Cele mai importante schimbari din lume in 2017: Cinci tehnologii care au facut valva

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 16:57
5462 citiri
Cele mai importante schimbari din lume in 2017: Cinci tehnologii care au facut valva

Avansul in domeniul tehnologiei a continuat in 2017 in acelasi ritm alert ca in anii precedenti, fiind inregistrate progrese insemnate in special in zone ca inteligenta artificiala si masinile autonome.

In acelasi timp, si-a facut loc pe scena principala tehnologia blockchain, care promite sa revolutioneze industrii intregi. Putem spune ca, in ansamblu, terenul pentru un 2018 cel putin la fel de palpitant a fost pregatit.

Acestea sunt cinci dintre cele mai importante tehnologii din 2017:

Inteligenta artificiala

Inteligenta artificiala si subcategoria sa machine learning au fost printre cele mai mentionate concepte in presa de profil anul acesta, cand am putut dobandi o mai buna intelegere despre iminenta "invazie" a masinariilor.

Citeste si:

Integrata in dispozitive utilizate in numeroase domenii, in 2017, inteligenta artificiala a invatat sa recunoasca in fotografii cancerul de piele la fel de bine ca un doctor, a reusit sa identifice cancerul de colon in mai putin de o secunda pe baza imaginilor realizate cu endoscopul si chiar a creat picturi care cu greu pot fi deosebite de cele ale pictorilor umani, printre altele.

Foto: creatii ale unui sistem de inteligenta artificiala de tip Creative Adversarial Networks (CAN) /Laboratorul de arta si inteligenta artificiala din cadrul Universitatii Rutgers din SUA

Calculatoarele cuantice

In 2017, eforturile pentru crearea calculatorului cuantic practic, care va putea rezolva probleme complexe dincolo de capacitatile calculatoarelor traditionale, au inregistrat un progres important odata cu lansarea de catre IBM a unui sistem de 50 de biti cuantici (qubiti), cel mai sofisticat de pana acum.

Alaturi de IBM, in cursa pentru dezvoltarea calculatoarelor cuantice disponibile comercial s-au inscris companii ca Google, Intel, Microsoft si startup-ul Rigetti din San Francisco.

Foto: IBM

Masinile autonome

Masinile autonome au apasat pedala de acceleratie anul acesta, cel putin in SUA. Waymo, divizia de masini autonome a Google, a devenit in noiembrie prima companie care testeaza masini fara oameni la bord pe drumurile publice. Programul se deruleaza in Phoenix, Arizona.

De asemenea, la inceputul lunii octombrie, camioane autonome construite si operate de startup-ul Embark au inceput sa transporte frigidere din Texas in California.

In Las Vegas a fost lansat chiar si un autobuz autonom, insa nu putem vorbi chiar de un succes in cazul acesta, vehiculul fiind implicat intr-un accident la cateva ore dupa ce a ajuns pe strazi.

Foto: Waymo

Tehnologia blockchain

In anul care tocmai se incheie, tot mai mult companii au vazut potentialul blockchain, tehnologia din spatele monedelor virtuale ca Bitcoin, in esenta un registru digital public si centralizat, care poate fi utilizata cu succes in numeroase alte domenii, de la plati la votul electronic.

De exemplu, IBM a lansat cateva proiecte bazate pe platforme blockchain, inclusiv un produs menit sa previna intoxicatiile alimentare prin imbunatatirea sistemului care monitorizeaza produsele de la sursa la magazin.

Asistentii virtuali

A fost anul in care asistentii digitali au devenit aproape comuni, iar revolutia a fost condusa de la distanta de Alexa, asistentul virtual controlat prin voce creat de Amazon initial pentru boxele Echo.

Alexa a dominat evenimentul CES de la inceputul anului, tehnologia Amazon fiind incorporata intr-o multime de dispozitive, inclusiv televizoare si frigidere, dezvoltate de diverse companii.

Chiar si Ford a anuntat ca va integra Alexa in masinile sale.

Inte timp, Amazon a continuat sa dezvolte Alexa si difuzoarele Echo, vanzarile din perioada sarbatorilor de iarna ridicandu-se la zeci de milioane de unitati.

Foto: captura

Citeste si:
Asistentul vocal Alexa va putea imita vocea apropiaților care au murit. "Nu poate lua durerea, dar face amintirile să dureze" VIDEO
Asistentul vocal Alexa va putea imita vocea apropiaților care au murit. "Nu poate lua durerea, dar face amintirile să dureze" VIDEO
​Compania Amazon a anunțat că domeniul AI a avansat mult și asistentul vocal Alexa, prezent pe multe milioane de gadget-uri, mai ales pe boxe smart, poate trece la un nou nivel: imitarea vocii...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...