Robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati la nivel mondial pana in 2030 (studiu)

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 19:24
3965 citiri
Robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati la nivel mondial pana in 2030 (studiu)
Foto: Arhiva Pixabay.com

Robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati pana in 2030 la nivel global, agravand inegalitatile sociale si geografice, fiind in acelasi timp factori de crestere economica, potrivit unui studiu publicat miercuri de cabinetul britanic Oxford Economics.

Potrivit sursei citate, angajatii cel mai putin calificati vor fi cei mai afectati, iar acest lucru se va produce intr-o maniera extrem de inegala de la o tara la alta sau chiar in aceeasi tara, relateaza AFP.

Robotii au luat deja locul a milioane de oameni in industrie si acest lucru se intampla tot mai frecvent in servicii, datorita progreselor in analiza vizuala, de recunoastere a vocii sau invatare automata, tot atatea aspecte ale inteligentei artificiale, noteaza firma de analiza si consultanta.

Studiul survine in conditiile in care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar si asupra pericolelor pentru locurile de munca pe care le reprezinta masinile autonome, felurile de mancare pregatite de roboti sau omniprezenta sistemelor robotizate in fabrici sau in centrele de logistica.

Numerosi experti afirma ca, in timp ce automatizarea contribuie in general la crearea de locuri de munca, ea a condus si la o diviziune intre locurile de munca calificate si cele mai putin calificate, lasand multi angajati fara slujba.

La randul sau, studiul Oxford Economics estimeaza ca actualul val de "robotizare" va spori productivitatea si cresterea economica, creand in acelasi timp tot atatea locuri de munca cate va desfiinta.

Expertii sai estimeaza ca economia globala ar putea genera pana la 5.000 de miliarde de dolari pana in 2030 ca urmare a cresterii productivitatii datorita robotizarii.

Studiul dezvaluie de asemenea ca "robotii vor fi din ce in ce mai prezenti in comert, sanatate, industria hoteliera si restaurante, in transport, dar si in constructii si agricultura".

Citeste mai multe despre:

#roboti locuri munca somaj, #roboti inlocuiesc oameni forta munca , #roboti