Retelele sociale, canale de comunicare si propaganda pentru teroristi: Ce e de facut

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 16:38
4064 citiri
Retelele sociale, canale de comunicare si propaganda pentru teroristi: Ce e de facut

Seful agentiei guvernamentale de securitate din Marea Britanie a avertizat unele companii IT din Statele Unite ca au devenit un canal de comunicare pentru teroristi, iar acest lucru este periculos pentru omenire.

Robert Hannigan, care conduce Government Communications Headquarters (GCHQ) din Londra, a mentionat ca ar trebui luate masuri impotriva celor care apartin organizatiilor criminale si folosesc retelele sociale pentru a transmite mesaje si pentru a se promova, arata BBC.

Ingrijorari

In primul rand, organizatii militare precum Statul Islamic folosesc Twitter, Facebook sau WhatsApp pentru ca actiunile lor sa ajunga la cat mai multe lume. De asemenea, o problema este si faptul ca teroristii se pricep din ce in ce mai bine sa utilizeze aceste platforme in avantajul lor.

Pe de alta parte, Hannigan nu este multumit de faptul ca giganti IT precum Microsoft, Google, Yahoo si Apple vor sa cripteze serviciile pe care le ofera si produsele pe care le realizeaza pentru a proteja clientii de "ochii" curiosi ai agentiilor guvernamentale.

Cum folosesc extremistii retelele sociale?

Internetul este o unealta foarte buna pentru comunicare, asa ca nu ar trebui sa ne surprinda prea mult faptul ca gruparile extremiste sunt active in mediul online, unde isi recruteaza adeptii, planuiesc campanii si isi fac cunoscut mesajul.

Insa ceea ce este foarte ingrijorator este faptul ca folosesc metode tot mai sofisticate, precum clipurile de propaganda ale Statului Islamic ce il au ca protagonist pe jurnalistul britanic John Cantlie. Acest exemplu si multe altele arata cat de versatili sunt teroristii.

Ostaticul John Cantlie, "corespondent" al Statului Islamic - ce transmite din Kobani (Video)

Mai mult, pe Internet sa gasesc metode de fabricare a unor bombe puternice, iar organizatiile extremiste folosesc camere de chat pentru a discuta despre planurile lor. In plus, Statul Islamic utilizeaza si hashtaguri pentru a creste popularitatea mesajelor pe care le trimite pe Twitter sau pe alte retele sociale.

Cand mediul online a devenit o parte importanta a Primaverii Arabe, un activist din Egipt a spus urmatoarele: "Folosim Facebook pentru a organiza protestele, Twitter pentru a coordona oamenii si YouTube pentru a ne face cunoscute actiunile in toata lumea".

Insa acum aceasta practica a fost adoptata si de teroristi.

Posturile pe Twitter sunt publice. Ce inseamna acest lucru pentru agentiile guvernamentale?

Faptul ca organizatiile extremiste au mai multe cai prin care isi pot transmite mesajul inseamna ca terorismul devine din ce in ce mai popular. De fapt, mass-media nu mai controloeaza informatia care ajunge la oameni, asa ca jihadistii, de exemplu, pot discuta cu oricine vor ei, iar acest lucru devine periculos atunci cand recruteaza tot mai multi oameni de partea lor.

Dar exista si reversul medaliei: avand in vedere ca teroristii sunt prezenti online, acest lucru inseamna ca agentiile guvernamentale le pot supraveghea mai bine. Oricine apreciaza pagina unei organizatii periculoase sau se imprieteneste cu un membru poate intra in atentia institutiilor, iar filiera poate fi descoperita mai repede.

Ce fac companiile IT?

Videoclipurile socante reprezinta esenta propagandei Statului Islamic. Google a precizat ca are toleranta zero pentru astfel de clipuri, insa nu poate controla absolut tot continutul care se incarca pe platforma sa video, YouTube.

Mai mult, nu este posibil nici sa creeze un algoritm care sa cenzureze materialele de acest gen inainte sa ajunga online.

In schimb, orice continut neadecvat trebuie raportat de utilizatori, iar dupa aceea este scos de pe site in cateva ore. De asemenea, informatiile legate de IP-ul celui care a incarcat clipul pot fi predate autoritatilor.

Insa Facebook a fost criticat pentru ca nu a vrut sa inlature niste poze care aratau niste persoane decapitate, precizand initial ca acestea nu contravin regulilor retelei sociale. Insa ulterior reprezentantii site-ului s-au razgandit si le-au sters.

Ce pot face gigantii IT

Marile companii IT au promis utilizatorilor ca isi vor cripta serviciile si produsele. Insa daca vor indeplini aceasta promisiune, atunci ar putea bloca accesul agentiilor guvernamentale la ele. Iar un astfel de scenariu nu este de dorit intr-o vreme in care terorismul parca ia amploare tot mai mult, arata seful GCHQ.

Oamenii vor ca datele lor sa fie protejate, insa este esential ca atunci cand e vorba de infractiuni, institutiile statului sa poata sa aiba acces la orice informatii legate de autorii faptelor ilegale, chiar daca ele provin de la Facebook sau Google.

Pe de alta parte, autoritatile nu trebuie sa comita abuzuri, astfel ca o transparenta mai mare din partea lor ar fi foarte utila. In plus, ele ar trebui sa vorbeasca mai mult si mai deschis despre importanta acestor lucruri, conchide BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#retele sociale teroristi, #retele sociale Statul Islamic, #Statul Islamic videoclipuri , #retele sociale