Afla tot ce trebuie sa stii despre codurile de bare

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 12:18
5021 citiri
Afla tot ce trebuie sa stii despre codurile de bare
Foto: bigstockphoto.com

Aproape tot ce cumparam contine cate un cod de bare. Acestea sunt acele etichete de pe ambalajele produselor care ajuta la indentificarea produsului si pentru a-l scana mult mai usor (de exemplu, la casa de marcat, atunci cand se face cumpararea) . Codurile de bare ascund informatii foarte intersante despre produs.

Codurile de bare au aparut in anul 1966, insa in anul 1970 s-a observat de catre compania Logicon.Inc faptul ca este nevoie de coduri unice dupa un anumit standard.

Codul de bare este o insiruire unica de cifre care este scris sub forma codificata, in acest caz bare, pentru a nu se confunda anumite cifrele cu altele la citirea acestora cu cititorul pentru coduri de bare, ceea ce ar putea duce la confuzii foarte mari.

Acest model de codificare s-a dezvoltat si a dus la apatitia codurilor UPC (Universal Product Code - Cod Universal de Produs) in iunie 1970.

Primele cititoare de coduri de bare universale a fost folosite in supermarketul Marsh's, iar primul produs vandut cu acest tip de eticheta a fost guma de mestecat Wrigley's.

Codurile de bare se pot scrie sub diferite forme, avand posibilitatea de incorporare a unui numar diferit de cifre, de exemplu, unele coduri avand 6 cifre, iar altele- 10 cifre.

In structura codurilor de bare sunt prezente 3 tipuri de informatii esentiale:

- tara de origine a produsului;

- numele codificat al producatorului;

- identificarea propriu-zisa a produsului prin numarul unic.

Codurile de bare pot fi foarte usor imprimate in zielele noastre, aceasta optiune fiind prezenta chiar la multe aparate pentru etichetarea preturilor, ceea ce grabeste foarte mult procesul.

Pentru a vedea realul efect al folosirii codurilor de bare, putem sa aruncam o privire asupra studiului de caz facut chiar de catre o companie, numita Quaker, ce se ocupa cu fabricarea de ferestre.

Acesta avea probleme in a tine evidenta inventarului complex, in identificarea produselor, evidenta lucrului in desfacere si alte probleme de inventar.

Pentru a solutiona aceste situatii, au inceput sa utilizeze imprimantele de codurile de bare si au ajuns la urmatoarele rezultate:

-nS-a eliminat 100% elementul greselilor de natura umana, fiind inlocuit de date de inventar exacte;

-nS-a redus timpul de efectua inventarul de la sfarsitul anului de la 2 saptamani la jumatate de zi;

- 100% abilitate de a realiza circuite de contabilitate in timp real si totaluri de inventar actualizate pe tot parcursul anului;

- Realizarea economiilor in ore-om lucrate datorita faptului ca nu este nevoie de cineva care sa faca mentenanta imprimantelor constant;

- Imbunatatirea satisfactiei clientilor prin posibilitatea de a urmari in timp real statusul progresului comenzilor;

- Castigarea timpului pentru a lucra la dezvoltarea afacerii.

Pe scurt, rezultatele folosirii codurilor de bare sunt economia de timp, scaderea cheltuielor, satisfactia sporita a clientilor companiei si acuratetea datelor de inventar.

In concluzie, codurile de bare vin ca o solutie ce rezolva multe probleme, facand toate procesele de inventar mult mai eficiente si rapide. Fara aceste coduri de bare, ne-ar fi mult mai greu sa gestionam produsele, sa le tinem evidenta si chiar sa le vindem.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#cod bare, #cititor cod bare , #tehnologie