Mobile 2014: Cum isi aleg romanii un smartphone si ce buget au

Joi, 27 Februarie 2014, ora 07:32
4999 citiri
Mobile 2014: Cum isi aleg romanii un smartphone si ce buget au

Romanii se uita in primul rand la raportul calitate-pret atunci cand decid sa isi cumpere un telefon sau o tableta si aloca, in medie, intre 800 si 1.000 de lei pentru astfel de dispozitive.

Ziare.com a vrut sa afle care este comportamentul consumatorilor de IT din tara noastra, cat de des isi schimba smartphone-urile si care sunt criteriile dupa care ar trebui sa se orienteze atunci cand decid sa achizitioneze un gadget ieftin, pentru a nu face rabat la calitate.

Ce conteaza cel mai mult pentru romani atunci cand vor sa isi cumpere un smartphone

Alegerea unui telefon ar trebui sa se faca in functie de buget, nevoile utilizatorului si specificatiile dispozitivelor.

"Un smartphone trebuie sa fie usor de folosit si sa ofere utilizatorului roman avizat o multitudine de functionalitati care sa ii usureze viata de zi cu zi", a spus Dan Dumitrescu, manager general la Oktal.ro, pentru Ziare.com.

Totusi, un element decisiv ramane pretul, iar romanii se orienteaza sa gaseasca un raport calitate-costuri cat mai bun. La fel de importante sunt specificatiile, accesul la retelele mobile, design-ul, camera foto si autonomia bateriei.

Daca in urma cu doi ani era mai dificil ca smartphone-urile sa aiba un pret accesibil, dar si toate functionalitatile dorite de utilizatori, in prezent "balanta a inceput sa se echilibreze, datorita investitiilor realizate de producatorii de telefoane mobile ce au permis lansari de device-uri inteligente pentru toate buzunarele si gusturile clientilor", a aratat Dan Dumitrescu.

Si Mihai Patrascu, CEO la evoMag.ro, a observat aceata tendinta, el precizand ca in prezent "sunt mult mai multi producatori, chiar si firme de categoria B in piata, care pun foarte mare accent pe pret, dar care au produse de buna calitate. De asemenea, companiile de categoria A au mult mai multe optiuni, un portofoliu mult mai mare de produse, care acopera aproape toatele preferintele, fie ca vorbim de preturi, fie ca vorbim de specificatii", a declarat omul de afaceri, pentru Ziare.com.

Ieftin versus premium

Dan Dumitrescu consdera ca nu se poate compara piata dispozitivelor ieftine cu cea premium, deoarece fiecare categorie are un public tinta, insa ambele se bucura de succes si inregistreaza vanzari care cresc constant.

Pe de alta parte, Mihai Patrascu a apreciat ca smartphone-urile cu pret mai redus sunt in crestere. Insa si aici se observa o tendinta majora, in sensul ca, pe masura ce brandurile low-end au devenit cunoscute in piata, au urcat preturile.

"Pe de alta parte, in online, lucrurile stau diferit de retailul clasic, in masura in care in online preferintele pe segmentul smartphone-urilor sunt catre terminalele cu preturi mai mari. Spre exemplu, in prezent, vindem telefoane low-end (care costa pana in 599 lei) in proportie de 15%. Smartphone-urile de pana in 999 lei au o pondere in vanzarile de telefoane mobile de circa 35%, iar cele care depasesc aceasta suma, cele high-end, reprezinta 50%", a afirmat CEO-ul evoMag.ro.

Ce buget are romanul pentru un smartphone/o tableta

Reprezetantul Oktal.ro a estimat ca, in medie, romanii dau 1.000 de lei pe un smartphone la liber, iar pentru o tableta - 800 de lei.

In schimb, directorul executiv de la evoMag.ro a precizat ca bugetul pentru astfel de produse se situeaza in intervalul 500 - 800 de lei pentru un telefon inteligent.

Cum si de unde se informeaza romanii inainte de a achizitiona un smartphone

Reprezentantii celor doua magazine online au mentionat ca romanii se informeaza foarte mult inainte de a-si cumpara un smartphone. Astfel, ei compara specificatiile, citesc recenzii, vin in magazine si testeaza produsele, se consulta cu prietenii si cer si informatii suplimentare in magazinele de specialitate. Toate aceste demersuri sunt facute pentru a alege telefonul cel mai potrivit pentru nevoile lor, avand in vedere ca, pana la urma, el reprezinta o investitie.

La ce interval isi schimba romanii telefonul

Desi sunt deschisi la tehnologii noi, romanii inca nu au ajuns sa schimbe telefonul la fel de repede ca in alte tari mai dezvoltate. Daca in Occident intervalul ar fi de 6 luni, in tara noastra acesta se situeaza intre unul si doi ani. Principalul motiv ramane, insa, dezvoltarea rapida a pietei IT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#buget romani telefoane, #buget romani smartphone, #pret telefoane, #pret smartphoneuri, #romani cumpara telefoane, #piata telefoane Romania, #piata IT Romania , #smartphone