Ce noutati de top vor aduce smartphone-urile in 2014?

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 13:40
3227 citiri
Ce noutati de top vor aduce smartphone-urile in 2014?

In ultimele 12 luni, noi tehnologii au fost introduce in lumea smartphone-urilor, precum ecranul cu o rezolutie de 1080p, procesoarele quad-core, dar si camere foto cu performante imbunatatite. Anul 2014 va aduce probabil smartphone-uri cu ecrane curbate, chip-uri de 64 de biti si mai multe sisteme de operare.

Concurenta acerba de pe piata smarthone-urilor necesita o adaptare continua la noutatile tehnologice, care apar intr-un ritm debordant, ceea ce ii obliga pe marii producatori sa vina cu performante ridicate si in 2014, potrivit Tech Spot.

Ecrane curbate

Spre sfarsitul anului 2013 am primit cateva informatii despre viitoarele Samsung Galaxy Round si LG G Flex. Amandoua smartphone-urile vin cu ecrane OLED curbate. Cele doua forme provin din Coreea de Sud si se asteapta ca si alti producatori sa introduca acest concept in 2014.

Telefonul curbat nu reprezinta forma ideala pentru majoritatea utilizatorilor, dar nevoia de schimbare si de noutate a adus acest ecran neobisnuit, la prima vedere.

Chip-urile de 64 de biti

Tendinta utilizarii chip-urilor de 64 de biti a inceput cu modelul iPhone 5S al celor de la Apple. Astfel, Apple A7 SoC a fost folosit la realizarea iPhone 5S, iPad mini si iPad Air.

Dupa lansare, companii precum Qualcomm si Samsung au reactionat rapid, anuntand ca vor utiliza si ele chip-uri de 64 de biti, bazate pe o arhitectura ARM v8-A.

In urmarirea modelului Nokia Lumia 1020

La mijlocul anului 2013, Nokia a surprins piata telefoanelor mobile prin modelul sau Lumia 1020 care a fost echipat cu o camera foto de 41 de megapixeli. Cateva luni mai tarziu, Lumia 1520 a prezentat un sensor de 20 de megapixeli, ceea ce numai Sony a reusit prin modelul sau Xperia Z1.

Asadar, competitia performantelor camerelor foto din componenta smartphone-urilor se afla pe urmele modelului Nokia Lumia 1020. Se asteapta ca in anul 2014, majoritatea producatorilor sa vina cu imbinatatiri ale camerelor foto, acestea stabilizandu-se in jurul a 20 de megapixeli.

Ecranul cu o rezolutie mai mare de 1920 x 1080 de pixeli

Este posibil ca in 2014, Samsung, LG si altii sa faca pasul dincolo de rezolutia actuala de 1920 x 1080 de pixeli, a ecranului, spre 2560 x 1440 de pixeli.

Tehnologia 4G LTE

Telefoanele emblematice utilizeaza sisteme de operare care folosesc tehnologia 4G LTE, permitand viteze de doawload de pana la 150 Mbps. Se asteapta, ca majoritatea smartphone-urilor sa utilizeze aceasta tehnologie 4G LTE, in 2014.

Nu va aparea o noua tehnologie in privinta bateriei

Din pacate, progresele majore ale tehnologiei in privinta bateriei nu vor fi gata in 2014, asa ca ne vom baza in continuare pe tipul Li-ion. In viitor, ne putem astepta la baterii Li-air, care vor avea o densitate de 5-15 ori mai mare decat cele Li-ion.

Mai multe sisteme de operare

Sistemul Android a cucerit o mare parte din piata telefoanelor mobile, totusi exista o tendinta, care va continua si in 2014, de a lansa mai multe sisteme de operare.

Multe dipozitive, in special in gama low-end, folosec sistemul Linux. In ultima vreme au aparut Firefox OS, BalckBerry 10, Sailfish OS, Ubuntu Touch, Tizen si multe altele. Insa, marii jucatori din piata raman sistemele Android, iOS si Windows Phone.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...