Ce este Social Business Collaboration si cum ne poate ajuta?

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 09:00
1342 citiri
Ce este Social Business Collaboration si cum ne poate ajuta?

To be (smart) or not to be?

De cativa ani tehnologia este cuvantul care ne defineste viata personala si profesionala. Astazi nu ne mai multumim cu sensul cuvantului in sine, avem nevoie de ceva in plus, care duce caracteristicile tehnologiei la urmatorul nivel: smart.

De la telefoane mobile, tablete, televizoare, ceasuri, ochelari pana la printare in 3D pentru a salva vieti, tehnologia smart are un rol extrem de important in fiecare zi pentru nenumarate domenii. Schimba modul in care cumparam, modul in care cream si modul in care lucram.

Aceste aspecte au o importanta semnificativa in business.

Angajatii oricarei companii au astazi la dispozitie mai multe instrumente de lucru ca oricand. Ei au puterea de:

  • a gasi si a impartasi informatii in cateva secunde
  • a mari rolul retelelor de socializare si a dispozitivelor mobile
  • a introduce instrumente de colaborare in companii

Social Media vs. Social Business

Termenul Social Media il definim ca si unealta primara de marketing si relatii publice, unealta prin care impartasim informatii prin interactiuni. Nimanui nu ii sunt noi termenii Facebook, Twitter, LinkedIn, samd. si majoritatea le asociem cu timp liber, interactiune cu prietenii, fotografii, sursa de informatii, stiri, evenimente, etc. dar cel putin cu un stil care ne hotareste modul in care gandim si actionam.

Si de ce ar trebui sa lucram altfel? Nu trebuie, dar nici nu o facem. Intrebarea este daca avem conceptia si uneltele adecvate pentru a face legatura intre stilul nostru de viata si modul in care lucram?

Stilul de lucru s-a schimbat. Modul de lucru a devenit colaborativ, deciziile le luam in grup, de aceea este necesara o gestiune mai buna a cunostintelor, iar volumul informatiei este ametitor si in continua crestere.

Social Business Collaboration are la baza conceptul Social Media. Acesta este dedicat organizatiilor si proceselor de business si se pliaza pe nevoile acestora.

Daca acceptam ca...

... munca intelectuala s-a schimbat

... structurile organizationale s-au schimbat

... procedurile critice de business s-au schimbat

... demografia fortei de munca s-a schimbat

... colaborarea in sine s-a schimbat

...iar omul a devenit cea mai importanta resursa a companiei, atunci deciziile si actiunile noastre trebuie sa se conformeze.

Ce facem mai departe? O posibila solutie este...

Oamenii vor sa auda si sa fie auziti

Echipa trebuie sa fie incurajata sa-si impartaseasca cunostintele, mai mult, sa dea si sa primeasca feedback. Astfel managementul poate identifica usor cine sunt "star"-urile companiei, in ce categorie de performanta se incadreaza si cum sa actioneze pentru a valorifica cele mai importante active: oamenii.

Impartasirea informatiei, admiterea ideilor noi sunt esentiale pentru descoperirea talentului, pentru satisfactia profesionala si personala a angajatului si implicit dezvoltarea afacerii.

"Inventam roata...dar de cate ori?"

Studiile arata ca angajatii petrec foarte mult timp cautand informatii sau recreand documente deja existente, fapt care evident reduce timpul petrecut productiv. Solutiile de colaborare ofera posibilitatea de regasire a informatiei si a documentelor in cel mai scurt timp.

Tine-ti prietenii aproape, iar clientii si mai aproape

Clientii platesc si se asteapta ca serviciile oferite de catre furnizori sa fie asa cum sunt stabilite de ei. Fara colaborare continua acest lucru este greu de realizat. Si este evident: calitatea se converteste in satisfactie, satisfactia in recomandari, iar recomandarile in clienti noi.

Fara limita. Oricand. Oriunde.

In ziua de astazi nu mai este lux ci chiar esential sa avem acces la informatii 24/24 ore pe zi, de pe orice dispozitiv mobil si indiferent de locatia in care ne aflam. Cu solutiile de colaborare nu mai suntem legati de birou si nu mai exista limitari geografice.

IBM Connections

IBM este in al treilea an consecutiv numarul unu in furnizarea solutiilor Enterprise Social Software1 si tot pe primul loc in expertiza in servicii de Cloud.2

Integrarea functionalitatilor: Colaborare, Continut si Colaborare

IBM Connnections este lider intre platformele social software care ne ajuta organizatia sa colaboreze cu oamenii potriviti astfel accelerand inovatia si producand rezultate bune. Spre deosebire de multe alte solutii similare IBM Connections se axeaza in jurul oamenilor si a activitatilor in loc de documente.

Implementarea solutiei include optiunile on-premise, hibrid si cloud.

Colaborare

- Profiluri personale - este asemanator cu ce ne-am obisnuit pe retelele de socilalizare. Profilul Connections este combinatia dintre detalii personale si identitatea profesionala a fiecarui individ in parte

- Microblog - functionalitatea principala este cea de impartasire a cunostintelor. Are ca scop selectarea personalului cel mai potrivit pentru diferite sarcini.

- Ideation - microbloguri care au ca scop selectarea si dezvoltarea celor mai bune idei prin impartasirea acestora si posibilitatea de a le sustine prin voturi

- Wiki - tine locul unei enciclopedii interne pentru companii

Comunitati - pentru grupuri cu functie, responsabilitati, drepturi si in special interese similar

- Dashboard - pentru urmarirea "in a glance" structurata si gestiunea activitatilor principale

Continut

- E-mail - pentru ca nu il putem si nici nu vrem sa il eliminam

- Calendar - pentru planificarea activitatilor in functie si de incarcarea colegilor

- Documente - eliminarea colaborarii prin atasamente trimise prin e-mail, pentru securitatea informatiilor si fara confuzie legata de ultimele versiuni ale documentelor

- Procese de business - pentru planificarea si urmarirea proceselor standard si a proiectelor complexe cu ajutorul sabloanelor de activitati, asocierea saricinilor persoanelor potrivite, alocarea de termene limita, etc.

- Conformitate/Pastrare - ideile, fisierele, contributia unui angajat se pastreaza chiar daca persoana respectiva pleaca din companie

Comunicare

- Aveti la dispozitie oricare dintre uneltele de comunicare virtuala: conferinta audio/web, mobile, instant messaging cu posibilitatea de inregistrare si redare audio/video.

IDC si Gartner pozitioneaza IBM ca fiind leader mondial in Social Software, iar Beck et al. Services este mandru de a fi un partner de success al IBM in aceasta directie.

Beck et al. Services este o companie privata cu capital strain, un furnizor de servicii IT care se axeaza pe valoarea adaugata ce o aduce companiilor client. Conceptul de servicii IT al firmei cu sediul in Munchen se concentreaza pe furnizarea catre clientii sai a unei infrastructuri mai transparente, mai fiabile, precum si o comunicare imbunatatita pentru utilizatorii acesteia. Beck et al. Services ofera servicii de suport tehnic, consultanta pentru infrastructuri si aplicatii, service desk in mai multe limbi de circulatie internationala, solutii de comunicare si colaborare sociala, precum si tehnologii IT de management si monitorizare. Servicii oferite se bazeaza pe instrumente si metodologii de top, cum ar fi ITIL V3 si managementul serviciilor IT.

Beck et al. Services a intrat in industria serviciilor IT din anul 2000 si a deschis filiale in Romania (2005), Brazilia (2009) si Elvetia (2010). Astazi compania are aproximativ 70 de angajati in Germania si Elvetia, in jurul de 45 de angajati in Romania si Brazilia si are o cifra de afaceri anuala de 6,2 milioane de euro. Printre clientii companiei se numara Continental AG, Infineon AG, Daiichi Sankyo Europe GmbH, KWS SAAT AG, Zurcher Kantonalbank, KWS Seminte SRL, Energobit SA, Salamandra Plus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Social Business Collaboration, #social mobile infrastructure, #tehnologia smart, #smart social media , #tehnologie