Un elev din Iasi a facut o aplicatie unde oricine poate ajuta Politia sa lupte cu infractorii si sa salveze oameni

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 18:38
6813 citiri
Un elev din Iasi a facut o aplicatie unde oricine poate ajuta Politia sa lupte cu infractorii si sa salveze oameni
Foto:Facebook/Ajuta Politia

Un elev de clasa a XI-a de la Liceul de Informatica "Grigore Moisil" din Iasi a creat o aplicatie menita sa vina in sprijinul politistilor pentru a combate infractionalitatea si care incurajeaza, totodata, implicarea cetatenilor in viata comunitatii.

Aplicatia "Ajuta Politia" a fost lansata miercuri dimineata de David Burcovschi. Cu ajutorul acesteia, fiecare utilizator ar avea posibilitatea sa raporteze direct la Politie orice incident, furt, accident sau incendiu.

"Ideea mi-a venit facand naveta si observand ca multi, in trafic, incalca si creeaza situatii de acccident. Este un proiect pe care imi doresc sa il dezvoltam in parteneriat cu Politia si autoritatile care intervin in situatii de urgenta, prin care oamenii sa fie conectati printr-o aplicatie ce le va permite sa raporteze incidentele, conflictele, accidentele. De exemplu, daca vezi pe strada doua persoane care se bat vei putea filma si raporta in timp real catre Politie, care va putea interveni in functie de coordonatele GPS. Aceste sesizari pot fi vazute public si pe https://ajutapolitia.ro/live", a declarat David Burcovschi.

O parte a aplicatiei ajutapolitia.ro este destinata persoanelor care fac drumetii sau alpinism si se expun unor riscuri.

"Pot sa trimita un semnal SOS care sa includa locatia curenta, astfel incat SMURD si salvamontistii sa poata interveni in baza datelor GPS", a declarat David Burcovschi.

Tanarul spune ca, deocamdata, nu a reusit sa prezinte aplicatia autoritatilor.

"Nu reusesc sa dau de ei pentru a le prezenta proiectul. Am o idee: vreau sa fac aplicatia ca la taxi, pentru ca masinile de politie sa primeasca sesizarile din aria in care se afla", a declarat elevul.

Alaturi de cativa colegi, tanarul a infiintat D > Soft, un proiect sub umbrela caruia adolescentii dezvolta proiecte in domeniul IT, una dintre acestea fiind o aplicatie pentru telefonul mobil care vine in ajutorul persoanelor care sufera de diabet.

"Pasiunea pentru informatica este strans legata de pasiunea pentru modelism. In clasa a IV-a, faceam masini teleghidate construite si gandite de mine de la zero. La inceput, am dobandit cunostinte minime de aerodinamica, mecanica si dupa ce am vazut un reportaj despre robotica, mi-a venit ideea sa transform toate aceste obiecte in roboti si am inceput sa studiez informatica si sa descopar cum se rezolva anumite sarcini folosind limbajele de programare", a declarat David Burcovschi.

In clasa a VI-a a facut primul robot si a participat cu el la Concursul de creativitate in fizica si tehnologii "Stefan Procopiu". Cu acel robot a ajuns la nationala, unde a castigat locul I.

"De la roboti mi-am dorit sa evoluez. M-am apucat de programare web. Am invatat HTML, PHP si limbajele de programare Backend, JavaScript si CSS. Am fost autodidact. Am invatat din dorinta de a imbunatati ceea ce faceam, iar cand dobandeam informatiile dorite, exact ca la un joc, doream sa trec la urmatorul nivel", a declarat David Burcovschi.

Nu doar propria evolutie este importanta pentru David. El spune ca este mentorul colegii care impart aceeasi pasiune cu el dar si pentru un grup de elevi mai mici din Voinesti, localitate in care locuieste alaturi de familia sa.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#aplicatie ajutor politie, #aplicatie combatere infractionalitate , #stiri it