In cat timp ne vor lasa robotii someri? Devin tot mai ieftini si mai inteligenti

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 12:41
4742 citiri
In cat timp ne vor lasa robotii someri? Devin tot mai ieftini si mai inteligenti
Foto: Arhiva Pixabay

Cel mai negru cosmar al multora dintre angajati e pe cale sa devina realitate, chiar daca nu imediat: robotii nu numai ca au ajuns sa lucreze cot la cot cu oamenii, dar in final le pot lua locurile de munca.

Intr-un depozit, un robot dotat cu doua brate pune in cutii sticle. Fiecare dintre brate e dotat cu o camera. Ca multi alti roboti, e din Japonia. A fost prezentat de Hitachi in 2015, iar compania spera ca pana in 2020 sa il scoata la vanzare, arata BBC.

Operatiunea, pe care oamenii o fac fara efort, e una de finete pentru roboti, iar cel produs de Hitachi nu e singurul capabil de asa ceva.

In depozitele Amazon, robotii Kiva nu iau nimic de pe rafturi, ci cara rafturile cu totul, pentru a le duce oamenilor, care selecteaza produsele. Aceasta generatie de roboti lucreaza cot la cot cu oamenii si a crescut eficienta de patru ori, arata sursa.

Si in alte fabrici robotii lucreaza impreuna cu oamenii. General Motors foloseste robotii Unimate, cu un singur brat, inca din 1961.

Pana nu demult, robotii lucrau separat de oameni, pentru a nu aparea accidente. Dar deja acest lucru nu mai e necesar.

Baxter este un robot care poate evita un impact: nu intra in oameni atunci cand se deplaseaza, iar ochii sai arata colegilor de munca momentul cand e gata sa se miste.

In plus, Baxter e special prin faptul ca nu actioneaza doar conform comenzilor "implantate" in timpul procesului de productie, ci poate sa si invete de la colegii sai de munca umani.

Populatia de roboti creste rapid, mai arata sursa: cu 13% pe an. Rata "nasterii" robotilor aproape ca se dubleaza la fiecare cinci ani. Deja exista roboti care culeg plante, roboti barmani sau roboti care lucreaza in spital.

Cei care se tem ca-si vor pierde locurile de munca ar trebui sa stie insa ca acest pericol nu e unul imediat. Acest lucru nu se va intampla decat peste circa 20 de ani, cel putin. Insa e clar ca economia incepe deja sa fie transformata de inteligenta artificiala. Robotii sunt din ce in ce mai ieftin de realizat si devin mai "destepti" de la o zi la alta.

Un exemplu e Watson, un robot creat de IBM, capabil sa diagnosticheze cancerul pulmonar mai bine decat medicii cu ani de facultate si experienta in spate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#roboti locuri munca, #roboti joburi, #inteligenta artificiala economie , #roboti
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Inutil sa va ingrijorati :) Socialistii o sa va lase someri inaintea
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
S-ar putea să nu mai apuce... Mai apropiată-i perspectiva de a ne da