Casele inteligente: Nivelul incredibil la care au ajuns locuintele

Duminica, 04 August 2013, ora 22:27
3417 citiri
Casele inteligente: Nivelul incredibil la care au ajuns locuintele
Foto: technologiesreview.com

Locuintele din zilele noastre urmeaza tendinta tehnologiei si se modernizeaza in ritm rapid pentru a face fata pretentiilor cat mai mari ale proprietarilor.

Exista numeroase lucruri pe care o "casa inteligenta" le poate face, unele fiind de-a dreptul incredibile si tinand mai mult de domeniul SF-ului, scrie ABC News. Ele pot fi controlate de la distanta, iar toate facilitatile pe care le ofera pot fi activate doar cu ajutorul unui telefon sau al Internetului.

Problemele unei "case inteligente"

Exista insa si ingrijorari legate de siguranta celor care locuiesc in asemenea case, caci tehnologia ar putea fi controlata de la distanta si de hackeri sau de hoti.

O companie americana, Insteon, produce sistemul automat Hatley, care il ajuta pe proprietar sa controleze sistemul de ventilatie, luminile, televizoarele si alte dispozitive doar cu ajutorul unui smartphone.

Totusi, acest sistem a fost compromis de un specialist in domeniu, Kashmir Hill, care a reusit sa patrunda in sistemul automatizat al mai multor case care beneficiaza de aceasta tehnologie.

Problema sistemului este ca, dupa ce un hacker reuseste sa il compromita, el poate face absolut tot ce doreste cu aparatura electronica din casa si poate intra oricand acolo.

Performante incredibile

O asemenea locuinta prezinta insa si foarte multe avantaje. In interior sunt montati senzori care detecteaza miscarea atunci cand utilitatile sunt folosite.

In viitor, acesti senzori ar putea citi chiar emotiile oamenilor sau expresia lor faciala. Un asemenea sistem este conceput astfel incat sa ofere un nivel de confort maxim celor din locuinta.

In plus, el nu necesita un control permanent din partea oamenilor, fiind oarecum independent.

Specialistii sunt de parere ca viitorul ne va aduce sisteme pentru locuinta care pot avea grija si atunci cand in casa se afla o persoana care sufera de boli psihice si necesita o monitorizare atenta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#locuinta casa aparatura internet, #smartphone cheltuieli bani, #utilitati facturi preturi bani , #tehnologie