ANALIZA Compania romaneasca UiPath a devenit cel mai de succes produs IT exportat de Europa de la Spotify incoace. Valoarea gigantica la care a ajuns

Marti, 27 Aprilie 2021, ora 17:30
6026 citiri
ANALIZA Compania romaneasca UiPath a devenit cel mai de succes produs IT exportat de Europa de la Spotify incoace. Valoarea gigantica la care a ajuns

Jurnalistii prestigioasei publicatii "The Economist" au realizat o analiza a fenomenului "UiPath", compania romaneasca listata la Bursa din New York, unde s-a bucurat de un succes urias.

Analiza publicata in editia electronica arata ca UiPath, societatea condusa de romanul Daniel Dines, este cel mai de succes produs de IT exportat de Europa de la Spotify incoace.

Expertii "The Economist" au ajuns la concluzia ca UiPath este "un rod" al pandemiei, care a creat necesitatea automatizarii multora dintre procesele realizate odinioara fizic de angajatii prezenti la serviciu.

Daniel Dines a castigat 700 de milioane de dolari dupa doua zile de tranzactionare a actiunilor UiPath

Procesul poarta numele tehnic de "automatizarea proceselor robotizate" (APR) si se refera la un program software complex care face acest lucru. Varianta "primitive" au aparut deja, iar managerii marilor corporatii si-au dorit mai mult.

"Aceasta dorinta ajuta la explicarea modului in care UiPath, o firma obscura de software din Romania, a reusit pe 20 aprilie sa stranga 1,3 miliarde de dolari intr-o oferta publica initiala (OPI) pe bursa din New York. Bursa a evaluat-o la aproximativ 30 de miliarde de dolari, o valoare mai mare decat ceea ce Spotify, serviciul suedez de succes de streaming muzical, a obtinut cand a fost listat in 2018", se arata in analiza The Economist.

"Toata tehnologia informatiei (IT) implementata la nivelul corporatiilor are legatura cu automatizarea. Dar, adesea, diferitele sisteme ale unei companii "nu vorbesc" intre ele. Informatiile din facturi sau din software-ul care nu are o functie de export trebuie copiate manual. Progresele in inteligenta artificiala, in special algoritmii de viziune pe computer, care pot scana documente si ecranele computerelor, au permis UiPath si concurentilor sai, firme precum Automation Anywhere si Blue Prism, sa vina cu produse care elimina aceasta "oboseala".

Piata APR este extrem de redusa la nivel global, cu vanzari de cel mult 3 miliarde de dolari in 2020, estimeaza Saikat Ray de la Gartner, o firma de cercetare. Asadar, UiPath si rivalii sai au construit "platforme de automatizare", care includ atat programe pentru identificarea sarcinilor, cat si software pentru realizarea proceselor de sintetizare a informatiei.

Automatizand tot mai multe procese, astfel de instrumente creeaza propria cerere de automatizare. In aceasta perspectiva mai larga, numita uneori "hiperautomare", industria APR ar putea genera 30 de miliarde de dolari pe an in urmatorii trei pana la cinci ani, spune Ray.

Bain, o firma de consultanta, estimeaza cifra la 65 miliarde de dolari. Indiferent daca definiti piata pe scara larga sau restransa, se estimeaza ca UiPath are aproape o treime din total.

La fel ca Daniel Ek de la Spotify, Daniel Dines, care a fondat UiPath in 2005 si l-a relansat in 2012 ca furnizor de APR, stia ca pentru a reusi trebuie sa se gandeasca dincolo de mica sa piata interna si chiar de Europa.

Inainte de pandemie, UiPath investea foarte mult in distributia globala. COVID-19 a venit la momentul potrivit. Veniturile aproape s-au dublat, la 600 milioane dolari, aducand firma aproape de profitabilitate.

Ramanerea in varf nu va fi usoara. Gigantii tech mondiali, inclusiv Microsoft, vin puternic din urma in afacerea automatizarii proceselor robotizate. Au relatii intime cu multe firme, pot oferi pachete de software de afaceri si isi pot vinde produsele de tip APR ieftin sau le pot oferi pentru nimic.

UiPath nu are o pavaza care sa-l protejeze impotriva acestui atac, spune Zane Chrane de la Bernstein, un broker.

Totusi, domnul Chrane considera ca piata este suficient de mare pentru multi furnizori. O multime de clienti ar putea prefera produsele specializate ale UiPath decat suplimentele APR de ultima generatie intr-un pachet.

Firma romaneasca a reusit deja intr-o privinta: a oferit dovezi certe ca Silicon Valley isi pierde monopolul asupra start-up-urilor geniale, spune Rich Wong de la Accel, o firma cu capital de risc (care se afla in consiliul de administratie al UiPath).

Pe langa faptul ca a impins companiile sa adopte automatizarea, COVID-19 a impins capitalistii de risc sa adopte intalnirile pe Zoom - si idei inteligente in afara gamei lor de Tesla. In urma cu un deceniu, trei sferturi din tranzactiile de risc in faza timpurie au avut loc in America. Anul trecut, aceeasi parte s-a intamplat in afara continentului american", arata analiza The Economist.

Citeste si:
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Sursa: Ziare.com