsen.

Mai mult, elevii din clasa ei folosesc Skype-ul pentru a mentine legaturi cu scoli din Lesotho, China si America de Nord.

"II intrebam despre diferentele culturale si despre vietile lor", explica Haaken.

Liceul Sandvika are o politica prin care ofera fiecarui elev o tableta, iar in cladire exista o retea Wi-Fi.

Nu toata lumea este atat de entuziasmata

Insa pentru alte scoli, modul in care liceul norvegian gestioneaza resursele online pare a fi ceva strain, arata BBC.

Foarte multi profesori sunt de moda veche, asa ca le va fi greu sa treaca de la "inchideti telefoanele in timpul orei" la "deschideti telefoanele si folositi-le", chiar si in scop educativ.

Insa retelele sociale ii cuceresc incet-incet pana si pe sceptici.

De exemplu, profesorul englez Jim Watson a facut o sesiune de intrebari-raspunsuri pe Twitter cu elevii sai, in noaptea de dinainte de examen, iar rezultatul a fost unul pozitiv.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#liceu Norvegia retele sociale, #metode studiu online, #scoli lectii online, #scoli retele sociale, #cursuri online scoli, #cursuri Internet scoli , #retele sociale