Peste jumatate de miliard de euro, cheltuiti de romani in trei luni pe produse electro-IT

Marti, 16 August 2016, ora 12:59
1986 citiri
Peste jumatate de miliard de euro, cheltuiti de romani in trei luni pe produse electro-IT
Foto: Ziare.com

Au, n-au bani, romanii cumpara mai ales telefoane inteligente, televizoare, sisteme audio destepte sau electrocasnice, pe care au cheluit 529 milioane de euro in al doilea trimestru al acestui an, potrivit studiului de piata GfK Temax.

Pe lista de cumparaturi au fost mai ales smartphone-urile cu diagonale mari, intre 5 si 5,6 inchi, dar si electrocasnicele mari si electronicele.

Si, daca ai un astfel de telefon in buzunar, ce rost mai are sa-ti cumperi alt aparat foto? Asa ca vanzarile de camere compacte au continuat sa scada in aceeasi perioada. Piata foto a inregistrat o valoare de 5 milioane de euro, cu o scadere de 18% fata de primul trimestru din 2016.

Cu vanzari totale de 176 de milioane de euro, in al doilea trimestru al acestui an, telecomunicatiile raman cel mai mare sector de pe piata bunurilor de folosinta indelungata si asta datorita vanzarilor de smartphone-uri, care sunt dotate si cu camere foto performante.

Si accesoriile pentru telefoane mobile, in mod specific castile, au raportat o crestere a vanzarilor de aproape 28% comparativ cu primele trei luni din 2016. Telefoanele mobile si phablet-urile au scazut.

Piata electronicelor, in crestere

De asemenea, piata de electronice a insumat 87 de milioane de euro in perioada mentionata, in crestere de peste 30% fata de acelasi trimestru al lui 2015.

Cea mai mare categorie a sectorului - televizoarele cu ecran plat - a crescut cu aproape 34%, inregistrand vanzari de 76 de milioane de euro. Boxele portabile au avut o performanta buna, in timp ce DVD playerele si sistemele de navigatie au continuat sa scada.

Dar romanii tin si la confortul casei - vanzarile de electrocasnice mari, in special cele incorporabile au avut o crestere de 31% in al doilea trimestru al 2016, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la o valoare de 125 milioane de euro. Toate categoriile au inregistrat rate de crestere de doua cifre, insa cele mai mari au fost pentru frigidere.

La capitolul electrocasnice mici, cel mai bine vandute au fost aspiratoarele fara sac si cele verticale, de mana, tip robot, dar si cele cu spalare. Aparatele de epilat, dar si cele de ingrijire a parului au avut cele mai mari cresteri din cadrul sectorului. Vanzarile de electrocasnice mici au insumat 36 de milioane de euro, in crestere cu 23% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In schimb, cererea pentru tablete si laptopuri a continuat sa scada. Dupa un sfarsit de an cu o performanta buna, atat desktop-urile cat si calculatoare portabile au pierdut teren.

In schimb, s-au vandut mai bine camerele web, mouse-urile si tastaturile. Piata IT a scazut in cel de-al doilea trimestru al anului cu aproape 14%, pana la 85 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#romani produse electro IT, #romani bani smartphone, #romani cumparat telefoane, #romani cumparat produse IT , #smartphone