Smartphone-urile viitorului: Ce inovatii ne pregateste tehnologia mobila

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 19:08
4505 citiri
Smartphone-urile viitorului: Ce inovatii ne pregateste tehnologia mobila
Foto: Cnet.com

Oamenii nu mai folosesc telefoanele doar pentru a initia un apel sau sa scrie un mesaj, astfel ca navigatul pe Internet si aplicatiile au devenit o parte integrata a acestor dispozitive.

Insa tehnologia a facut recent inca un pas urias inainte, odata cu noua generatie de smartphone-uri.

Cnet.com noteaza ca poti face o multime de lucruri interesante cu camera foto de la HTC One, iar Nokia a introdus pentru prima data incarcarea wireless a bateriei, pentru Lumia 920 si un ecran foarte sensibil, pe care il poti folosi cu niste manusi.

De asemenea, Samsung Galaxy S4 are o aplicatie care opreste videoclipul daca utilizatorul nu se mai uita la ecran.

Insa pana unde va ajunge aceasta tehnologie in urmatorii ani?

Senzori care colecteaza informatii in tip real

Aplicatiile de pe smartphone-uri ar putea fi folosite in viitor pentru a aduna si centraliza informatii extrem de importante despre lumea care ne inconjoara.

De exemplu, analistul american David Harris a sugerat ca un senzor pentru calitatea aerului sa fie integrat in telefoane, astfel schimbarile climatice ar putea fi urmarite in timp real si solutiile pentru combaterea ei ar putea fi gasite mai rapid.

In plus, smartphone-ul ar putea deveni si un dispozitiv medical, care sa inregistreze semnele vitale si sa descopere daca utilizatorul sufera de o boala.

Telefoane controlate cu miscari ale mainii

Desi telefoanele inteligente din prezent au un ecran tactil, aceasta tehnologie ar putea fi dusa in viitorul apropiat la un nivel superior. Astfel, vei putea controla dispozitivul doar prin miscarea in aer a mainii sau prin comenzi vocale complexe.

In plus, am putea ajunge foarte curand ca intreg corpul nostru sa fie utilizat drept indicator pentru dispozitivele inteligente, cum se intampla deja in cazul consolei Microsoft Kinect, care practic te transpune in joc.

Leap Motion a dezvoltat deja o tehnologie care recunoaste anumite miscari ale degetului pentru zoom, oprit/pornit, desenat etc., care se poate integra foarte usor in smartphone-uri si tablete.

Smartphone-urile, obiectele sociale ale viitorului

Smartphone-urile viitorului vor putea fi capabile sa recunoasca alte obiecte din jurul lor. Asa cum arata analistul Mark Rolston, de la Frog Design, daca ti-ai uitat telefonul in masina, el te-ar putea apela la munca sau ti-ar putea da un email cu coordonatele, pentru ca sa te anunte unde se afla.

In plus, ar putea scoate un sunet ciudat daca cineva si-ar pune castile prea aproape de ale tale.

Cum sa iei tehnologia peste tot cu tine

Deja telefonul face parte din viata noastra de zi cu zi, insa tehnologia cucereste noi frontiere.

Google a anuntat ca va lansa in curand ochelarii inteligenti, cu care poti face poze, poti filma si te poti conecta cu retelele sociale. In plus, gigantii IT, Apple, Microsoft si Samsung, vor sa dezvolte si un ceas modern, care ar putea functiona ca un mini-smartphone.

Poate toate aceste lucruri par futuriste, insa in urma cu 20 de ani nimeni nu se gandea ca vom putea asculta muzica, naviga pe Internet, juca si vorbi de pe un singur dispozitiv.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#smartphone viitor, #smartphone tehnologie viitor, #aplicatii uimitoare smartphone, #evolutie smartphone , #smartphone