Apocalipsa robotilor: E si jobul tau in pericol?

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:17
6419 citiri
Apocalipsa robotilor: E si jobul tau in pericol?
Foto: Pixabay

Adevarul este ca robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, numai ca ne vor "fura" doar anumite joburi.

CNN Money a facut o lista cu joburile care sunt in pericol si cu cele care nu vor fi afectate prea mult de revolutia tehnologica.

Casierii, in pericol

Joburile pentru care e nevoie doar de o diploma ce atesta absolvirea liceului vor fi automatizate cel mai rapid. Motivul? Astfel de sarcini nu necesita prea multa analiza sau gandire critica. In plus, ele pot fi gestionare mai usor si mai ieftin de catre roboti. Sa luam exemplu jobul casierilor, care e deja inlocuit in multe magazine.

In Statele Unite, reteaua CVS a insalat puncte de self-checkout in 448 de unitati. De asemenea, unele restaurante McDonald's au pus ecrane tactile in locul oamenilor pentru preluarea comenzilor. La fel si Wendy's.

Si sa nu uitam de "magazinul viitorului" prezentat de Amazon in decembrie 2016, fara casieri si fara case de marcat, plata realizandu-se prin intermediul smartphone-ului.

"Industria de retail trece printr-o criza existentiala", sustine analistul Robert Hetu. "Exista o nevoie de a elimina majoritatea proceselor manuale, cu toate ca magazinele s-au bazat decenii intregi pe munca manuala", adauga specialistul.

Robert Hetu se asteapta ca automatizarea sa fie omniprezenta in super si hipermarketuri in cativa ani, in timp ce expertiza umana va fi in continuare apreciata in magazinele de lux.

Soferii, in pericol

Unele dintre cele mai mari companii din lume investesc miliarde de dolari pentru a construi roboti care sa inlocuiasca intentionat oamenii din campul muncii. Un exemplu elocvent il reprezinta masinile care se conduc singure.

De la Google si Uber la Tesla si Ford, producatorii auto si companiile IT se intrec in acest domeniu.

Sa ne imaginam putin: odata ce masinile si camioanele se vor conduce singure, de ce am mai avea nevoie de soferi? Vivek Wadhwa, autorul cartii "The Driver in the Driverless Car", estimeaza ca aproape 5 milioane de joburi care au legatura cu sofatul vor disparea dupa ce automobilele vor deveni 100% autonome, cel mai probabil pana in 2025.

Cel mai optimist scenariu este ca va fi nevoie totusi de un om in masina care sa descarce si sa care bagajele si coletele pana la usa casei tale. Asta daca transportul pachetelor cu dronele va da gres.

Pe de alta parte, masinile care se conduc singure vor crea alte tipuri de joburi. De exemplu, va fi nevoie de cineva care sa supravegheze o flota de masini autonome, nu-i asa?

Vanzatorii de fast-food, in pericol

Cresterea salariului minim impulsoneaza patronii sa inlocuiasca muncitorii din industrii prost platite, precum vanzatorii in restaurantele fast-food, cu roboti. "E mai ieftin sa cumperi un brat robotic de 35.000 de dolari decat sa angajezi un muncitor ineficient, pe care sa-l platesti cu 15 dolari pe ora", spune Edward Rensi, fost director la McDonald's.

Asistentele si medicii, in afara pericolului

Sistemul medical are clar nevoie de atingerea umana, asa ca meserii precum cele de asistenta si de medic nu prea au cum sa fie inlocuite de roboti. Da, analizele, punerea diagnosticului, operatiile si tratamentele sunt realizate adesea cu ajutorul aparatelor, insa mereu va fi nevoie de cineva care sa le manevreze si care sa interpreteze rezultatele.

Si nu numai atat. Fiind vorba de ceva atat de sensibil precum sanatatea noastra, e clar ca preferam empatia umana in detrimentul unui computer fara suflet.

Antrenorii, in afara pericolului

Alte joburi care sunt ferite de pericolul automatizarii sunt cele care implica sa ii conduci si sa ii inspiri pe altii. In cazul unui antrenor, drumul pana la victorie e presarat cu tactici de joc, cu incurajari si cu insuflarea spiritului de echipa. Toate aceste lucruri nu pot fi facute de un robot.

Coafezele si angajatii din industria cosmetica, in afara pricolului

"Robotii sunt cool, dar nu sunt supraoameni", spune Rob Atkinson, presedintele Information Technology and Innovation Foundation, care a facut o analiza legata de modul in care va arata piata muncii din SUA in anul 2024.

"Un om are, in medie, 150.000 de fire de par pe cap, care trebuie taiate cu atentie pentru a satisface clientul. Va reusit oare un robot sa faca asa ceva? Nu cat vom trai noi", spune acesta.

Compui versuri si esti ferit

Unii muzicieni se orienteaza deja catre inteligenta artificiala (AI) pentru a-i ajuta in procesul lor creativ. Taryn Southern, care a participat la competitia "American Idol" in 2004, s-a folosit de AI pentru instrumentalul pieselor de pe noul sau album. Totusi, versurile au fost scrise de ea.

Tocmai de aceea cei care compun versuri vor fi feriti de apocalipsa robotilor. Caci - nu-i asa? - trebuie sa intelegi conditia umana pentru a putea transmite ceva profund prin intermediul cuvintelor.

Asistentii sociali, in afara pericolului

Statisticile americane arata ca nevoia de personal in centrele de recuperare, in cele care se ocupa de bolnavi mintali sau in cele in care se trateaza diversele forme de dependenta e in crestere. Mai exact, numarul celor care vor lucra in acest domeniu va creste cu 19% in 2024 fata de 2017.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#roboti joburi, #roboti locuri munca, #roboti fura joburi , #roboti