19 ani de la primul SMS trimis - afla-i istoria

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 20:41
3526 citiri
19 ani de la primul SMS trimis - afla-i istoria
Foto: pressalert.ro

In luna decembrie se implinesc 19 ani de la primul SMS trimis vreodata, care avea mesajul "Happy Christmas".

Un inginer britanic a fost cel care a trimis primul SMS din istorie, pe 3 decembrie 1992. El a expediat mesajul dintr-un birou al companiei Sema Group, din Newbury, Berkshire, potrivit Daily Mail.

Neil Papworth, pe atunci in varsta de 22 de ani, a trimis un mesaj directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ocazia unei petreceri de Craciun. El i-a transmis urarea "Happy Christmas" ("Craciun Fericit" - n. red.), si nu "Happy Xmas", cum s-a transformat expresia in ultimii ani.

SMS-ul a fost expediat de la calculatorul de serviciu catre un telefon mobil "preistoric", un Orbitel 901, din reteaua Vodafone, acesta fiind inceputul unei revolutii in felul in care comunicam, lucram sau ne intalnim.

Initial, SMS-ul era privit ca "un mod inteligent de a comunica cu ceilalti membri ai companiei. Nu m-am gandit niciodata ca s-ar putea raspandi in lumea comerciala si ar putea deveni ceea ce este astazi. La momentul respectiv nu parea mare lucru", a declarat Papworth.

Short Message Service (SMS) a fost cel care a lansat moda emoticonurilor, dar si prescurtarile OMG sau LOL. Totodata, a aparut si Multimedia Message Service (MMS), prin care se trimit poze, clipuri si sunete.

SMS-ul a devenit o moda de-abia la inceputul anilor 2000. In 1995, de pe fiecare telefon mobil se trimiteau, in medie, doar 0,4 mesaje in fiecare luna. Prin comparatie, in 2011 s-au trimis in jur de 8 trilioane de SMS-uri, ceea ce inseamna 15 milioane in fiecare minut.

Cei mai mari impatimiti ai acestor tipuri de mesaje sunt cei din Filipine, care trimit, in medie, 27 de SMS-uri in fiecare zi.

La nivel mondial, cele mai multe mesaje sunt trimise prietenilor si partenerilor de viata. Primele tari in care au inceput sa fie folosite mesajele pe telefonul mobil, in scop comercial, sunt Suedia si Finlanda, in 1993.

Venitul generat de trimiterea mesajelor pe telefoanele mobile a atins, in 2010, aproape 115 miliarde de dolari, in lumea intreaga, iar in urmatorii cinci ani se estimeaza ca firmele de telefonie mobila vor castiga 726 de miliarde de dolari de pe urma SMS-urilor.

Ramane de vazut daca SMS-ul va rezista testului timpului, odata cu aparitia si cresterea numarului de e-mailuri trimise de pe smartphone-uri precum Blackberry sau Apple.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#aniversare SMS, #primul SMS trimis, #19 ani primul SMS, #SMS , #sms