Cum pot spiona guvernele iPhone-ul oricui doresc

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 10:51
7831 citiri
Cum pot spiona guvernele iPhone-ul oricui doresc

Vrei sa spionezi 10 iPhone-uri fara ca detinatorii lor sa stie? Vrei sa stii de fiecare data cand apasa o tasta, ce mesaje primesc si unde se afla? Te costa 650.000 de dolari, plus o taxa de instalare in valoare de 500.000 de dolari, iar o firma din Israel numita NSO Group rezolva.

Poti spiona chiar mai multe persoane daca doresti, dar consulta mai intai lista de preturi a companiei.

NSO Group, al carei nume este format din initialele celor trei fondatori ai sai, este una din companiile care vand echipamente de supraveghere ce pot inregistra toata activitatea unui smartphone, cum ar fi contactele personale sau locul in care se afla utilizatorul.

Aceste instrumente pot chiar transforma telefonul intr-un aparat de inregistrare, scrie Northwest Arkansas.

Seful spionajului american: Va putem spiona cu ajutorul frigiderului

De cand a fost fondata in urma cu sase ani, NSO Group nu a iesit prea mult in evidenta. Insa, in august, s-a descoperit ca sistemele sale incercau sa obtina acces la iPhone-ul unui activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite. Cercetatorii din securitate au descoperit si o a doua tinta, un jurnalist mexican care scrisese despre coruptia din guvernul tarii sale.

Acum, mai multe e-mail-uri interne, contracte si oferte ale NSO Group, obtinute de New York Times, ofera o viziune rara asupra modului in care opereaza aceste companii din industria supravegherii secrete.

Documentele au fost obtinute de jurnalisti de la doua persoane care au avut de-a face cu NSO Group, insa nu si-au dat numele, de teama represaliilor.

Face lumea un loc mai sigur?

Compania este una din zecile de firme care pot urmari absolut tot ce face o tinta pe smartphone-ul sau. Isi promoveaza agresiv serviciile in guverne si institutii de aplicare a legii din toata lumea.

Cei din industrie insista ca spionajul este necesar pentru monitorizarea teroristilor si a traficantilor de droguri. Motto-ul NDS Group este "Facem lumea un loc mai sigur".

Americanii ii acuza de spionaj pe chinezii cu care Romania a batut palma pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Zece persoane care cunosc sectorul de vanzari al companiei, dar care au refuzat sa isi dea numele, sustin ca NSO Group are un proces strict de selectie a celor carora isi vinde serviciile. O comisie de etica stabileste daca supravegherea unei anumite tinte respecta drepturile omului.

Insa criticii spun ca tehnologia companiei a fost, de asemenea, folosita pentru a urmari jurnalisti si activisti pentru drepturile omului.

"Asta nu se verifica. Odata ce sistemele NSO sunt vandute, guvernele le pot folosi cum vor. NSO poate spune ca incearca sa faca lumea un loc mai sigur, dar, totodata, face lumea un loc mai supravegheat", a declarat Bill Marczak, cercetator la University of Toronto's Munk School of Global Affairs.

Tehnologia NSO Group este la mare cautare, mai ales acum cand companii precum Apple, Facebook si Google folosesc metode tot mai puternice de criptare, pentru a proteja datele utilizatorilor, iar asta face mai dificil pentru agentiile guvernamentale sa monitorizeze suspecti.

Vulnerabilitatile erorilor de soft

Insa echipamentele NSO Group reusesc sa sparga mesajele criptate, prin exploatarea unor erori de soft sau prin ademenirea utilizatorilor sa dea click pe texte care contin linkuri virusate. Cand cercetatorii au descoperit practicile NSO Group in august, firma se folosise deja de trei bug-uri din sotfware-ul Apple.

Scandalul de spionaj Gigantii IT il preseaza pe Obama: Guvernul trebuie sa fie mai transparent!

NSO Group opereaza la limita legalitatii - sau mai bine spus intr-o zona in care nu prea e clar ce e legal si ce nu - si lasa la alegerea companiilor si guvernelor cat de mult sapa in viata personala a tintelor.

Din moment ce este o firma privata, nu se cunosc prea multe despre finantele NSO Group, insa este clar ca afacerea creste si are contracte din Europa pana in Mexic, acesta din urma platind companiei peste 15 milioane de euro pentru trei proiecte desfasurate pe trei ani.

Zamir Dahbash, un purtator de cuvant al NSO Group, sustine ca produsele lor nu ajung decat la guverne si sunt folosite doar in investigatii pentru terorism sau alte infractiuni. Nu a comentat, insa, informatiile legate de contractele cu Mexic si Emiratele Arabe Unite.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...