CES 2013: Anul smartphone-ului - tableta

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 07:57
2754 citiri
CES 2013: Anul smartphone-ului - tableta
Foto: Reuters

Anul 2013 va fi marcat, din punct de vedere tehnologic, de raspandirea la scara larga a smartphone-urilor de dimensiunea unor tablete mai mici, acest lucru fiind reflectat si in lansarile din cadrul targului de electronice din Las Vegas (CES).

Samsung a deschis "drumul" in aceasta privinta, cu modelul Galaxy Note, destul de criticat initial. Insa, la CES 2013, mai multi producatori vor prezenta smartphone-uri de dimensiuni similare.

"Ne asteptam ca 2013 sa fie Anul 'Phabletei'", a declarat Neil Mawston, director executiv la Strategy Analytics, citat de Reuters.

ZTE Corp va lansa modelul Grand S, cu un ecran de 5 inch, in timp ce Huawei va merge chiar mai departe, cu modelul Ascend Mate, ce este dotat cu un ecran de 6,1 inch, adica doar putin mai mic decat tableta Kidle Fire de la Amazon.

Schimbarea spre un ecran mai mare este logica, avand in vedere ca utilizatorii folosesc smartphone-urile, din ce in ce mai mult, pentru continut multimedia si Internet si mai putin pentru a vorbi efectiv la telefon. Potrivit ultimului raport despre utilizarea dispozitivelor mobile realizat de Ericsson, traficul de date pentru fiecare smarphone va creste de patru ori pana in 2018, pana la 1.900 MB.

Prin urmare, si piata smartphone-urilor de dimensiuni mari va urca tot de patru ori ca valoare, in trei ani, pana la 135 de miliarde de dolari. In aceeasi perioada, livrarile de smartphone-uri cu ecran de cel putin 5 inch va creste de noua ori, pana la 228 de milioane de unitati. Totusi, estimarile variaza, avand in vedere ca specialistii nu se pot hotari care este delimitarea intre tableta si smartphone.

Desi Dell a lansat modelul Streak in 2010, utilizatorii nu au devenit interesati de astfel de dispozitive hibrid pana la punerea in vanzare a modelului Samsung Galaxy Note, la finalul anului 2011. Motivul? Dell a lansat Streak, cu un ecran de 5 inch, cand standardul pentru un smartphone era de numai 3 inch, prin urmare diferenta era prea mare pentru consumatori. In schimb, pana a venit Galaxy Note, standardul pentru smartphone-uri era deja de peste 4 inch.

Ultimul model Note are un ecran si mai mare, de 5,5 inch, iar unii specialisti trec si modelul Galaxy S3 in categoria "phabletelor".

HTC a lansat, de asemenea, modelul Butterfly (Droid DNA), cu un ecran de 5 inch, iar alti producatori se indreapta in aceeasi directie.

Deocamdata, smarphone-urile cu ecrane mari sunt extrem de populare in tarile asiatice emergente. Astfel, producatorii incep sa lanseze modele adaptate puterii de cumparare din aceste tari. La CES, Samsung va prezenta smarphone-ul Galaxy Grand, cu un ecran de 5 inch, insa o rezolutie mai mica si specificatii mai slabe, destinate unor piete precum India.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#CES 2013 lansari, #targ electronic Las Vegas, #smartphone tableta , #stiri it-c