Nokia nu l-a vrut, dar ei l-au facut - Telefonul destept lansat de fostii angajati ai finlandezilor

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:09
4641 citiri
Nokia nu l-a vrut, dar ei l-au facut - Telefonul destept lansat de fostii angajati ai finlandezilor
Foto: Jolla

O echipa formata din fosti angajati ai Nokia au lansat un smartphone care foloseste un sistem de operare bazat pe o idee abandonata de compania finlandeza.

Telefonul Jolla, care poarta numele firmei, functioneaza cu o platforma open-source numita Sailfish, insa ea poate suporta majoritatea aplicatiilor realizate pentru Android de la Google.

Compania a semnat deja un contract cu o retea de telecomunicatii mare din Finlanda si spera sa repete miscarea si in Marea Britanie, informeaza BBC.

Insa analistii IT sustin ca Jolla are in fata o provocare uriasa, avand in vedere ca va fi greu sa obtina o parte din piata dominata de Google si Apple.

Doar 450 de telefoane Jolla au fost lansate miercuri, iar majoritatea se va duce la clientii care au plasat pre-comenzi.

Co-fondatorul Marc Dillon a declarat pentru BBC ca produsul sau are o abordare mai deschisa fata de celelalte sisteme de operare.

"Exista diverse posibilitati pentru utilizatori ca sa ia aplicatii din diverse locuri, din diferite magazine specifice. Am creat o platforma de talie mondiala, iar clientii vor avea ocazia sa aiba o gama larga de posibilitati", a spus omul de afaceri.

Jolla are un ecran de 4,5 inci si o camera foto de 8 megapixeli, dispune de conexiune 4G si include hartile HERE de la Nokia, care acopera 180 de tari.

Smartphone-ul este compatibil cu peste 85.000 de aplicatii Android. Jolla a fost lansat miercuri in Finlanda si apoi isi va face apritia si in alte 135 de tari.

Telefonul, bazat pe o platforma abandonata de Nokia

Sistemul de operare folosit de Jolla a fost dezvoltat de Nokia si se numea initial MeeGo, insa a fost abandonat pentru Windows Phone de la Microsoft.

Insa Antti Saarnio, unul dintre co-fondatorii Jolla, a spus ca atunci nu i-au fost acordate destule sanse acestei platforme, asa ca echipa lui s-a gandit s-o reinvie.

"Toti simteau ca trebuiau sa mearga inainte", a spus omul de afaceri, care a precizat ca multe coduri ale platformei sunt open-source, asa ca toata lumea poate sa le preia si sa le extinda.

"Exista deja un site prin care cei interesati pot sa participe la dezvoltarea platformei", a mai spus Antti Saarnio.

Ce sanse de reusita are Jolla

In ciuda unei piete dominate de Google si Apple, sisteme de operare de genul Jolla ar putea avea totusi succes in viitor.

Pana in 2018, compania de cercetari Juniper research prevede ca 13% din piata va fi reprezentanta de companii ca Firefox OS si chiar Nokia cu linia Asha.

Telefonul Jolla se va vinde pentru 400 de euro, iar avansul la precomanda a fost de 100 euro.

Compania a fost infiintata in 2011, dupa ce Nokia a concediat mii de angajati, in urma scaderii cotei sale de piata. Dezvoltatorul de smartphone-uri are peste 90 de angajati in Finlanda si Hong Kong.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#smartphone lansat fosti angajati Nokia, #smartphone fosti angajati Nokia, #telefon fosti angajati Nokia, #telefon Jolla , #smartphone
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
90 de angajati, in doua tari, au vindut 400 de telefoane?!?!