Computerele vor fi cat un cub de zahar in deceniul urmator

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 11:29
2596 citiri
Computerele vor fi cat un cub de zahar in deceniul urmator
Foto: IBM Research Lab

Procesoarele celor mai puternice computere ar putea sa aiba in viitorul apropiat dimensiunea unui cub de zahar, spun inginerii IBM. Astfel, computerele din viitor vor avea mai multe procesoare mici asezate unele peste altele si printre ele va curge apa.

Scopul cercetatorilor este sa le faca sa foloseasca mai putina energie si nu sa ocupe mai putin spatiu, transmite BBC.

Estimarile arata ca 2% din energia din lume este consumata de computere, iar inginerii IBM atrag atentia ca, in viitor, computerele vor fi ecologice, nu neaparat rapide. Ei au construit deja un prototip care demonstreaza cum functioneaza sistemul de racire cu apa. Prototipul se numeste Aquasar si este de dimensiunea unui frigider, dar consuma cu 50% mai putina energie decat cele mai bune supercomputere din lume.

Inginerii au explicat ca pretul nu mai este o problema pentru construirea unui supercomputer, ci costurile functionarii deoarece va consuma mai multa energie cand va fi folosit decat la construirea lui. Cauza principala este racirea lor.

Pana acum, cel mai performant computer putea sa faca 770 de milioane de operatii pe secunda cu numai un watt putere. Prototipul Aquasar poate sa faca 1,1 miliarde de operatii, dar trebuie mai intai micsorat. Cercetatorii estimeaza ca in 10 sau 15 ani, supercomputerele vor avea dimensiunea unui cub de zahar.

#supercomputer, #procesor cub zahar, #computer cub zahar , #stiri it