Dezvoltator roman de software: Marea problema a noastra este principiul "Merge si asa!" - Interviu

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 07:17
5823 citiri
Dezvoltator roman de software: Marea problema a noastra este principiul "Merge si asa!" - Interviu
Foto: webmindcreator.com

O firma de IT din Satu Mare si-a indreptat atentia spre o nisa putin explorata in Romania, a serviciilor de securitate a serverelor, care este o industrie de milioane de dolari in Statele Unite.

Otto Papp, initiatorul proiectului, care lucreaza in domeniu de peste opt ani, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, principiile serviciului Perpeton.

In plus, el ne-a povestit despre obstacolele pe care le-a intampinat pana acum, care este viitorul pietei IT din Romania si care sunt problemele din acest domeniu.

Produsul Perpeton este un sistem de monitorizare dedicat serverelor care permite analizarea, administrarea si raportarea de date complexe, in timp real, despre parametrii fiecarei componente monitorizate.

Cum ati ajuns sa dezvoltati serviciile de securitate a serverelor in Romania, in conditiile in care nu este o piata prea dezvoltata? Ce presupune mai exact?

Suntem o firma care dezvoltam solutii la cheie, adica pe langa aplicatiile pe care le cream ne ocupam si de serverele pe care acesta se vor rula si de tot ce este necesar pentru buna functionare a produsului dezvoltat de noi.

In aceste conditii, aveam nevoie de o unealta cu care putem sa monitorizam atat mediul in care se ruleaza produsul cat si produsul in sine pentru a o putea optimiza mai bine. Lucram atat cu parteneri straini cat si cu parteneri romani.

Cum vreti sa sprijiniti economia locala? Aveti angajati romani?

Da, avem doar angajati romani si pe masura ce afacerea va creste vom angaja oameni tot din Romania.

Cum arata industria IT din Romania si care ar fi perspectivele de dezvoltare pentru 2013?

Ca in toate tarile, este o industrie in crestere si, dupa pararea mea, cu posibilitati nemarginite, asa vad si acest produs care nu cred ca il voi putea numi finalizat vreodata. Dorim sa adaugam mai multe monitoare si vom dezvolta solutia in

directia in care piata o va dicta. Desi in ultimii ani cresterea industriei IT a fost mai moderata, anul 2013 il privim cu mai mult optimism.

Ar putea sectorul IT sa imbunatateasca imaginea Romaniei in lume? Considerati ca "exportul creierelor" dauneaza tarii noastre?

Eu cred ca deja a facut-o si o face in continuare, am foarte multi prieteni sau colegi de facultate care lucreaza in firme cu renume in lume, de la Microsoft, IBM pana la Google. Cat despre daune, da, cred ca orice fel de export dauneaza tarii noastre.

Care sunt principalele probleme ale Romaniei, din perspectiva unei firme de IT. Cu ce obstacole v-ati intalnit?

Principala problema sunt patronii romani, clientii posibili, mai precis mentalitatea romanului de "Lasa ca merge si asa!". Din pacate, romanul nu investeste intr-un sistem de prevenire pana nu se arde, sunt insa si exceptii. Din aceasta cauza majoritatea firmelor IT fac outsourcing.

Cum ati convinge un investitor strain sa vina in Romania?

Acest lucru nu este greu de loc in domeniul IT, trebuie doar sa pui pe masa cateva creiere luminate (si, din fericire, avem destule), apoi remunerarea slaba pentru care acceptam sa lucram si putem bate palma cu orice investitor.

Aveti vreun model dintre oamenii de business? Pe cine si de ce l-ati ales?

Sigur ca am, de la Larry Page cu Sergey Brin pana la Steve Jobs, pentru ca toti acesti oameni vroiau sa faca o chestie utila in primul rand, oricat de greu ar fi fost procesul.

Cum ati caracteriza Romania, in cateva cuvinte?

O tara bogata atat in natura cat si in oameni de valoare, dar prea impanzit de tupeu si hotie.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#perspective piata IT Romania, #piata IT Romania, #Perpeton sistem monitorizare servere, #sistem monitorizare servere , #software