Mobile 2014: Cine va domina piata smartphone-urilor. Producatorul roman la care sa fim atenti - Interviu

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 17:45
8312 citiri
Mobile 2014: Cine va domina piata smartphone-urilor. Producatorul roman la care sa fim atenti - Interviu

Ponderea smartphone-urilor va creste semnificativ in 2014 in totalul numarului de telefoane mobile global, crestere sustinuta de preturile accesibile, iar tendinta va fi chiar mai puternica in Romania, unde piata se afla inca la un nivel mai scazut.

De asemenea, in 2014, vom asista la consolidarea pozitiei sistemului de operare Android, anticipeaza Marius Ghenea, antreprenor cu afaceri in domeniul distributiei IT&C.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Marius Ghenea preconizeaza ca Samsung isi va mentine pozitia de cel mai important furnizor pe piata.

"In ceea ce priveste alti producatori, cred ca ar trebui sa ne uitam cu atentie la producatori romani ca Allview, care au venit pe piata cu o oferta interesanta si diversificata si au posibilitatea de a atinge cote de piata semnificative", a spus omul de afaceri.

Mobile 2014: Smartphone-uri de top foarte ieftine si inovatia vedeta Interviu

Ce schimbari va aduce anul 2014 pe piata telefoanelor mobile, la nivel global si in Romania?

La nivel global, 2014 va fi caracterizat printr-o consolidare a pozitiei telefoanelor mobile bazate pe sistemul Android, care isi va mentine dominanta pe piata mondiala de smartphone-uri.

In continuare, vom vedea o crestere semnificativa a numarului de telefoane smart din totalul numarului de telefoane mobile.

Aceasta crestere va fi alimentata de cererea consumatorilor si, in acelasi timp, de ofertele de smartphone-uri economice, accesibile ca pret, precum si de smartphone-uri subventionate de operatorii de telefonie mobila, care pot valoriza mai bine pe abonamente la telefoane smart decat la cele standard, prin servicii suplimentare, in principal cele de acces Internet.

O alta crestere importanta vom vedea in 2014 si in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor mobile in scop tranzactional (plata facturi, e-commerce etc.).

Nu in ultimul rand, telefoanele mobile ar putea deveni in 2014 principalul dispozitiv pentru accesarea retelelor sociale, dar si principalul instrument folosit pentru geo-localizare si navigatie.

Toate aceste tendinte se vor manifesta si in Romania, iar cresterile pe piata din Romania in ceea ce priveste procentul de smartphone din total si utilizarea tranzactionala a telefoanelor mobile vor fi chiar mai mari decat cresterea globala, tinand cont ca Romania este inca la un nivel sub media globala, in acest moment.

Care vor fi inovatiile cu care producatorii vor dori sa cucereasca piata (ecrane curbate, recunoastere faciala, dispozitive cu doua ecrane etc.)? Cum vor fi acestea primite de utilizatorii romani?

Cred ca in 2014 asemenea inovatii nu vor avea un impact masiv asupra pietei din Romania. Majoritatea utilizatorilor vor prefera in principiu fie schimbarea vechiului smartphone cu unul de generatie mai noua, cu facilitati suplimentare, fie schimbarea vechiului telefon mobil simplu cu unul de tip smartphone.

Din ce in ce mai importanta va deveni pentru utilizatori si posibilitatea de conectare rapida a telefonului mobil atat in ecosistemul domestic (cu televizorul, cu alte dispozitive din casa), cat si in cel social (conectarea rapida cu alte telefoane mobile din proximitate pentru schimbul de informatii digitale).

Mobile 2014: Produsul care va cuceri piata IT - Interviu

Cum credeti ca se va schimba comportamentul utilizatorilor romani? Care vor fi produsele cu cea mai mare ascensiune (phablets, smartwatch-uri etc.)?

Produsele cu cea mai mare ascensiune pe piata locala vor fi probabil telefoanele mobile bazate pe Android, tinand cont de posibilitatea de a utiliza o gama mai larga de aplicatii cu costuri reduse sau, de multe ori, chiar gratuit.

Avantajele platformei deschise Android isi vor spune cuvantul pentru utilizatorii romani, care doresc sa aiba cat mai multe optiuni la un cost cat mai mic.

O alta evolutie de urmarit in 2014 este cea a telefoanelor dual-sim, produse foarte cautate pe piata din Romania, in conditiile in care multi utilizatori folosesc in paralel un numar de serviciu si unul personal, iar gestionarea a doua telefoane in paralel este complicata si costisitoare.

Care vor fi sistemele de operare care vor domina in acest an si care va fi cel mai mare producator de smartphone-uri? Ce alte nume ar trebui urmarite in acest an - pe plan global si local?

In ceea ce priveste sistemele de operare, asa cum spuneam, estimez ca Android va continua sa domine piata cu autoritate.

In legatura cu principalii producatori, Samsung va ramane probabil cel mai important furnizor pe piata, avand cea mai consistenta si diversa gama de produse (de la cele mai ieftine si accesibile smartphone-uri pana la produse de top, mai ales ca se anunta lansarea S5 in prima parte a anului 2014).

Apple va fi in continuare un jucator important pe piata, dar cu o gama mai restransa de produse prin care va concura cu Samsung doar in zona de top.

Ramane de urmarit evolutia Nokia in noul context Microsoft, insa este o piata deja destul de competitiva si s-au pierdut cativa pasi in fata jucatorilor importanti (Samsung si Apple), astfel ca revenirea Nokia nu va fi deloc simpla.

In ceea ce priveste alti producatori, cred ca ar trebui sa ne uitam cu atentie la producatori romani ca Allview, care au venit pe piata cu o oferta interesanta si diversificata si au posibilitatea de a atinge cote de piata semnificative.

Referitor la aplicatiile mobile, care vor fi tendintele si inovatiile in acest domeniu? De ce fel de aplicatii are nevoie piata in acest moment?

Teoretic, in 2014 ar trebui sa vedem ca orice proces, orice continut, orice eveniment, orice actiune semnificativa, indiferent ca se intampla in mediul online sau in cel traditional, sunt insotite si de o aplicatie specifica.

Mobile 2014: Inovatii uimitoare si schimbari majore pe piata IT - Interviu

Din acest punct de vedere, posibilitatile sunt infinite, deoarece nu vorbim doar de incapsularea in aplicatii mobile a site-urilor web tipice, dar si de crearea de asemenea aplicatii pentru tot felul de alte evenimente si actiuni.

Cred ca in aceste conditii foarte interesante vor deveni aplicatiile mobile care gestioneaza sau integreaza celelalte aplicatii mobile, facand mai usoara interactiunea utilizatorilor cu aceste aplicatii.

Pe aceasta directie de dezvoltare, Android va continua probabil sa ofere din ce in ce mai multe aplicatii utile, tinand cont de natura deschisa a sistemului, spre deosebire de sistemele proprietare, inchise.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#producatori smartphone 2014, #producator roman smartphone, #smartphone 2014, #previziuni IT, #aplicatii mobile 2014, #Samsung, #Android , #smartphone