Cati romani si-au facut cumparaturile online in 2011?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 15:23
2499 citiri
Cati romani si-au facut cumparaturile online in 2011?
Foto: Arhiva

Un procent de 28% dintre romanii din mediul urban care folosesc Internetul fac cumparaturi online, cu o frecventa de cel putin o data pe luna, potrivit unui studiu al GFK publicat marti.

Informatii pe care trebuie sa le stii inainte de a cumpara online

Printre cumparatorii cu cea mai mare predilectie pentru online raman tinerii, astfel ca achizitiile online sunt realizate in principal de catre cei cu varste cuprinse intre 18-24 ani (37%), se arata in studiul remis, marti, Ziare.com.

Pe de alta parte, numarul celor care cumpara de pe Internet scade pe masura ce varsta creste: internautii de la orase cu varsta intre 25 si 34 de ani folosesc Internetul pentru cumparaturi in proportie de 31%, in timp ce oamenii intre 34 si 44 de ani fac cumparaturi online intr-un numar mai mic - 26%.

Locuitorii din Bucuresti cu educatie superioara au facut cumparaturi online intr-o proportie semnificativ mai mare, de 36 respectiv 40%. Proportia dintre femei si barbati este aproximativ egala.

Ce cumpara romanii de pe Internet?

La mare cautare printre internautii din mediul urban sunt, in special, electronicele, electrocasnicele si telefoanele - 44%, imbracamintea si accesoriile vestimentare - 28%, produsele de ingrijire personala - 22%, dar si cartile, CD-urile si DVD-urile - 22%.

Modalitatea de plata de departe cel mai des folosita este in numerar cu plata ramburs, la primirea produsului - in proportie de 83%. Incep sa fie populare si platile online prin card bancar, acestea fiind pe locul al doilea ca metoda de plata utilizata in ultimele 12 luni de 28% dintre utilizatorii de Internet din mediul urban.

"In mod cert, cumparaturile pe Internet devin din ce in ce mai populare. Totusi, rolul Internetului pentru cumpararea de produse merge dincolo de comanda online. De exemplu, foarte multi consumatori se informeaza de pe Internet in legatura cu anumite cumparaturi pe care intentioneaza sa le faca, apoi, o parte dintre acestia aleg in continuare sa cumpere produsele din magazinele traditionale (offline)", potrivit project managerului pe online al Gfk Romania, Traian Nastase.

Potrivit datelor ePayment, principalul procesator de plati online din Romania, in primele zece luni ale anului 2011, romanii au cumparat online cu card bancar cu 14% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Majoritatea comenzilor au fost plasate in timpul saptamanii - 81%, intre orele 10.00 - 18.00, in jur de 54%, 80% dintre comenzi provenind din Bucuresti.

In industria platilor online prin card bancar predomina vanzarile de produse si servicii din sectorul turismului, telecomunicatiilor si serviciilor. Cu toate acestea, in acest an, cresteri semnificative fata de anul anterior s-au inregistrat pe segmentul vanzarilor online de flori - 75%, carti - 76% si cadouri - 64%.

"In ultimul an am remarcat o diversificare a produselor achizitionate de cumparatorii online si platite prin card bancar. Acest lucru, precum si scaderea valorii medii de tranzactionare fata de acum 3-4 ani, de exemplu, concomitent cu cresterea numarului de tranzactii, arata ca oamenii se deprind cu plata online si incep sa foloseasca aceasta metoda de plata tot mai des si pentru cumparaturile uzuale", a subliniat sales manager al ePayment, PayU Group, Mihai Manoliu.

Romanii nu prea cumpara online

Studiul GfK a fost realizat pe un esantion de 671 de persoane, este reprezentativ pentru utilizatorii de Internet din mediul urban si are o marja de eroare de +/- 3,7%. Datele ePayment, PayU Group provin din statisticile platilor online prin card bancar procesate prin sistemul propriu.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#romani cumparaturi online, #internauti romani cumpara online, #romani urban plata card Internet , #servicii internet