De ani buni deja Romania se afla in topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixa.
Liniile de Internet fix ultra-rapid (peste 100 Mbps) au devenit majoritare in Romania inca din 2014, ajungand in pozitie de lider pe piata unica europeana si la mare distanta fata de media UE.
Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), rata de penetrare a Internetului fix in Romania este de 75% in zonele dens populate, indeaproape de media UE, insa in zonele cu densitate mai mica de locuitori se inregistreaza o rata de penetrare de doar 18%.
Peste 92% din piata de Internet fix este deservita de un numar de 6 furnizori, iar retelele se concentreaza si se suprapun in zonele profitabile, caracterizate prin densitatea cererii.
La finalul anului 2015, existau peste 700 de furnizori operationali de servicii de Internet fix, peste 250 furnizori de servicii de retransmisie programe TV si aproape 40 de furnizori de servicii de telefonie fixa.
In ciuda situatiei macro-economice a tarii, tarifele pentru serviciile de Internet fix raman competitive.
Conexiunile mobile inregistreaza un ritm rapid de crestere, in prezent existand 3 conexiuni active de Internet mobil la fiecare conexiune fixa, aspect datorat progresului tehnologic.
De ce viteza Internetului de conexiune fixa este atat de mare in Romania
Furnizorii de telecomunicatii din Romania au inceput sa investeasca inca din 2000 in construirea de retele locale pe cablu coaxial, cablu UTP si apoi fibra optica.
In prezent, marii furnizori de telecomunicatii, precum RCS & RDS si Telekom, ofera abonamente de Internet prin fibra optica.
Acestea includ beneficii negarantate de:
Pentru a putea atinge vitezele maxime de mai sus, calculatorul abonatului trebuie sa fie echipat corespunzator: procesor Intel I7 2,2Ghz (4 CORE) sau echivalent, Memorie RAM: 4GB, Hard Disk: SSD, Placa de retea gigabit, Sistem de operare: Microsoft Windows 7, Linux, MacOS.
Potrivit ANCOM, in ultimii ani, operatorii de retele de comunicatii electronice recurg la partajarea elementelor retelelor, intre ei sau cu alti furnizori de infrastructuri compatibile pentru a eficientiza operatiunile sau pentru a satisface cererea de servicii.
"Introducerea retelelor de fibra optica pe segmentul de acces si miniaturizarea cablurilor (micro-fibre) deschid posibilitatea coexistentei pe aceeasi infrastructura a unor retele pana de curand incompatibile, cum ar fi retelele de comunicatii si cele de distributie energie electrica", se mentioneaza in "Strategia ANCOM pentru comunicatiile digitale 2020".
Fibra Optica - secretul accesului la Internet de mare viteza
Conform directivelor Agendei digitale pentru Europa, pana in 2020, toti europenii ar trebui sa aiba acces la Internet cu viteze de peste 30 Mbps si cel putin 50% din gospodariile europene ar trebui sa se aboneze la conexiuni Internet de peste 100 Mbps.
Sectorului privat ii revine rolul principal in extinderea si modernizarea retelelor in banda larga, fiind sustinut si de stat, pentru a se asigura realizarea obiectivelor.
Unele tari din UE au introdus reglementari menite sa accelereze acest proces, precum directiva ca fiecare cladire rezidentiala nou construita sa fie echipata cu infrastructura de fibra optica. Acest tip de cablare poate fi folosit atat pentru implementarea accesului la Internet de mare viteza, cat si pentru alte servicii, inclusiv distribuirea TV/SAT.
Beneficiile fibrei optice:
Internet prin fibra optica vs. Internet prin cablu
Internetul prin fibra optica este tehnologia de ultima ora. Datele sunt trimise mai rapid pe distante mai mari.
Internetul prin cablu traditional utilizeaza infrastructura TV prin cablu pentru a transmite date. Cele mai multe companii de servicii de telefonie ofera, de asemenea, Internet prin cablu. Exista mai putini furnizori de servicii Internet bazate pe fibra optica pe piata.
Internetul prin fibra optica este mai fiabil. Este imun la multe dintre conditiile la care Internetul prin cablu este sensibil. Pentru ca fibra optica este realizata din fibre de sticla si nu exista electricitate implicata, nu au loc interferente din cauza liniilor electrice sau a echipamentelor electrice de inalta tensiune din apropiere. Acest lucru ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de incendiu.
Reteaua privata instalata la domiciliu face ca Internetul prin fibra optica sa fie mai bine securizat.
Fibrele optice pot rezista la mai multe fluctuatii de temperatura decat cablurile.
Fibra optica poate fi mai scumpa, desi diferenta de pret a scazut in ultimii ani. Eficienta acesteia duce insa la scaderea costului investitiei pe termen lung.
In viitor, aproape toate comunicatiile vor folosi fibre optice.