A propus o solutie robotizata, dar a fost ignorat de statul roman: Cum ar fi fost daca, la sosirea in spital, doctorii ar fi stiut ca e un potential infectat? #Interviu

Duminica, 24 Mai 2020, ora 16:30
26975 citiri
A propus o solutie robotizata, dar a fost ignorat de statul roman: Cum ar fi fost daca, la sosirea in spital, doctorii ar fi stiut ca e un potential infectat? #Interviu
Foto: Bogdan Florea, CEO Connections Romania

Bogdan Florea este unul dintre oamenii din IT-ul romanesc care au propus statului inca din luna martie o solutie digitalizata menita sa reduca la minimum probabilitatea de infectare a cadrelor medicale in criza COVID.

Tot el a venit cu o solutie robotizata pentru verificarea carantinarii obligatorii, insa, din pacate, solutiile digitale smart nu au fost o optiune in aceasta criza pentru statul roman, povesteste Bogdan Florea, CEO Connections, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Compania sa este lider pe piata de digital transformation din Romania, find specializata in Intelligent Automation, IT Infrastructure Support, Digital Business Process Management si Software Development On Demand.

El recunoaste ca automatizarea, digitalizarea si robotizarea deschid astazi orizonturi infinite, insa este sceptic cu privire la capacitatea Romaniei de a fi suficient de deschisa la tot ce este nou.

"Cred ca Romania va arata, in urmatorii 10 ani, ca un bazar: aici roboti, dincolo stampile, dupa gustul fiecaruia", spune Bogdan Florea.

Povestea robotilor...

Prima forma de automatizare a fost un porumbel propulsat de vapori, cavernos, realizat din lemn, umplut cu aer sub presiune. A fost construit de matematicianul grec Archytas.

A urmat ceasul mecanic, in secolul XIV, si apoi, trecand prin toate stadiile evolutiei civilizatiei umane, ajungem in 1954, anul nasterii robotului industrial, cand George Devol a patentat "transferul programat de articole", in fapt un robot, numit Unimate, care a fost folosit pentru prima data in mediul industrial de General Motors pentru sudura.

Programele pentru acest robot au fost salvate sub forma de comenzi directionate pentru motoare pe un cilindru magnetic. Din acest moment se introduc roboti industriali ca UNIMATE in multe domenii ale productiei fiind permanent dezvoltati mai departe pentru a putea face fata cererilor complexe care li se impun.

Ulterior, robotii industriali au devenit o componenta esentiala a fabricilor din intreaga lume. In secolul XXI, stiinta a atins niveluri de nebanuit in trecut, robotul Sophia fiind un exemplu in acest sens.

Pus in functiune in 2016, robotul cu aparenta umana, cu trasaturi care amintesc de faimoasa regina antica Nefertiti, inglobeaza elemente de inteligenta artificiala care simuleaza rationamentul uman si are capacitate de invatare.

O categorie importanta in gama robotilor este reprezentata de robotii software - aplicatii care pot urma reguli din ce in ce mai complexe, eventual cu aplicarea unor rationamente stimulate de algoritmi de inteligenta artificiala, pentru a realiza diverse activitati utile.

Rasa umana este de-abia in zorii coabitarii cu robotii. Dincolo de reprezentarea imagistica alimentata de filmele de science fiction, in care robotii au aparenta umanoida, robotii inseamna prelungirea vointei si creativitatii umane.

Orizonturile care se deschid sunt potential infinite, si depinde doar de intelepciunea Homo Sapiens sa utilizam acest produs al inteligentei umane pentru usurarea vietii noastre, sau, in negurii angoaselor noastre, sa il transformam intr-o amenintare viitoare.

Sunt robotii o solutie in spitale unde personalul medical este suprasolicitat si expus riscului imbolnavirii?

Aparitia robotilor in contextul Covid-19 in peisajul public are un substrat utilitar, dar, in acelasi timp, unul de marketing. Intr-adevar, se pot implementa, prin roboti mecanici, functii diverse care inlocuiesc, partial, personalul TESA.

Cam aici se opreste interventia lor in actul medical.

Se poate preveni, intr-o oarecare masura, infectarea acestei categorii de lucratori sanitari, doar ca, din statistici, cei mai expusi sunt, totusi, doctorii si asistentele, a caror munca nu poate fi acoperita de roboti, deocamdata.

Anamneza, interviul initial, preluarea datelor in timpul unei consultatii, sunt actiuni la limita de jos a activitatii medicale care, de asemenea, pot fi realizate de robotii software.

Ce s-ar fi putut face cu ajutorul robotilor este solutia propusa inca din 20 martie de Connections si, pana acum, ignorata de decidenti, care presupune interactiunea a priori, inainte de prezentarea la medic, a suspectilor de COVID-19, cu aplicatii mobile care folosesc roboti software si care ar fi putut sa extraga date in format structurat, usor de utilizat, care sa dea o imagine si o probabilitate cat mai exacta a potentialului de infectare a pacientului, INAINTE de intrarea lui intr-o unitate medicala.

In felul acesta, la sosirea in unitatea medicala, doctorii ar fi stiut ca au de-a face cu un potential infectat si s-ar fi putut proteja pana la validarea testului.

In plus, verificarea carantinarii obligatorii s-ar fi putut face printr-un sistem relativ usor de implementat cu roboti software, care sa apeleze toate persoanele aflate in carantina si sa le puna intrebari despre starea de sanatate si despre alte elemente care ar fi putut sa evalueze probabilitatea de infectare, respectarea carantinei etc.

S-ar fi evitat, astfel, posibile contaminari ale personalului care verifica izolatii la domiciliu/carantinatii si, in plus, costurile aferente. Din pacate, solutiile digitale smart nu au fost o optiune in aceasta criza pentru statul roman.

Putem spune ca un robot bine programat poate inlocui cu succes un interlocutor stresat, obosit, poate izolat de famile de foarte mult timp?

Robotii software, deocamdata, pot prelua functii primare, taskuri simple, repetitive, bazate pe criterii definibile obiectiv, si pot lua decizii pe baza de rationamente de tip: IF...THEN...ELSE...

Pot sustine dialoguri-surogat, cu scenarii de dialog foarte bine proiectate de specialisti.

Nu pot, in niciun caz, sa ia decizii cu impact, sa evalueze interdisciplinar starea de sanatate si sa prescrie tratamente sau pasi de urmat in evaluarea conditiei unui pacient.

Cu siguranta, etapele interviului si anamnezei pot fi preluate, in mare masura, de roboti software, ca si functia sistemului medical care transcrie observatiile doctorului in timp real.

Robotii software pot genera atentionari pentru respectarea unui tratament, pot monitoriza simptome si evolutii ale bolii, daca pacientul interactioneaza cu ei si coopereaza, deci sunt zone in care pot aduce valoare si degrevare de activitati mai putin sofisticate.

Un lucru de care omul de rand se teme este faptul ca robotii ii vor fura locul de munca. Ce raspuns aveti pentru ei?

Digitalizarea are marele avantaj ca ne ajuta sa ne conservam lenea si sa provocam progresul. Ne ajuta sa scapam de rutina si irelevanta in joburile noastre si sa fortam creativitatea sa iasa la suprafata.

Activitatile economice si sociale nu se pot desfasura fara ajutorul oamenilor.

Oamenii vor trebui sa isi dezvolte vocatiile creative - in sensul larg al cuvantului - si sa lase task-urile lipsite de orizont, asa numite "operationale", pentru asistenti digitali (roboti).

Valoarea adaugata a produselor si serviciilor generate de economia mondiala nu poate decat creste (nu are alta solutie), folosind forta de munca eliberata de rutina, pentru a stimula inovatia. Deci, nu, oamenii nu vor ramane fara joburi, pentru ca evolutia umanitatii va genera cererea crescuta pentru noi roluri in piata muncii.

Cum va arata Romania in urmatorul deceniu?

Viziunea mea, in ceea ce priveste digitalizarea Romaniei, este, mai degraba, pesimista.

Parafrazandu-l pe Malraux: "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc", as spune ca urmatorii 10 ani in Romania, fie vor insemna digitalizare, fie catapultarea in bezna.

Sper la prima, ma astept la a doua.

Poate suna dramatic si cu tuse voit ingrosate, dar nu ma face nimic sa sper ca "declaratiile online" nu se vor mai depune "la etajul 2", in 2030.

Este vorba de combinatia letala intre coruptie, ignoranta, autosuficienta si neputinta. Singurul imbold poate fi, ca de altfel de atate ori, cel extern, ne place sau nu.

Pana atunci, digitalizarea va ramane in mentalul colectiv ca fiind reprezentata de folosirea smartphone-urilor, utilizarea platformelor de comunicatii pentru scoala on-line surogat si, eventual, automatele de bonuri de ordine din salile de asteptare ale primariilor.

Acceptarea asumata a faptului ca informatia trebuie digitizata complet pentru a putea fi transparenta si interpretabila, analizabila, actionabila este destul de departe.

Imaginati-va un stat roman care sa permita (nu sa oblige, evident), 99% interactiune digitala intre administratie si cetatean. Eu nu pot sa imi imaginez asa ceva, deocamdata.

Deci, ca raspuns: cred ca Romania va arata, in urmatorii 10 ani, ca un bazar - aici roboti, dincolo stampile, dupa gustul fiecaruia.

Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Pentru turiștii din zonele îndepărtate, cum ar fi cei din America sau din Asia, va fi pusă la punct o strategie comună, a României și a Bulgariei, pentru a-și crește numărul de...
#Bogdan Florea, #CEO Connections Romania, #solutii roboti criza COVID , #roboti
  1. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  2. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  3. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  4. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  5. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  6. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  7. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  8. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  9. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
  10. Gestionezi un hotel? Adaugă în pachetul turistic soluția eSIM sendSMS