Romanii care calca pe urmele Google si Microsoft: Alternativa la sistemele consacrate - Interviu

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 08:09
7434 citiri
Romanii care calca pe urmele Google si Microsoft: Alternativa la sistemele consacrate - Interviu
Foto: Facebook/Stefan Cristian

O echipa de programatori romani, cu sediul in Cluj-Napoca, a realizat un sistem de operare destinat sa devina o alternativa viabila la cele gasite deja pe piata.

Proiectul a fost botezat Kogaion Linux, dupa numele muntelui sacru al dacilor.

Programul este gratuit, usor de folosit si mai putin expus atacurilor cibernetice. De asemenea, este open source: codul sursa este la liber, la vedere, asa ca poate fi analizat, folosit si imbunatatit si de alti utilizatori.

Sistemul de operare e orientat catre utilizatorul obisnuit de calculator, fiind adaptabil in functie de necesitatile sale. Este orientat catre desktop, deci va putea fi utilizat atat in institutii publice, cat si acasa.

In paralel, echipa duce si un program de educatie pentru studenti, care vor putea testa o versiune de Kogaion destinata lor. Clujenii mai lucreaza si la o alternativa pentru sistemele de operare pentru dispozitivele mobile - Argent Linux.

Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii proiectului, pentru a afla mai multe detalii.

In primul rand, sa cunoastem putin echipa din spatele proiectului. A cui a fost ideea acestui sistem de operare, cati angajati aveti si cu cine colaborati pentru dezvoltarea proiectului?

Proiectul a fost dezvoltat la ideea actualilor dezvoltatori principali: Stefan Brindusa, Ghiunhan Mamut, Ionel Busuioc si este dezvoltat de catre un grup de profesionisti IT cu experienta pe sisteme de sursa deschisa. Nu exista angajati, insa contributiile prin voluntariat sunt constante. Colaboram cu mai multe comunitati open source locale si internationale si suntem un sistem derivat din proiectele Gentoo Linux.

Un proiect de asemenea amplitudine are nevoie de finantare. Care a fost investitia initiala, in cat timp estimati ca o veti putea amortiza si de cati bani ati avea nevoie pentru a-l implementa la scara industriala?

Investitia initiala a constat in timpul si efortul fiecaruia dintre dezvoltatori. Modelul de dezvoltare open source difera fata de cel comercial, pentru ca amortizarea investitiei se face altfel. Organizatia se numeste ROGENTOS, iar sistemele se numesc Kogaion (desktop), simbol dacic (muntele sfant al dacilor) si Argent (server; simbol al defensivei).

Ce presupune mai exact acest proiect?

Acest proiect ofera solutii 100% gratuite si un sistem complet, echivalent cu orice alt sistem comercial si mai mult decat suficient pentru "micul utilizator multimedia", cum este in general utilizatorul roman. Oferim suport gratuit, training gratuit si suite complete de software adaptate pentru toate necesitatile.

De asemenea, se mai dezvolta o distributie Linux pentru educatie (derivata din Kogaion), care este condusa de echipa reprezentata de mine (Marian Banica - n.red.).

Care sunt avantajele fata de alte sisteme de operare ale gigantilor americani? Cum se diferentiaza Linux fata de Windows, Android etc?

Nu as compara Linux cu Windows sau Mac. Sunt sisteme diferite, fiecare cu avantajele lui. GNU/Linux este o alternativa si ofera libertate, posibilitatea de a gandi liber. Riscul de infectii cu soft de tip malware este mult mai redus (aproape inexistent, daca se urmeaza cateva reguli de bun-simt in utilizare), tocmai datorita acestei caracteristici, codul este liber si la vedere.

In plus, ai o comunitate mare de oameni care dezvolta peste aceste sisteme. Mai mult, exista nenumarate solutii care sunt dezvoltate pentru toate sistemele de operare si la acest moment nu credem ca exista nevoie de baza care sa nu poata fi acoperita de solutiile open source.

Alternativa pentru Android se va numi Argos, pentru dispozitive mobile (telefoane, tablete etc), proiect aflat inca in faza de concept.

Pe ce dispozitive poate rula? Care sunt specificatiile minime?

In acest moment poate rula pe sisteme Intel si AMD cu arhitectura pe 64 de biti si minimum 1.024 MB memorie RAM, insa avem cerinta de a functiona si pe sisteme pe 32 de biti, cat si pe calculatoare cu 256 MB RAM (calculatoare de generatie veche). Vom face o versiune lite, care sa raspunda acestor cerinte (cumva surprinzatoare pentru noi la nivelul anilor 2015).

Mentionez ca in anul 1998 personal am avut un calculator mai puternic decat 256 MB RAM, iar 10 ani in tehnologie de multe ori inseamna o era.

In ce stadiu va aflati cu proiectele? Cum decurg testele de la Universitatea Politehnica?

Atat cu Kogaion, cat si cu Linux pentru Educatie, suntem in versiuni beta. Recomandam sa fie testate, incercate, insa nu am ajuns deocamdata la o versiune 100% stabila. Prin conferintele de presa am vrut sa atragem atentia asupra faptului ca suntem aproape de acest lucru.

Mai mult, am inceput proiecte pilot de testare a distributiei in scoli, universitati si institutii publice. Nu am dori ca sa fie trecut doar numele Universitatii Politehnica, pentru ca sunt mai multe alte institutii (Colegiul B.P. Hasdeu din Buzau, Scoala Gimnaziala din Strunga, Iasi, Universitatea din Alba Iulia, Colegiul Unirea, Scoala Gimnaziala din Tecuci etc), care testeaza aceste sisteme pentru diferite nevoi.

De asemenea, vrem sa mentionam faptul ca sistemul nu este 100% romanesc. Este cumva utopic sa se spuna ca Linux apartine in intregime vreunei natii, pentru ca este o munca colectiva a mii de programatori din toata lumea.

Noi am personalizat aceste solutii pentru nevoile locale.

Legat strict de implementarea de la Politehnica, vreau sa mentionez ca este vorba despre un grup de tineri coordonati de profesori dintr-un singur departament care testeaza aceasta solutie. Nu am discutat niciodata ca Kogaion sa inlocuiasca sistemele comerciale din institutie sau ca se foloseste la scara larga, ci doar ca se studiaza pe el diferite materii din anii de inceput. Iar distributia va purta numele Kogaion@UPB si este in teste, analiza etc., nu pe sisteme de productie.

Practic, este folosita doar pentru a invata sistemele de operare bazate pe Linux, ei folosind mai multe sisteme, unele comerciale, dar si multe alte versiuni de GNU/Linux.

Cum veti convinge dezvoltatorii de aplicatii sa faca programe pentru acest sistem de operare?

Cum ziceam, in open source lucrurile difera fata de solutiile comerciale (vezi Apple sau Microsoft). Cand un program este dezvoltat cu cod liber, el poate fi in principiu portat pe orice distributie de Linux. De asta spunem ca noi, de fapt, portam aplicatii pe sistemele ROGENTOS si le impachetam in imagini ISO care sa fie apoi distribuite.

De asemenea, dezvoltatorii de aplicatii au o functionalitate care faciliteaza salvarea "muncii" intr-un mod automat, astfel incat vor putea relua munca lor de la orice punct in care-si salveaza totul.

Cum va finantati daca programul e gratuit?

Ne finantam prin granturi si proiecte la care aplicam, dar si din sponsorizari punctuale, atat ale unor entitati comerciale, cat si ale unor persoane individuale. Aspectul financiar nu este in sine o problema pentru noi, mai dificil este de lucrat cu mentalitatea oamenilor.

Ca si nota, distributia programului Linux pentru Educatie a starnit interesul oamenilor din ministere, institutii de invatamant preuniversitar si universitar si avem un grup de oameni reprezentativi formati dintr-un mix de oameni de decizie, utilizatori, profesori, programatori, entuziasti, profesionisti cu care luam deciziile in aceasta directie.

Fiecare versiune noua de distributie va purta numele unui cercetator roman, prima versiune numindu-se Emil Palade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#sistem operare Cluj, #sistem operare romani , #sisteme