Fabrica in care robotii construiesc roboti

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 14:45
6801 citiri
Fabrica in care robotii construiesc roboti

In fabrica viitorului, robotii vor construi... roboti. Vorbim de o fabrica de robotica avansata care va fi deschisa de compania elvetiana ABB in Shanghai si in care robotul cu doua brate YuMi al companiei, cunoscut publicului si in calitate de dirijor, va fi folosit pentru asamblarea de componente de mici dimensiuni.

ABB, care va cheltui 150 de milioane de dolari pentru a construi fabrica de aproape 7.000 de metri patrati, intentioneaza sa foloseasca si software-ul sau SafeMove2, care va face posibil ca YuMi si alte masinarii automate sa lucreze indeaproape cu angajatii umani. Carturi automate ii vor urma pe roboti prin fabrica, transportand materialele necesare, noteaza Reuters.

Obiectivul declarat al companiei este acela de a face din fabrica din Shanghai cea mai avansata fabrica de robotica din lume. Aceasta va dispune in viitor si de un centru de cercetare si dezvoltare pentru accelerarea progreselor in domeniul inteligentei financiare.

Totodata, va fi extinsa gama de roboti pe care fabrica ii poate construi pentru companiile chineze, lista de clienti urmand sa includa si producatori auto si de produse electronice.

Viitoarea fabrica, ce ar urma sa fie gata pana la sfarsitul anului 2020, va consolida prezenta suedezilor in China, in prezent a doua piata pentru ABB, dupa Statele Unite.

"Shanghai a devenit un centru vital pentru liderii din domeniul tehnologiei avansate", a spus directorul general al ABB, Ulrich Spiesshofer, cu ocazia anuntarii proiectului. Cu fabrica din Shanghai, investitiile ABB in China urca la 2,4 miliarde de dolari. Decizia companiei de a investi masiv pe piata chineza vine pe fondul conflictului comercial intre Beijing si Washington.

China isi extinde forta de munca robotica in contextul in care salariile chinezilor se afla pe o panta ascendenta. Astfel, tara incearca sa concureze cu tarile cu costuri de productie mici cu ajutorul automatizarii. In 2017, unu din trei roboti vanduti a ajuns in China, care a cumparat in total 138.000 de unitati.

* Articolul a fost corectat

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...