Mai multe atacuri pe Facebook - Vezi raportul despre amenintarile informatice

Vineri, 03 August 2012, ora 23:17
2587 citiri
Mai multe atacuri pe Facebook - Vezi raportul despre amenintarile informatice
Foto: Arhiva

Numarul atacurilor pe Facebook a crescut in primul semestru din 2012, in Romania, fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa au scazut volumul de spam si tentativele de phishing.

Potrivit raportului despre amenintarilor informatice pe primele 6 luni ale acestui an, realizat de Bitdefender, noua abordare a infractorilor romani ce exploateaza reteaua sociala Facebook vizeaza atragerea conationalilor in diverse inselatorii cu premii.

Spre comparatie, pe parcursul anului trecut, utilizatorii romani erau expusi cu precadere amenintarilor din zona internationala.

Aceste inselatorii, deghizate in concursuri cu premii de la companii de telefonie mobila sau producatori de telefoane forteaza fanii sa dea "Share" sau "Like" unei pagini, cu promisiunea inscrierii la o tombola. Odata cu abonarea, utilizatorii vor primi tot continutul pe care il publica administratorii paginii, inclusiv link-uri potential periculoase.

In alta ordine de idei, principalele familii de virusi care au afectat calculatoarele romanilor in primele 6 luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf si Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afecteaza cu precadere sistemele de operare dinainte de Windows Vista. Acestia exploateaza functia Autorun a sistemului de operare pentru a se lansa in executie in mod automat de fiecare data cand un dispozitiv USB infectat este conectat la PC.

De altfel, desi volumul de spam trimis din Romania a scazut considerabil in ultimele 6 luni, volumul de mesaje nesolicitate primite de utilizatorii romani a ramas relativ constant si se situeaza in jurul valorii de 70% din totalul mesajelor electronice.

Principalele valuri de spam concepute pentru utilizatorii din Romania fac reclama la produse (oferte pe site-uri cu reduceri), dispozitive-minune (economizoare de energie electrica sau combustibil) sau chiar accesorii contrafacute.

O categorie speciala de spam - phishing-ul - reprezinta 0.9% din totalul mesajelor spam trimise in Romania. Chiar daca a scazut considerabil ca rezultat al introducerii de catre banci a mecanismelor suplimentare de autentificare (token), phishingul romanesc pe sectorul bancar continua sa faca victime in randul posesorilor de card.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Romania atacuri Facebook, #Romania atacuri informatice, #mail spam Romania , #spam