Casa care "gandeste" si produce energie cat pentru doua locuinte

Duminica, 09 August 2015, ora 16:46
5770 citiri
Casa care "gandeste" si produce energie cat pentru doua locuinte
Foto: aktivhaus-b10.de

O casa asezata pe coline cu vedere la orasul german Stuttgart imbina elemente inovatoare din domeniul energiei si al tehnologiei smart, oferind o imagine interesanta a ceea ce poate deveni locuinta viitorului.

Casa reprezinta cel mai recent concept al arhitectului Werner Sobek. Cu o suprafata de 85 de metri patrati si cadru de lemn prefabricat acoperit cu tesatura din fibra de sticla, constructia face parte din complexul rezidential Weissenhof, ridicat in 1927.

Acesta a fost la randul sau o provocare in numele modernitatii pentru cei mai neconventionali arhitecti ai vremii, scrie New York Times.

Nascuta din acelasi impuls spre progres, casa conceputa de Sobek a fost asamblata in cateva luni inainte de a fi transportata pe Bruckmannweg 10, de unde si denumirea de B10.

Casa se afla din iulie 2014 intr-o perioada de proba care va dura de trei ani.

Foto: aktivhaus-b10.de

Ferestrele care acopera in intregime partea din fata a cladirii in stil vagon au o grosime de numai 17 milimetri, insa sunt formate din trei straturi de sticla, pentru a impiedica pierderile de caldura.

Casa produce zero emisii si poate fi dezasamblata si reciclata aproape in totalitate.

B10 isi produce propria energie electrica, chiar de doua ori mai mult decat are nevoie.

Surplusul este exportat prin intermediul retelei catre o casa din vecinatate.

Astfel, B10 schimba natura discutiei de la cata energie "consuma" casa la cata energie genereaza, sublinieaza cercetatorul Thorsten Klaus.

Energia generata nu este suficienta doar pentru a alimenta doua case, ci si pentru o masina electrica.

Casa activa

In plus, B10 este o "casa activa", care poate "gandi" independent datorita unei cutii de marimea unui modem, cu care este prevazuta.

Conectat la internet, acest minicomputer poate prezice starea vremii si poate reactiona in conformitate. Se anunta ninsori? Sistemul de incalzire porneste automat. Un val de caldura? Aceasta este oprit.

De asemenea, poate identifica ce camere trebuie incalzite sau racite mai mult in diferite momente ale zilei.

Sistemul inteligent poate detecta cand masina se apropie de casa si porneste la timpul potrivit caldura sau aerul conditionat.

Nu vom gasi in B10 nimic demodat precum manere de usi sau intrerupatoare, totul fiind controlat cu ajutorul unei aplicatii web: luminile, incalzirea, feresterele, chiar si frigiderul.

Cercetatorul Thorsten Klaus, citat de Wired, estimeaza ca doar "cutia" din lemn din care este construita casa costa 100.000 de euro, in timp ce investitia pentru tehnologia folosita in interior se ridica la 600.000 de euro.

Echipa din spatele proiectului spera ca extinderea productiei si inlaturarea unei parti din tehnologia experimentala vor duce la o scadere semnificativa a costurilor.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#casa zero energie, #casa inteligenta , #tehnologie