RAPORT. Romania si Bulgaria au cea mai redusa rata de utilizare a comertului electronic din UE

Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 13:53
2336 citiri
RAPORT. Romania si Bulgaria au cea mai redusa rata de utilizare a comertului electronic din UE
Foto: Pixabay.com

Un raport Eurostat arata ca Romania si Bulgaria sunt tarile cu cea mai scazuta rata de utilizare a comertului electronic din Uniunea Europeana, in contextul in care, mai mult de jumatate (60%) dintre adultii din aceasta zona cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani au folosit internetul pentru a comanda bunuri si servicii in anul 2018.

In randul regiunilor NUTS 2 (Nomenclatorul unitatilor teritoriale de statistica) din UE, cel mai ridicat procent de cetateni care au facut achizitii online a fost in regiunile din Danemarca, Olanda si Suedia, in fiecare din ele cel putin trei sferturi dintre adulti folosind internetul pentru a comanda bunuri si servicii. Acest procent depaseste 85% in Utrecht (Olanda), 87% in Ovre Norrland (Suedia) si 86% in Hoevdstaden (Danemarca).

In contrast, cel mai scazut procent de cetateni care au facut achizitii online s-a inregistrat in regiunile Severen tsentralen (14%) din Bulgaria, Nord-Est (18%) si Sud-Est (19%) din Romania, si Yuzhen tsentralen (19%) in Bulgaria.

In privinta nivelului de educatie tertiara, cea mai ridicata proportie in regiunile UE era in 2019 in Sostines (Lithuania) si cea mai scazuta in Nord-Est (Romania), in conditiile in care la nivelul UE 40,3% din cetatenii cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani si-au finalizat anul trecut educatie tertiara, prin urmare au atins tinta de 40% din planul "Europa 2020".

In majoritatea statelor membre UE, regiunile capitalelor inregistrau cel mai ridicat procent al nivelului de educatie tertiara, exceptand Belgia (unde cel mai ridicat procent e in provincia Brabantul Flamand), Spania (Pais Vasco), Croatia (Jadranska Hrvatska), Italia (Emilia-Romagna) si Olanda (Utrecht).

In 2019, proportia nivelului de educatie tertiara era egala sau peste tinta de 40% in 101 din cele 237 regiuni NUTS 2 pentru care sunt disponibile datele, iar printre acestea sunt noua care depasesc 60%: Sostines in Lituania (70,4%), Warszawski stoleczny in Polonia (69,2%) si Hovedstaden in Danemarca (64,2%), urmate de Utrecht in Olanda (64,1%), si regiunile capitalelor din Stockholm in Suedia (63,4%), Ile-de-France in Franta (63,2%), Noord-Holland in Olanda (62,1%), Bratislavsky kraj in Slovacia (62,1%) si Praga in Cehia (60,9%).

In contrast, patru din sase regiuni din UE unde nivelul de educatie tertiara este sub 20% sunt in Romania: Nord-Est (15,5%), Sud-Muntenia (16,3%), Sud-Est (17,8%) si Sud-Vest Oltenia (18,6%), una in Bulgaria, Severozapaden (17,1%) si una in Italia, Calabria (19,9%).

Tepe pe care le iei cand cumperi de pe Net: Ce nereguli a gasit Comisia Europeana in sute de cazuri

Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Investitorii români au câştigat anul trecut 170 de milioane de dolari din criptomonede, ţara noastră numărându-se printre cele care au obţinut cele mai mici venituri din cripto. România...
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
#comert online, #cumparaturi online, #Eurostat, #Romania, #Bulgaria , #stiri it