In cat timp ne vor lasa robotii someri? Devin tot mai ieftini si mai inteligenti

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 12:41
4574 citiri
In cat timp ne vor lasa robotii someri? Devin tot mai ieftini si mai inteligenti

Cel mai negru cosmar al multora dintre angajati e pe cale sa devina realitate, chiar daca nu imediat: robotii nu numai ca au ajuns sa lucreze cot la cot cu oamenii, dar in final le pot lua locurile de munca.

Intr-un depozit, un robot dotat cu doua brate pune in cutii sticle. Fiecare dintre brate e dotat cu o camera. Ca multi alti roboti, e din Japonia. A fost prezentat de Hitachi in 2015, iar compania spera ca pana in 2020 sa il scoata la vanzare, arata BBC.

Operatiunea, pe care oamenii o fac fara efort, e una de finete pentru roboti, iar cel produs de Hitachi nu e singurul capabil de asa ceva.

In depozitele Amazon, robotii Kiva nu iau nimic de pe rafturi, ci cara rafturile cu totul, pentru a le duce oamenilor, care selecteaza produsele. Aceasta generatie de roboti lucreaza cot la cot cu oamenii si a crescut eficienta de patru ori, arata sursa.

Si in alte fabrici robotii lucreaza impreuna cu oamenii. General Motors foloseste robotii Unimate, cu un singur brat, inca din 1961.

Pana nu demult, robotii lucrau separat de oameni, pentru a nu aparea accidente. Dar deja acest lucru nu mai e necesar.

Baxter este un robot care poate evita un impact: nu intra in oameni atunci cand se deplaseaza, iar ochii sai arata colegilor de munca momentul cand e gata sa se miste.

In plus, Baxter e special prin faptul ca nu actioneaza doar conform comenzilor "implantate" in timpul procesului de productie, ci poate sa si invete de la colegii sai de munca umani.

Populatia de roboti creste rapid, mai arata sursa: cu 13% pe an. Rata "nasterii" robotilor aproape ca se dubleaza la fiecare cinci ani. Deja exista roboti care culeg plante, roboti barmani sau roboti care lucreaza in spital.

Cei care se tem ca-si vor pierde locurile de munca ar trebui sa stie insa ca acest pericol nu e unul imediat. Acest lucru nu se va intampla decat peste circa 20 de ani, cel putin. Insa e clar ca economia incepe deja sa fie transformata de inteligenta artificiala. Robotii sunt din ce in ce mai ieftin de realizat si devin mai "destepti" de la o zi la alta.

Un exemplu e Watson, un robot creat de IBM, capabil sa diagnosticheze cancerul pulmonar mai bine decat medicii cu ani de facultate si experienta in spate.

Citeste si:
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...
Ce prevede pachetul de măsuri sociale adoptat de coaliția de guvernare . Suma cheltuielilor din programul ”Sprijin pentru România”
Ce prevede pachetul de măsuri sociale adoptat de coaliția de guvernare . Suma cheltuielilor din programul ”Sprijin pentru România”
Coaliția de guvernare a decis astăzi lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Pe scurt, acest pachet...
Comentarii
MacGigi
rank 5
Inutil sa va ingrijorati :) Socialistii o sa va lase someri inaintea
Nonpolitikon
rank 5
S-ar putea să nu mai apuce... Mai apropiată-i perspectiva de a ne da