Curtea Europeana de justitie judeca din nou "dreptul de a fi uitat" din rezultatele cautarilor online

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 10:50
2242 citiri
Curtea Europeana de justitie judeca din nou "dreptul de a fi uitat" din rezultatele cautarilor online
Foto:Arhiva Pixabay

"Dreptul de a fi uitat" al unei persoane, respectiv dreptul acesteia de a cere ca numele sau sa fie exclus din rezultatele cautarilor online, va fi dezbatut din nou la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), dupa ce Google a respins patru solicitari.

In mai 2014, CEJ a decis ca oamenii pot cere operatorilor motoarelor de cautare, cum sunt Google si Bing, sa elimine informatiile nepotrivite sau irelevante din rezultatele cautarilor online facute dupa numele persoanelor, transmite Reuters.

Citeste si: Google da inapoi: uite link-ul, nu e link-ul. Acum e din nou

Google a primit de atunci peste 720.000 de solicitari de acest fel si a acceptat aproximativ 43% dintre acestea, potrivit unui raport al companiei referitor la transparenta.

Patru persoane care au solicitat Google sa elimine linkurile catre pagini web despre ele au apelat la autoritatea franceza pentru protectia datelor, dupa ce compania le-a refuzat cererile.

Autoritatea franceza de reglementare in domeniul protejarii vietii private (CNIL) a fost de acord cu decizia Google, iar persoanele respective au reclamant cazul la Consiliul de Stat din Franta, care l-a trimis la CEJ.

Curtea de Justitie trebuie sa decida daca date personale sensibile, cum sunt convingerile politice ale unei persoane sau o condamnare penala publicat de presa, ar trebui se prevaleze in fata interesului public, a scris juristul Google Peter Fleischer al Google, insarcinat cu problemele de confidentialitate.

"Solicitarea de eliminare automata din lista cautarilor, fara a tine cont de interesul public, risca sa creeze o fisura legislativa care poate permite oricui sa ceara eliminarea unor linkuri care ar trebui sa ramana, in interes public", a afirmat Fleischer.

Solicitarile aflate in discutie se refera la un video care dezvaluie explicit natura relatiei unuia dintre reclamanti cu o persoana publica, un articol din presa referitor la sinuciderea unui membru al Bisericii Scientologice care mentioneaza ca unul dintre aplicanti era manager pentru relatii publice al bisericii.

O alta cerere este legata de mai multe articole privind procesele penale ale unui aplicant si articole despre condamnarea unui alt solicitant pentru abuzarea sexuala a unor minori.

Potrivit Curtii franceze, au aparut probleme serioase legate de interpretarea legislatiei europene.

Citeste si:

Google stie tot ce faci pe site-urile si aplicatiile sale: Cum poti vedea datele stocate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#eliminare automata lista cautari, #lista cautari google , #stiri it