Sa ne temem ca robotii ne vor fura locurile de munca? Decizia Mercedes care ne linisteste putin

Joi, 03 Martie 2016, ora 21:33
4036 citiri
Sa ne temem ca robotii ne vor fura locurile de munca? Decizia Mercedes care ne linisteste putin

Evolutia tehnologiei si a roboticii ne-a facut sa ne intrebam daca in viitorul nu foarte indepartat tot mai multe locuri de munca pentru oameni vor disparea, avand in vedere ca o parte din joburi pot fi facute de sisteme automatizate. Insa compania auto Mercedes-Benz a luat o decizie care arata ca nu trebuie sa ne facem prea multe griji, cel putin pentru moment.

Producatorul de masini a decis sa inlocuiasca unii dintre robotii sai cu oameni, transmite Bloomberg.

Motivul? Sistemele automatizate nu se descurca la fel de bine cand vine vorba de realizarea unui lucru ce necesita un grad ridicat de personalizare, asa cum e nevoie la sedanurile sale din Clasa S.

Sursa citata arata ca robotii nu pot tine pasul cu "flexibilitatea si dexteritatea oamenilor".

Miscare surprinzatoare in industria auto de lux: De ce robotii sunt inlocuiti de oameni

Markus Schaefer, seful diviziei de productie a companiei auto germane, arata ca varietatea e mult prea mare pentru ca sistemele automatizate sa faca fata. "Nu pot lucra cu toate optiunile diferite pe care le avem noi si sa se adapteze la schimbari", a transmis acesta.

Decizia Mercedes-Benz vine intr-o perioada in care numeroase companii fac exact opusul, adica inlocuiesc oamenii cu roboti, pentru a eficientiza productia. Esti si cazul Dacia, de exemplu.

Dacia renunta la mai multi angajati romani - in locul lor aduce roboti

Insa acestia au un mare avantaj. Ei sunt perfect capabili sa faca acelasi lucru iar si iar, dar nu se pot adapta atunci cand intervin schimbari, fie si unele mici - cum e cazul productiei masinilor din Clasa S.

Totusi, Mercedes-Benz nu va renunta complet la roboti, dar acestia vor fi folositi mai putin si vor "colabora" mai mult cu personalul, un sistem testat si de rivalii sai precum BMW sau Audi.

Avertismente dupa avertismente

Unii oameni de stiinta sustin ca, in urmatoarele decenii, robotii vor inlocui munca oamenilor din ce in ce mai mult.

De exemplu, un studiu realizat la Universitatea Oxford, realizat de o echipa condusa de profesorul Carl Benedikt Frey, arata ca o treime din slujbele din Marea Britanie vor fi preluate de sisteme automatizate in urmatorii 20 de ani.

Robotii vor inlocui unul din trei angajati in Marea Britanie in urmatorii 20 de ani

Ba mai mult, unii experti considera ca robotii vor aduce sfarsitul lumii.

Astrofizicianul Stephen Hawking s-a alaturat, anul trecut, unui grup de experti care isi exprima ingrijorarea despre momentul in care oamenii vor construi masinarii sau vor realiza software-uri care vor putea fi numite inteligente in adevaratul sens al cuvantului.

Omul de stiinta a sustinut recent ca sfarsitul umanitatii va veni din cauza inteligentei artificiale.

Apocalipsa adusa de robotii inteligenti: Un pericol real sau nu?

Si seful companiei auto Tesla Elon Musk a facut o declaratie asemanatoare, in octombrie 2015.

El considera ca inteligenta artificiala este "o amenintare existentiala" si ca reprezinta unul dintre cei patru factori care ar putea declansa Apocalipsa. Acestia au fost stabiliti de echipele ce studiaza, la Universitatea Cambridge, evolutiile ce vor putea duce la sfarsitul umanitatii.

De aceeasi parere este si profesorul Nick Bostrom de la Universitatea Oxford, care a spus ca sfarsitul lumii ar putea veni in urmatorul secol si va fi adus de robotii inteligenti.

Pe de alta parte, futurologul, Ray Kurzweil, care lucreaza la Google, are o previziune mai sumbra: pana in 2029, robotii vor fi mai inteligenti decat toti oamenii.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...