Bloomberg: Romania, una dintre cele mai mari forte IT - ar putea fi strategia sa de exit

Joi, 08 Mai 2014, ora 17:01
6148 citiri
Bloomberg: Romania, una dintre cele mai mari forte IT - ar putea fi strategia sa de exit

Romania s-a transformat intr-unul dintre cele mai importante centre pentru specialisti IT din Europa, iar acest lucru ar putea constitui o "strategie de exit" pentru tara noastra, unde sunt vizibile inca urmele industrializarii fortate din perioada comunismului, scriu jurnalistii americani.

In ultimii 10 de ani, cel putin 50 de companii din industria tehnologiei, inclusiv International Business Machines, Microsoft, Oracle si Intel, si-au deschis birouri in Romania, transformand tara noastra intr-unul dintre cele mai mari centre de afaceri din acest domeniu, noteaza Bloomberg.

Cu peste 64.000 de specialisti IT, Romania este lider in Uniunea Europeana dupa densitatea angajatilor in sectorul tehnologiei, potrivit companiei de cercetare Gartner. Avantajele Romaniei constau in forta de munca bine pregatita, multilingva si ieftina.

Google da unda verde Romaniei. Meseria care iti poate aduce castiguri uriase sau nimic

Romanii care lucreaza in acest domeniu pot castiga aproximativ 4.000 de euro pe luna, insa lucreaza circa 14-15 ore pe zi.

Prolificitatea Romaniei la acest capitol nu se manifesta doar in zona legala.

Eforturi pentru combaterea retelelor de criminalitate cibernetica

Autoritarile romane colaboreaza cu cele americane in vederea combaterii retelelor de criminalitate cibernetica, al caror numar se afla in crestere. Serviciile Secrete americane au un birou la Bucuresti.

Aproximativ 1% din traficul reprezentand atacuri cibernetice a provenit din Romania in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit unui raport al companiei Akamai Technologies.

Conform unui studiu coordonat de Verizon Communications, Romania se afla in 2012 pe locul doi in lume in ceea ce priveste atacurile cibernetice si compromiterea de date.

Presedintele Traian Basescu a declarat in decembrie 2013 ca incearca sa ii convinga pe hackeri sa treaca pe "partea cea buna". La momentul respectiv, acesta a cerut Consiliului European sa deschida la Bucuresti o agentie europeana de combatere a infractiunilor cibernetice, amintesc jurnalistii.

Cu un sistem de educatie orientat spre matematica si limbi straine din clasele primare pana la facultate, Romania urmareste sa profite de deficitul de forta de munca in sectorul tehnologiei existent la nivel european, mai scriu acestia.

Analistii estimeaza ca numarul locurilor de munca disponibile in acest sector va urca la 500.000 in 2015, de la 300.000 in prezent.

Aceasta s-ar putea dovedi o strategie de exit pentru Romania, unde ruinele fostelor fabrici domina inca peisajul, amintind de industrializarea fortata din timpul perioadei comunismului, noteaza jurnalistii Bloomberg.

De asemenea, Romania este folosita de antreprenorii straini din acest sector ca centru pentru expansiunea lor la nivel european.

Perspectivele privind pieta muncii din Romania sunt mai favorabile decat in cazul tarilor vecine ca Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Slovacia, conform datelor companiei Manpowergroup, iar rata somajului este printre cele mai scazute dintre tarile membre ale Uniunii Europene.

Firmele straine beneficiaza in Romania de sprijin din partea statului - noua companii din sectorul tehnologic, printre care si Microsoft si IBM, au beneficiat de 77 de miliarde de euro in ultimii doi ani. Acestea au creat in schimb 3.600 de locuri de munca.

De asemenea, programatorii mai beneficiaza si de un regim fiscal mai avantajos.

Daca aceste avantaje ar fi eliminate, multe companii s-ar muta in tari precum Moldova sau Albania, sustin cei din domeniu.

Multi programatori romani aleg sa lucreze in tari din Europa Occidentala, in care sunt platiti mai bine.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Bloomberg Romania IT, #Romania dezvoltare IT, #salarii IT, #internet tehnologie Romania , #tehnologie
Comentarii
T
tudorion46
rank 5
multe adevaruri spuse despre acest domeniu la noi