Detectorul de minciuni pentru universul online

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 23:11
6646 citiri
Detectorul de minciuni pentru universul online

Dan Schultz, student la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a avut originala idee de a pune bazele unui proiect care avanseaza formula unui software de detectare a minciunilor pe Internet.

Pornind de la discursurile oamenilor politici si continuand cu anumite mesaje de un impact social major, un astfel de instrument s-ar putea demonstra mai mult decat binevenit in universul online si nu numai, relateaza Webnews.

Obiectivul - cat mai ancorati in realitate

"Reducerea pe cat posibil a distantei dintre realitate si modul in care sunt relatate faptele prin intermediul mijloacelor media" reprezinta obiectivul pe care-l urmareste Schultz, raza de actiune a originalului sau "detector de minciuni" putand fi extinsa pe masura ce instrumentul va fi perfectionat.

Potrivit sursei citate, Schultz lucreaza la un sistem in masura sa releve in mod automat eventualele neadevaruri continute in fragmente de text, la baza acestei initiative aflandu-se tehnologia "natural language processing" (NLP).

Acest element reprezinta "inima" a numeroase alte tipuri de sisteme existente deja pe piata tehnologica actuala, cum ar fi asistenta vocala Siri, integrata de Apple la nivelul dispozitivului iPhone 4S.

Cum functioneaza

Actionand oarecum similar clasicului corector ortografic, care permite identificarea erorilor frecvente de redactare, din neglijenta sau din graba, detectorul lui Schultz nu este nici pe departe in masura sa stabileasca diferenta dintre adevar si fals printr-o simpla operatiune de parsing, ci functioneaza mult mai complex.

Astfel, pentru a testa versiunile experimentale ale acestui software, Schultz a obtinut acces la Application Programming Interface (API), apartinand site-ului PolitiFact, care se ocupa tocmai de demascarea stirilor false provenite din sectorul politic de peste ocean.

Intregul proiect se bazeaza tocmai pe acest tip de API: relevatorul de minciuni efectueaza o analiza la nivelul bazei de date a PolitiFact, pentru a identifica termeni sau fraze suspecte, evidentiind posibilitatea ca utilizatorul sa afle in fata unei informatii care contine un neadevar.

Odata finalizat, proiectul lui Schultz va fi lansat cu licenta open source, pentru a oferi posibilitatea de implementare a acestuia la nivelul altor tipuri de aplicatii, din diverse domenii de activitate, precizeaza sursa.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Comentarii