Numele a sase banci cunoscute din Romania, folosite de hackeri pentru a pacali clientii

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 16:27
4617 citiri
Numele a sase banci cunoscute din Romania, folosite de hackeri pentru a pacali clientii
Hackerii folosesc numele bancilor din Romania pentru a pacali clienti FOTO Pixabay

Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender avertizeaza asupra unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor banci cunoscute pe piata locala, precum Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, cu scopul de a-i convinge pe oameni sa acceseze linkuri sau sa descarce fisiere periculoase care ii pot lasa fara bani.

Potrivit unui comunicat al companiei, mesajele sunt scrise coerent si indeamna la actualizarea datelor personale, descarcarea unor extrase de cont, confirmarea unor tranzactii, deblocarea unui cont suspendat temporar sau reactivarea platilor online cu cardul.

Unele mesaje le sugereaza tintelor sa acceseze link-uri care duc catre o pagina frauduloasa unde isi vor introduce datele de acces pentru contul online corespunzator fiecarei banci. Practic, victimele isi ofera de bunavoie informatiile de conectare atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare pana la golirea acestora.

A doua metoda este cea a fisierelor atasate in diverse e-mail-uri, iar cei care le acceseaza se infecteaza cu amenintari informatice care permit raufacatorilor sa urmaresca tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv sa sustraga parole si sa aiba apoi acces neingradit la toate conturile online ale victimei.

Pentru a parea cat mai credibile, e-mail-urile se folosesc in mod fraudulos de logo-urile si culorile companiilor in cauza si sunt scrise concis si lizibil. Atacatorii au renuntat la mesaje lungi si scriu tot mai corect mesajele, fara erorile gramaticale specifice altadata acestor tipuri de inselatorii.

Bitdefender reaminteste ca pe tot parcursul anului 2020, specialistii in securitate informatica de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise in mod inselator in numele unor organizatii precum Posta Romana, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS si care instalau amenintari de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.

Bitdefender recomanda utilizatorilor sa foloseasca direct pagina de internet a companiei pentru a se conecta la diverse conturi si sa evitate sa fie directionati catre aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incerta.

Se recomanda verificarea cu atentie expeditorul e-mail-ului si adresa acestuia inainte de a accesa link-uri sau de a descarca documente atasate.

"Evitati sa accesati fisiere executabile sau link-uri venite odata cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu asteptati vreun mesaj. Folositi o solutie de securitate performanta capabila sa depisteze amenintari informatice si sa blocheze instalarea acestora pe dispozitive. Folositi calculatorul de serviciu doar in scop profesional si nu accesati de pe acesta aplicatii sau programe in interes personal", transmit specialistii in securitate informatica.

Bitdefender este un lider recunoscut in domeniul securitatii IT, care ofera solutii superioare de preventie, detectie si raspuns la incidente de securitate cibernetica.

Mai puteti citi:

Quarterly Report - Editia 4

Băncile din zona euro și-au redus expunerea față de Moscova cu peste 50%. BCE a cerut creditorilor care încă operează acolo să rupă legăturile cu piața financiară rusă
Băncile din zona euro și-au redus expunerea față de Moscova cu peste 50%. BCE a cerut creditorilor care încă operează acolo să rupă legăturile cu piața financiară rusă
De la invadarea Ucrainei, băncile din zona euro şi-au redus cu peste jumătate expunerea la Rusia, a anunţat luni Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii...
Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
România înregistrează o rată anuală a inflației mai mult decât dublă față de media înregistrată la nivelul UE. Însă, greul abia a început: „taxa pe carbon", asumată la nivelul UE...
#hackeri, #banci, #Romania, #clienti , #stiri it
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Oare cine fura mai mult - hackerii sau PSD-ul ?