Ziare.com

De azi vor fi sterse automat domeniile ".ro" pentru care nu s-a platit serviciul anual de mentenanta

Joi, 30 August 2018, ora 09:26

   

De azi vor fi sterse automat domeniile ".ro" pentru care nu s-a platit serviciul anual de mentenanta
Domeniile ".ro" pentru care nu s-a platit serviciul de mentenanta anuala vor fi sterse automat incepand de joi, 30 august 2018, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

"Registrul de Domenii.ro va sterge primele domenii pentru care nu s-a platit serviciul de mentenanta anuala inainte de data expirarii, acestea fiind programate la stergere automata. Stergerea se efectueaza dupa 90 de zile de la data expirarii domeniului, daca in acest interval detinatorul nu isi reinnoieste dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanta anuala, conform hotararii Consiliului de Administratie al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare (ICI) Bucuresti aprobata in data de 14.07.2017. Ulterior stergerii, domeniul respectiv va deveni disponibil pentru inregistrare conform principiului 'primul venit, primul servit'", precizeaza ministerul.

Potrivit sursei citate, principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de inregistrare si mentenanta anuala sunt, printre altele: alinierea la practica europeana, precum si respectarea bunelor practici si a recomandarilor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), entitatea care coordoneaza procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial si la care ICI Bucuresti este membru si parte interesata (stakeholder) din anul 1993.

MCSI noteaza, totodata, ca, in Europa, in mod treptat, toate tarile au trecut la inregistrarea pe perioada limitata de timp a domeniilor cod de tara si reinnoirea in cazul in care solicitantul doreste folosirea in continuare a numelui. Romania a fost ultima tara din Europa care a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii.

Un alt motiv pentru care s-a luat decizia de taxare pentru mentenanta a domeniilor ".ro" a fost de asigurare a fondurilor necesare dimensionarii infrastructurii IT si cresterii securitatii si fiabilitatii.

"Implementarea sistemului de inregistrare si mentenanta anuala are, de asemenea, avantajul ca va duce la deblocarea numelor de domenii '.ro', care au fost inregistrate in aproximativ 25 de ani de existenta a domeniului national '.ro', si care in prezent nu mai sunt folosite, fie ca firmele ce le-au solicitat au disparut, fie ca persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume in prezent.

Un volum mare de domenii inseamna si un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns in ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanta si securitatea sistemelor sa se bazeze doar pe veniturile din inregistrarile domeniilor noi, acesta avand un trend descrescator.

Contravaloarea serviciului de inregistrare si mentenanta va duce la posibilitatea asigurarii securitatii si stabilitatii serviciului RoTLD, avand in vedere ca mediul virtual este din ce in ce mai agresiv asupra Internetului", scrie MCSI.

Consiliul de Administratie al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) Bucuresti a aprobat, in vara anului trecut, introducerea unei taxe anuale in valoare de 6 euro, fara TVA, pentru serviciul de mentenanta anuala in cazul domeniilor '.ro', incepand cu data de 1 martie 2018.

In acest context, ICI Bucuresti preciza, la vremea respectiva, ca sistemul de domenii ".ro" va fi aliniat la necesitatile serviciului de mentenanta anuala, iar incepand cu data de 1 martie 2018, detinatorii (registrantii) de domenii ".ro" vor putea sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta pentru perioada dorita de minim un an si maximum 10 ani.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CopyRo

Este o excrocherie pura!
".ro " apartine cui ?
Unor sekuristi care stau cu mina intinsa la capatul podului ?
Klanul kleptoman de la conducerea Romanictanului putea sa-si ia si domeniul .rom. Ca sa fie lucrurile clare !
Care este baza juridica, prin care doua litere devin proprietatea unor jig_odii? Cate impozite plateste .ro? A vazut cineva o factura de la astia, fiscalizata, cu TVA si trasabila?

 

pai tu crezi ca ziare.com apartine altcuiva?

lui coldea si maior
tot niste securisti care vand tara pe bucati


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor