Hackerii ar putea patrunde in creierul nostru

Luni, 27 August 2012, ora 07:07
3117 citiri
Hackerii ar putea patrunde in creierul nostru
Foto: Factroom

O echipa compusa din cercetatori de la Universitatea din Oxford si de la Universitatea Berkeeley din California a constatat ca, in ce priveste creierul uman, el se dovedeste a fi mult mai vulnerabil, decat pare.

Constatarea porneste de la faptul ca mijloace electronice moderne permit extragerea unor informatii din creier, fara ca subiectul in cauza sa fie constient de faptul ca este supus acestei operatii, informeaza Infoniac.

Cercetarea a dovedit ca, odata pus la punct acest soft - care, in treacat fie zis, s-ar putea sa nu coste mai mult decat cateva sute de dolari - el poate prelua cu usurinta informatii inregistrate in creier, ca: o parola bancara, un cont, un nume, un numar de telefon si multe altele.

Totul se citeste pe ecranul softului, care a primit chiar si un nume, "Emotiv", si este in fapt interfata unui creier-computer, copie fidela a creierului original.

Testarea s-a facut pe un grup de voluntari, in fata carora a fost instalat un tabel cu diferite informatii, pe care respectivii trebuiau sa le retina in memorie.

Dupa ce s-a dovedit ca memoria lor a retinut in mod corerspunzator toate informatiile, ecranele au fost retrase, iar softul a citit din memoria subiectilor date pe interfata, prin informatii transmise la distanta.

Rezultatul a fost o citire reusita in proportie de minimum 15% si maximum 40%, in functie de persoana. Este probabil ca aceste diferente se explica prin faptul ca unele creiere se dovedesc mai compatibile si altele mai putin compatibile cu sistemul conceput prin soft.

Este interesant si faptul ca softul nu se margineste sa citeasca in memorie, ci identifica si persoana a carei memorie o citeste, dintr-o lista de nume, pentru care a fost programat.

Deocamdata, cercetarea este la inceput, iar rezultatele se arata inca modeste, dar cercetatorii observa cu ingrijorarea ca asemenea tehnologie, intrata pe mana unor rauvoitori, poate ajunge devastatoare.

Cel ce dispune de ea poate sa organizeze adevarate "jocuri ale mintii", poate nu numai sa patrunda adanc in memoria victimei, dar s-o si programeze din exterior, introducand date false.

Introducerea de date false inseamna depersonalizarea celui cercetat sau crearea conditiilor pentru a dispune de el, la un moment dat.

Este probabil ca asemenea tehnologii nu numai ca nu trebuie dezvoltate, dar trebuie create de pe acum conditii pentru prevenirea situatiei cand ar ajunge pe mana unor naveniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#creierul uman hacheri, #creier uman informatii, #creier uman citire date , #stiri it-c